Досвід управління директора американської школи


Середня школа Sam Houston в Х'юстоні (Техас) раніше була "фабрикою недоучок": 40% тих, хто приходив сюди навчатися, не дотягували до випускного класу.

Тільки половині учнів школи (93% яких - латиноамериканці, а 4% - афроамериканці з дуже бідних сімей) вдавалося скласти іспити з математики та природничих наук.

У 2008 році Комітет з освіти штату Техас розділив школу на два навчальних заклади - учні з першого по дев'ятий класи стали вчитися окремо. Школярі почали займатися математикою в два рази більше, ніж раніше, - по дві години на день.

75% вчителів (125 осіб, які опинилися нікчемними викладачами) були звільнені або переведені на інші посади.

У Техасі немає профспілки вчителів, і контракти з викладачами можна розривати з формулюванням "за достатніх підстав".

Директор школи Джейн Крамп зізнається, що день, коли їй довелося повідомити цим вчителям погану новину, був найгіршим днем за всю її кар'єру. Але для школи той день став кращим.

Крамп, якій зараз 47 років, у 2008-му була призначена директором Sam Houston за два місяці до початку навчального року. Набираючи нових вчителів на заміну звільненим, вона відмовляла всім претендентам, які починали розмову про щорічну "надбавку за ризик" у розмірі $ 2500, яку шкільний округ виплачує викладачам Sam Houston. Багато хто з нових педагогів молоді та ставляться до своєї професії настільки ж палко, як і сама Крамп: "Вони прийшли сюди за велінням серця, за покликанням зверху, щоб творити богоугодну справу".

Батьки школярів проголосували за те, щоб назвати дев'ятирічну школу "Академією з підготовки до вступу в коледж", а школу для старшокласників - "Центром математики, природничих наук і технологій".

Незважаючи на претензійні назви, це звичайні середні школи.

Діти самі вирішують, чи продовжити їм у майбутньому навчання в коледжі, записавшись на відповідний курс, або займатися за розширеною програмою професійної підготовки (серед спеціальностей, яким тут навчають, - косметологія, слюсарна справа, авторемонтна справа, медичні лабораторні дослідження).

Незалежно від того, яку схему навчання вибере учень, він продовжить займатися математикою по дві години на день. "Учшям, може, і здається, що математичні знання ніколи їм не знадобляться, - говорить Крамп, - але математика вчить людину думати".

Sam Houston отримує стипендії від Університету Деврай, ще $ 800000 школі виділяє діюча в масштабах всієї країни некомерційна організація Project Grad. Мотивацію учнів підвищують трансльовані щоранку по шкільному радіо оголошення ("Хочете виграти стипендію $4000?").

Крамп вдалося налагодити стосунки між учнями та класними наставниками, зуміла вона захопити і батьків. У старших класах Sam Houston немає вільних місць на курсах англійської мови та інформатики.

Які підсумки першого року роботи?

Кількість школярів, які успішно склали іспит з математики, збільшилася з 50% до 65%, а число тих, хто здав іспит з природничих наук, зросла з 51% до 62%.

Кількість дисциплінарних стягнень зменшилася з 7000 в 2008 році до 3690 в 2009-му. У червні минулого року з 500 учнів випускних класів Sam Houston успішно закінчили школу 411 чоловік - на 100 осіб більше, ніж роком раніше.

Автор: Крістофер Хелман




Огигінал новини «Досвід управління директора американської школи» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=761
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php