Сергій Квіт: «Міністерство повинно бути модератором, що стежить за дотриманням цивілізованих правил гри»


Міністр Сергій Квіт на брифінгу, що відбувся 5 травня 2014 році в Будинку Уряду окреслив завдання Міністерства освіти і науки



За словами Сергія Квіта, у Міністерстві готові передавати багато різних функцій незалежним експертним організаціям: «Це входить в нашу політику делегувати повноваження від міністерства професійній громадськості».

Під час брифінгу Сергій Квіт ознайомив представників ЗМІ із актуальними питаннями, якими сьогодні опікується Міністерство освіти і науки України.

Як зазначив Міністр, до концептуальних питань МОН відноситься робота над трьома законопроектами: «Про освіту», «Про вищу освіту» (прийнятий уже у першому читанні), «Про науку і наукову діяльність».

Зокрема, Міністр Сергій Квіт повідомив, що наприкінці травня у МОН відбудеться велика конференція, де освітяни усіх областей країни обговорюватимуть Закон «Про освіту», який включає в себе питання середньої освіти, дошкільної й позашкільної освіти.

Стосовно Закону «Про вищу освіту», що базується на ідеї університетської автономії, в тому числі фінансової, економічної, організаційної, Міністр підкреслив: «Ми цілком змінюємо всі правила всередині вищої освіти, тобто ми створюємо принципово нову ситуацію. Цей закон важливий також тим, що проектується на середню освіту, виставляє певні стандарти і певні вимоги: що повинен знати і вміти випускник школи аби стати успішним студентом».

Коментуючи Закон «Про науку і наукову діяльність» Сергій Квіт підкреслив, що «загальна концепція є такою, що неможливо розвивати ні науку без вищої освіти, ні вищу освіту без науки. Ми повинні інтегрувати науку і освіту». Сергій Квіт також проінформував, що МОН та Національна академія наук тісно співпрацюють та шукають шляхи реформування. За ініціативою МОН буде проведене спільне засідання Президії Національної академії наук і Колегії Міністерства освіти і науки.

Міністр згадав також про багатьох молодих фахівців, які закінчують університети і їдуть шукати роботу або продовжувати навчання на Заході. «Ми часто забуваємо, що має місце зворотній процес, коли люди навчаються на Заході, одержують там наукові ступені, вчені звання, а повертаючись назад завжди мають великі проблеми з визнанням їх дипломів тут. Це велика, тривала і принизлива процедура нострифікації», - підкреслив Сергій Квіт.

Міністр повідомив також, що МОН пропонує визнавати дипломи 100 кращих університетів світу за авторитетними світовими рейтингами, таких як, наприклад, Шанхайський ( https://euroosvita.net/index.php/?category=56 ).

За словами Сергія Квіта, відбудеться спрощення системи ліцензування і акредитації ВНЗ, що не означає зменшення вимог до них, а навпаки, вимоги стають більш зрозумілими і прозорими, бо стосуються безпосередньо професійної діяльності. Іншими словами, система ліцензування і акредитації буде наближена до європейських вимог.

Окремо Міністр порушив питання випускників Криму. Атестати для випускників 9-11 класів вже віддруковані і завезені до Криму. За словами Міністра, атестати будуть видаватися не так званим Міністерством освіти і науки, олоді1 та спорту АР Крим, а районними відділами освіти. Загальна кількість цих атестатів – 4820. Разом з тим, кримські випускники можуть пройти ЗНО у Херсонській області, де є підтримка обласної державної адміністрації, розуміння місцевих освітян і виділене приміщення для облаштування Регіонального центру оцінювання якості освіти.

Стосовно змін до Умов прийому до ВНЗ, Сергій Квіт повідомив, що уже підписав відповідний наказ. Серед змін, зокрема, скорочений термін вступної кампанії на тиждень, на прийом документів виділено три тижні, а не чотири. На жаль, зазначив Міністр, через попередні умови «ми не змогли в цьому році об’єднати ЗНО і підсумкове оцінювання в школах. Але на наступний рік ми це зробимо».



Огигінал новини «Сергій Квіт: «Міністерство повинно бути модератором, що стежить за дотриманням цивілізованих правил гри»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3241
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php