Вступна кампанія в Україні триватиме менше місяця


Цьогорічна вступна кампанія стартує 11 липня та триватиме до 1 серпня.



У Міністерстві освіти і науки України вирішили скоротити термін для подачі документів, розповіла під час прес-конференції перший заступник міністра освіти Інна Совсун.

«Раніше вступна кампанія тривала місяць. Але ми вирішили, що це було надто тривало: під кінець приймальні комісії стояли пусті, черг не було. Також ми підвищимо можливість електронного вступу. Особливо актуально це буде для абітурієнтів зі східних областей України».

Цьогоріч на абітурієнтів чекає ряд інших змін при вступі до вищих навчальних закладів:

«Бал за атестат тепер розраховується у 60-бальній системі. Середній бал вашого атестату досить помножити на п'ять, і ви знатимете, яка сума балів додається при вступі. Ми зняли 70 балів, які раніше додавалися „за інтелектуальні надбання“, адже невідомо, яким чином ці надбання визначалися. Додаткові бали за участь олімпіаді національного або міжнародного рівня залишаються: чемпіонам України — 50, друге та третє місце 40 і 30», — розповідає Інна Совсун.

При вступі абітурієнт зможе подати заяви не більше, ніж до п'яти навчальних закладів.

«Вступати можна максимум до п'яти вузів в Україні, не більше ніж на три напрямки підготовки — тобто, три спеціальності. Заяви, подані до певного вишу на один і той самий напрям підготовки, але на різні форми навчання, за фактом вважаються однією заявою. Якщо при вступі треба проходити творчий конкурс, оцінка вираховується як середнє арифметичне за всі етапи цього конкурсу», — говорить Інна Совсун.

Крім того, відповідно до закону про окуповані території, вступники з Криму та східних областей України мають право на безкоштовне навчання у вишах країни. Сама процедура впровадження цього пункту зараз обговорюється, розповіли у Міносвіти.



Огигінал новини «Вступна кампанія в Україні триватиме менше місяця» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3294
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php