Хороша робота – це не лише долари у кишені


Головним критерієм при пошуку роботи є висока заробітна платня. Це підтверджує опитування, проведене консалтинговою компанією «Ернст енд Янг». Але гроші вирішують не все. На що ще варто звертати увагу, шукаючи роботу?


За даними опитування «Ернст енд Янг», висока зарплатня є для молодих фахівців першочерговим фактором при пошуку роботи. Однак, порівняно з попередніми роками, дедалі більшої ваги набирають інші критерії. Оцінюючи майбутнього роботодавця, нині 59 відсотків опитаних студентів в Україні цікавляться розміром заробітної плати. Два роки тому цей показник був на десять відсотків вищим. Натомість суттєво зросла частка тих, хто цікавиться перспективами кар’єрного росту – 48 відсотків (два роки тому таких було на сім відсотків менше). Як і раніше, більшість опитаних (52%) молодих фахівців вивчають можливості для особистого та професійного розвитку.

Прокоментувати цю тенденцію ми попросили експерта «Ернст енд Янг» Ольгу Горбановську.

Deutsche Welle: Пані Горбановська, на що ще, крім зарплатні, на Вашу думку, варто звертати увагу випускникам вищих навчальних закладів при пошуку роботи?

Ольга Горбановська: Це, звичайно, можливість навчатись на робочому місці. У переважної більшості найкращих роботодавців є програми адаптації та навчальні програми. За молодим працівником закріплюється наставник, який допомагає йому розвиватися, розкривати свій потенціал, вчитися безпосередньо на роботі. Крім того, у переважної більшості хороших роботодавців існують офіційні системи оцінки ефективності роботи. Ці системи дозволяють відслідковувати прогрес співробітника – щокварталу, щопівроку, щороку. Це дає можливість розробити індивідуальні плани розвитку для кожного працівника. Наставник допомагає цей план як розробити, так і впровадити у життя.

DW: Чому такі плани важливі для співробітників?

Горбановська: Це перш за все прозорі критерії ефективності. Адже дуже важко розвиватися, якщо ти точно не знаєш, чого від тебе очікують, якщо немає еталону і цілі. Чіткі критерії полегшують завдання. Якщо ми нічого не вимірюємо, то ми нічого не можемо покращити. Якщо ми не покращуємо, ми не можемо розвиватись.

DW: Для професійного зростання має значення, чи ти працюєш у великій компанії, чи у маленькій?

Горбановська: Звичайно, у великих компаніях можливостей більше. Є можливість ротації, роботи за різними напрямками, універсалізм, можливість здобувати додаткову кваліфікацію. У великих компаній зазвичай більше ресурсів для розвитку персоналу: внутрішні тренінги, власні тренери, програми дистанційного навчання. Але і невелика компанія може організувати для своїх працівників адекватні можливості для зростання – як професійного, так і особистісного.

DW: Тобто, головне – вчитися? А чого ще варто очікувати від хорошого роботодавця?

Горбановська: У кожного кандидата на робоче місце свої критерії. Для когось робота має бути насамперед цікавою, для когось робота має передовсім реалізувати той потенціал, який дала отримана освіта. Дедалі важливішою стає корпоративна культура – на неї більше звертають увагу фахівці з досвідом роботи, ніж ті, хто щойно отримав диплом. Це є ті цінності, які поділяють всі співробітники компанії. Це цінності, які зібрали людей в одну команду. Це цінності, на які вони орієнтуються, щоби їхній бізнес був успішним.

DW: Чи варто відверто говорити на співбесіді з потенційним роботодавцем про свої очікування від цього місця роботи? Як підготуватися до цієї розмови?

Горбановська: Треба знати свої сильні сторони, які допоможуть нам досягти успіху у тій роботі, на яку ми претендуємо. Розуміти, чим ми можемо бути корисними компанії. Але треба й дати зрозуміти роботодавцю: що ми хочемо бачити на своєму робочому місці, а чого - не хочемо. Це важливо, щоби потім не розчаровуватися. Перед співбесідою треба виконати чималі домашні завдання: зібрати чимало інформації про роботодавця, але і розібратися зі своїми очікуваннями і пріоритетами.



Розмову провів Євген Тейзе.

Редактор: Тетяна Бондаренко




Огигінал новини «Хороша робота – це не лише долари у кишені» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=897
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php