Сергій Квіт: Кількість ВНЗ в Україні урегулюють шляхом оптимального розподілу держзамовлень


Кількість вищих навчальних закладів в Україні урегулюють шляхом оптимального розподілу держзамовлень на підготовку фахівців. Про таке заявив міністр освіти і науки Сергій Квіт.

У рамках прес-конференції 11 квітня в Харкові міністр повідомив про запровадження контролю над кількістю вітчизняних вишів. За словами Квіта, врегулювання відбуватиметься за допомогою перерозподілу державного замовлення.

При цьому перевагу нададуть найкращим ВНЗ країни. Обирати їх планується згідно із незалежними якісними рейтингами вищих навчальних закладів України.

За словами Сергія Квіта, в профільному міністерстві розглядають щонайменше 5 рейтингів ВНЗ, за допомогою яких визначатимуть приоритетність держзамовлення для того чи іншого вишу.

«Оскільки державі бракує коштів на підтримку держзамовлення для всіх вищих навчальних закладів, Міністерство освіти і науки віддасть пріоритет тим ВНЗ, де цей напрям представлений найкраще», – сказав Сергій Миронович.

Також міністр наголосив, що така політика Міносвіти не означає позбавлення ліцензії менш пріоритетних закладів. Крім того, розподіл держзамовлення публікують на сайті МОНУ.

Міністр також наголосив, що за умов високого рівня конкуренції вищі навчальні заклади отримають право на укрупнення шляхом злиття. Цей процес буде узгоджуватись безпосередньо керівництвом вишів згідно з положенням ВНЗ та без участі профільного міністерства.

Квіт вважає, що зменшення кількості вищих навчальних закладів має відбуватися одночасно з підвищенням якості послуг, які вони надають.

Перший заступник міністра освіти Інна Совсун додала, що для розподілу держзамовлення міністерство створить конкурсні комісії, до складу яких увійдуть провідні спеціалісти. Це потрібно для того, щоб МОН могло отримувати авторитетну думку щодо збільшення або зменшення кількості бюджетників того чи іншого ВНЗ.


pedpresa.com.ua ( http://pedpresa.com.ua/blog/92337-minosvity-vprovadzhuje-kontrol-nad-kilkistyu-vnz.html )




Додатково:


Інна Совсун: Результати роботи МОН станом на 5-й тиждень ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3187 )

Розпочато підготовку з визначення рейтингів університетів України III, IV рівнів акредитації у 2014 році ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3136 )

ТОП-200 кращих університетів України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 ) (попередні роки)

Сергій Миронович Квіт про рейтинг «Топ-200 Україна» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3139 )



Огигінал новини «Сергій Квіт: Кількість ВНЗ в Україні урегулюють шляхом оптимального розподілу держзамовлень» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3205
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php