Інна Совсун: Результати роботи МОН станом на 5-й тиждень


Перший заступник міністра освіти і науки України Інна Совсун, дотримуючись задекларованих на початку своєї діяльності на цій посаді прозорих демократичних засад у роботі нового апарату освітянського міністерства, продовжує інформувати громадськість за допомогою соцмереж.

Так, Інна Романівна на своїй сторінці у Фейсбуці оприлюднила результати роботи МОН станом на 5-й тиждень:

1) У суботу Кабмін підтримав проект постанови про зміну процедури ліцензування. Тепер МОН має наказом прийняти нові умови ліцензування. З проектом можна ознайомитись на сайті: http://mon.gov.ua/ua/pr-viddil/1312/

2) У суботу ж Кабмін підтримав пропозицію МОН відновити два типи додатків: звичайний (“синій”) і “додаток європейського зразка”, який друкуватимуть за бажання. Тобто ми не змушуватимемо кожного випускника платити 100 гривень за додаток, який для більшості неактуальний і який держава пообіцяла зробити безкоштовним. Тепер треба “лише” внести зміни до ще кількох наказів і погодити це з парою міністерств… Наступного року друк додатків буде передано повністю ВНЗ.

3) Звільнено директора ДП “Інфоресурс” за провал підготовки до друку додатків до диплома європейського зразка.

4) Пішов новий лист до ВНЗ із проханням надати пропозиції щодо обсягів державного замовлення. Спробували внести більш адекватні показники. Наприклад, відсутня вимога про надання даних про працевлаштування студентів, бо допоки немає ефективної системи отримання таких даних, ці дані жодної корисної інформації не надають.

5) Відбулось засідання Європейського інвестиційного банку (ЄIB) та міністерств-бенефіціарів із перегляду наявного проектного портфелю Банку в Україні. Разом із Мінекономіки, Мінінфраструктури, Міненергетики, МОН залучатиме кошти на довгострокові проекти. Наразі йдеться про 60 млн євро, що виділятимуться на 7 університетів, які ще раніше долучились до проекту. Проекти спрямовані на покращення університетської інфраструктури, ремонтні роботи, придбання нових будівель для гуртожитків та енергозберігаючі технології. ЄІБ погодив усі заявлені проекти. Тепер слово за Мінекономіки та Мін’юстом, які мають дати добро на процедуру ініціації. Чекаємо…

6) Зустріч із міжнародними делегаціями: цього тижня Німеччина та Франція. Держсекретар ФРН Штефан Штайнляйн запропонував співпрацю в науці та профтехнічній освіті. Чекаємо відповідь із Берліну щодо конкретного плану дій. Із послом Франції, Аленом Ремі, попередньо домовились провести двосторонню конференцію у квітні.

7) Дуже продуктивною була зустріч з керівництвом British Council в Україні. Британці готові допомагати з організацією тестувань з англійської мови для викладачів. Також їх цікавить зміна підходів до викладання англійської мови для майбутніх вчителів у педагогічних вишах.

8) Про зустріч із Джорджем Соросом уже повідомляла раніше. Містер Сорос був зацікавлений в окремій зустрічі з МОН та МОЗ, аби розуміти ситуацію в цих сферах.

9) Створили робочу групу щодо напрацювання умов конкурсу на програму Fulbright STEP, що реалізується спільно з міністерством. У рамках Fulbright STEP планується надання 10 стипендій аспірантам і магістрам попередньо за такими напрямами: інженерні та комп’ютерні науки, нанотехнології, екологія, архітектура/містопланування. Чи будуть на це бюджетні кошти, зрозуміємо не раніше вересня. Проте навіть за умов відсутності державного фінансування є альтернативні механізми залучення коштів. У понеділок, 7 квітня, робоча група затвердить умови прийому та дедлайни. Згодом інформація буде опублікована на сайті Фулбрайт. Ті, кого відібрали за програмою цього року, зможуть поїхати навчатися, щоправда, не за рахунок бюджетних коштів, а додаткових джерел.

