Міносвіти не встигає надрукувати нові підручники до 1 вересня


Українські школи будуть забезпечені новими підручниками до листопада, заявив журналістам міністр освіти Дмитро Табачник.


За його словами, через те, що в цьому році затягувалося прийняття бюджету, підручники для школярів почали друкувати пізно.

"Я не буду брехати, що всі школи будуть забезпечені підручниками до 1 вересня. Я думаю, ми зможемо забезпечити літературою школи протягом вересня-жовтня. У цьому році нові підручники потрібні десятикласникам, першокласникам, другокласникам. Для останніх підручники слід було надрукувати ще в 2008 році. Тепер це зробити необхідно: тими книгами, які є, користуються вже вісім поколінь другокласників, і підручники просто не відповідають санітарним вимогам ", - зазначив Табачник.

За словами міністра, перші розділи усіх книг будуть опубліковані на сайті міністерства, щоб кожна школа мала до них доступ. Крім того, у вересневих, жовтневих і листопадових профільних педагогічних журналах теж будуть опубліковані перші розділи підручників, щоб учителі і діти могли виконувати програму.

Також Табачник зазначив, що на видання нових підручників у держбюджеті передбачено 198,4 млн грн, з них 28,4 млн грн довелося віддати за борги нинішнього уряду.

"28,4 млн грн - це вітання нашому уряду від Вакарчука (міністр освіти Іван Вакарчук, який працював у Кабінеті Міністрів Тимошенко - ред.), який підписав кредиторську заборгованість на ці гроші, не розплатившись за підручники 9 класу за минулий рік. Оскільки юридично все було грамотно оформлено, приступити до друкування нових підручників було неможливо. Тому ми погасили цю заборгованість", - зауважив Табачник.

Як зазначив міністр, поки з держбюджету-2010 виділено лише 120 млн грн, інші гроші повинні надійти до вересня.

"За ці кошти міністерство планує видати підручники для першого класу, практично всі підручники для другого класу, всі напрямки підручників для 10-го класу (стандартні, профільні та академічні), а також вперше вийдуть підручники для професійно-технічних навчальних закладів. Підручники будуть безкоштовними для всіх", - додав Табачник.




Огигінал новини «Міносвіти не встигає надрукувати нові підручники до 1 вересня» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=792
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php