Генсек ООН: «Фінансування освіти та відновлення навчання є пріоритетом»


Глава ООН Антоніу Гутерріш виклав план з чотирьох пунктів, основною метою якого є запобігання катастрофічних наслідків пандемії в сфері освіти.



Генсек ООН нагадав про те, що світ зіткнувся з кризою навчання ще до пандемії: більше 250 мільйонів дітей шкільного віку в різних країнах не мали можливості відвідувати школу; лише чверть учнів середніх шкіл в країнах, що розвиваються закінчували навчання з необхідними базовими навичками.

«Тепер ми зіштовхнулися з катастрофою набагато більшого масштабу, здатною звести нанівець десятиліття прогресу і посилити вкорінену в світі нерівність», – заявив Антоніу Гутерріш.

Пандемія COVID-19, за словами Генсека ООН, привела до найбільшого в сучасній історії провалу в системі освіти по всьому світу.

Станом на середину липня школи були закриті в більш ніж 160 країнах, що торкнулося близько мільярда учнів. Принаймні 40 мільйонів дітей у всьому світі не мали можливості навчатися в критично важливий дошкільний рік. Батьки, особливо жінки, були змушені взяти на себе важкий тягар догляду за дітьми та навчання їх на дому.

«Не дивлячись на проведення уроків по радіо, телебаченню та в інтернеті, а також на всі зусилля вчителів і батьків, багато учнів і раніше не мають доступу до знань, - підкреслив Антоніу Гутерріш. – Учні з обмеженими можливостями, представники меншин і малозабезпечених громад, біженці, а також жителі віддалених районів піддаються найбільшому ризику безнадійно відстати у навчанні».

Для того щоб спробувати виправити цю плачевну ситуацію, Організація Об'єднаних Націй разом з міжнародними партнерами запускає кампанію під назвою «Врятуйте наше майбутнє», що складається з чотирьох етапів.

По-перше, за словами глави ООН, міжнародному співтовариству необхідно домогтися якнайшвидшого відкриття шкіл в усьому світі, а не частково. При цьому потрібно оцінити ризики для здоров'я, щоб вони не переважували переваги від відновлення освіти, зазначив Антоніу Гутерріш.

По-друге, як вважає Генсек ООН, варто приділяти пріоритетну увагу сфері освіти при розподілі фінансових потоків. До кризи країни з низьким і середнім рівнем доходу вже мали дефіцит фінансування освіти в розмірі 1,5 трильйона доларів в рік. Зараз цей розрив значно зріс. Бюджети освітніх програм повинні бути захищені від скорочень і, по можливості, збільшені, – переконаний Антоніу Гутерріш.

По-третє, на думку глави ООН, варто структурувати освітні ініціативи таким чином, щоб охопити тих, хто підпадає під найбільший ризик відставання: дітей і підлітків, що живуть в зонах надзвичайних ситуацій та криз, представників різного роду меншин, а також вимушених переселенців та інвалідів.

«По-четверте, – зазначив Генеральний секретар ООН, – потрібно розуміти, що майбутнє освіти створюється вже зараз. У нинішнього покоління є можливість переосмислити педагогічні методи і принципи. Ми можемо зробити крок в напрямку перспективних систем, що забезпечують якісну освіту для всіх – як плацдарм для досягнення глобальних цілей в галузі сталого розвитку ».

«Ми живемо в поворотний для майбутнього дітей і молоді всього світу момент, – підкреслив Антоніу Гутерріш. – Рішення, які окремі країни і міжнародні організації приймають зараз, будуть мати довгострокові наслідки для доль сотень мільйонів молодих людей і перспектив розвитку світу на десятиліття вперед».



Огигінал новини «Генсек ООН: «Фінансування освіти та відновлення навчання є пріоритетом»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=6626
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php