10) Провели аналіз наслідків прийнятого антикризового закону “Про запобігання фінансовій катастрофі” у сфері освіти. Офіційне роз’яснення міністерства для громадськості можна знайти тут http://mon.gov.ua/ua/actually/30954-koriguvannya-vidatkiv-dergeavnogo-byudgeetu-ukrayini-ne-poznachitsya-na-sotsialnih-viplatah-pratsivnikam-osvitnoyi-galuzi-ta-studentam

11) Погодили робочу зустріч з представниками European Training Foundation (ETF), агенції в ЄС, що займається професійно-технічною освітою. План на 2014 – 2017 роки передбачає спільну розробку національної рамки кваліфікацій.

12) Домовились з Радою Європи про допомогу в підготовці прогресивного законопроекту “Про освіту”. Перший візит експертів очікується в травні.

13) Як і було обіцяно, запрацювала онлайн-бухгалтерія. Відповідну сторінку можна знайти на сайті МОН у розділі “Публічна інформація” http://mon.gov.ua/ua/public_information/vidkr_buch/. З часом інформація, що вивантажується, супроводжуватиметься доступними поясненнями для тих, хто не зовсім розуміє складну бухгалтерську мову цифр.

14) У четвер відбулась робоча зустріч із головами профспілкових комітетів студентів ВНЗ. Із-поміж вочевидь великої кількості запитань найбільшу стурбованість викликає постанова КМУ № 65 “Про економію держкоштів та недопущення втрат бюджету”. Зважаючи на низку проблем, які виникають у результаті прийняття постанови, керівництво МОН постійно порушує це питання в уряді. Долучайтесь;)

15) За допомогою ініціативи Асоціації випускників західних університетів провели відбір кандидатів на посади радників міністра на громадських засадах. Над форматом співпраці міркуватимемо разом. Один із варіантів – залучати до Кадрової комісії з правом дорадчого голосу.

16) У п’ятницю мала нагоду познайомитись з колегами з Мінекономіки. Міністр Павло Шеремета ініціював робочу групу щодо вироблення стратегії розвитку людського капіталу. Поки що була ознайомча зустріч, але важливо, що є бажання працювати над довгостроковими соціальними питаннями.

Ще кілька коментарів із питань, які часто ставили протягом останнього тижня:

(а) я в курсі проблеми з оплатою навчання для студентів, відібраних для навчання минулого року. Я перевіряла — гроші вже пішли з Києва, тепер черга за місцевими казначействами.

(б) вибори в ХНУРЕ були відкладені через низку повідомлень про порушення при висуненні делегатів. Жодних кроків чи навіть думок у напрямі “призначити там когось зі сторони” у нас немає, йдеться лише про дотримання процедури.

Із публічних заходів наступного тижня планується:

- Робоча поїздка міністра та заступників до Харкова. Будемо зустрічатися з ректорами, викладачами, студентством та профспілками. Зустріч відбудеться в п’ятницю, 11 квітня.

- Виступ на круглому столі щодо книговидання в рамках Книжкового Арсеналу, 10 квітня.

- 7 квітня, понеділок, засідання робочої групи щодо умов вступу.


pedpresa.com.ua ( http://pedpresa.com.ua/blog/91121-pershyj-zastupnyk-ministra-osvity-i-nauky-zvituje-pered-hromadskistyu-u-sotsmerezhah.html )




Додатково:

Про новий склад колегії Міністерства освіти і науки України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3206 )

ТОП-5 питань, які цікавлять кримських абітурієнтів, а також батьків кримських школярів і дошкільнят ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3185 )

Міністерство освіти і науки розробило свій план дій ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3144 )



Огигінал новини «Інна Совсун: Результати роботи МОН станом на 5-й тиждень» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3187
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php