У Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулась конференція на тему: «Про підсумки розвитку освіти міста Києва у 2013-2014 навчальному році та завдання на 2014 – 2015 навчальний рік»


27 серпня 2014 року в актовій залі Київського університету імені Бориса Грінченка відбулася серпнева конференція керівників навчальних закладів міста Києва. Тема заходу – «Про підсумки розвитку освіти міста Києва у навчальному році та завдання на 2014 – 2015 навчальний рік».

На конференції були присутні: директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко, Київський міський голова Віталій Кличко, народний депутат України, герой України Олександр Омельченко, депутат Київської міської ради, Радник голови КМДА Ганна Старостенко, директор Департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА Олена Фіданян, голова постійної комісії Київської міської ради з питань освіти і науки та інноваційної політики Наталія Шульга, голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України Олександр Яцунь, а також депутати Київської міської ради.

Директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Юрій Кононенко закликав всіх педагогічних працівників зберегти у цей непростий час все те добре, що в нас є, і не втратити здобутих позицій.
«Ми повинні думати про реформування освіти. Це суспільне замовлення. Нам треба буде провести серйозну суспільну дискусію щодо впровадження 12-ти річної системи отримання загальної середньої освіти», – зазначив Юрій Кононенко.

Також він підкреслив, що реформування нашої освіти вже розпочалося. Верховна Рада прийняла закон України «Про вищу освіту» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3442 ). Зараз продовжує працювати робоча група, яка приступила до розроблення базового закону «Про освіту». Буде активізовано роботу щодо закону «Про професійну освіту» та інші закони.

Київський міський голова Віталій Кличко у своєму виступі зазначив: «Ми знайшли кошти і на ремонт деяких шкіл, і відремонтували деякі дитячі садки. Звісно, багато навчальних закладів потребують ремонту. Хочу запевнити, створення нових місць у дитячих садках є пріоритетом у діяльності столичної влади. За моїм дорученням вже підготовлено розпорядження про відновлення роботи дошкільного навчального закладу № 423 по вул. Дегтярівській 43а. У Печерському районі у дитячому садку № 143 проведені ремонтні роботи у чотирьох групах вивільнених від орендарів. Я зроблю все, щоби створити комфортні умови навчання для дітей у дитсадках, школах і для студентів в університетах столиці», – зазначив Віталій Кличко.

Віталій Кличко відзначив, що у новому навчальному році заклади освіти Києва відвідуватимуть майже 3 тисяч дітей переселенців зі Сходу та Криму. «Приємно, що родина київських педагогів прийняла до своєї сім’ї людину, віддану українській освіті – Ольгу Тимошенко, яка була призначена на посаду директора середньої школи № 309. Взагалі більш ніж 20 педагогів звернулися до київської міської влади за допомогою у працевлаштуванні. 6 таких освітян вже працевлаштовано у навчальні заклади Києва», – зазначив Київський міський голова.

Щодо питання виплати муніципальної надбавки вчителям Віталій Кличко сказав, що сьогодні дуже складна економічна ситуація і 20% муніципальна надбавка, яку раніше отримували освітяни, скасована Кабінетом Міністрів України. «Але на моє переконання бюджетники – лікарі, вчителі – повинні мати бюджетну надбавку. Ми повинні зробити професію вчителя престижною. Щоби наші освітяни вчили дітей і отримували гідну зарплату», – наголосив Віталій Кличко.

Голова Профспілки освітян столиці Олександр Яцунь звернув увагу на «драконівські» постанови № 65, № 88, № 89 і законопроект № 4648, які нівелюють соціально-економічне становище вчителя. Фактично вчитель вищої категорії міг би залишитися з оплатою праці 1900 грн. «Ми і далі будемо наполегливо відстоювати права та інтереси освітян. Профспілка – це не віртуальна організація, це ми з вами, наші колективи. Ми не вимагаємо «розмороження» Єдиної тарифної сітки. Більше того, не вимагаємо виконання статті 57 Закону України «Про освіту» як основної в освітянському законодавстві. Просто прагнемо зберегти посадові оклади і всю систему надбавок і доплат, яку Уряд планував урізати. У складний для держави час для освітян мають бути збережені всі номінальні гарантії», – наголосив Олександр Яцунь.

Під час методичних серпневих конференцій освітяни столиці окреслили суть інноваційних процесів, які відбуваються в українській освіті, та мали нагоду подискутувати щодо актуальних проблем дошкільного, шкільного та позашкільного навчання.


Пропонуємо аналітичні матеріали
Департаменту освіти і науки, молоді та спорту
про сучасний розвиток освіти міста Києва:

За інформацією:
profspilka.kiev.ua ( http://profspilka.kiev.ua/publikacii/novyny/3517-serpneva-konferencya-2014.html )
та golosiivruo.gov.ua ( http://golosiivruo.gov.ua/index.php?w=info&id=645 )



Огигінал новини «У Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулась конференція на тему: «Про підсумки розвитку освіти міста Києва у 2013-2014 навчальному році та завдання на 2014 – 2015 навчальний рік»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3489
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php