Правила прийому до ВНЗ будуть спрощені


КИЇВ. 4 березня. Відбулася прес-конференція нового керівництва Міністерства освіти і науки України на тему «Нові кроки в освітній політиці України»

У ній взяли участь Міністр освіти і науки України Сергій Квіт, перший заступник Міністра Інна Совсун, заступник Міністра Павло Полянський.

Сергій Квіт зазначив, що «Міністерство освіти і науки переходить від щоденного контролювання роботи навчальних закладів до того, що ми допомагатимемо нашим закладам освіти займатися власне якістю.
Тобто у центрі нашої уваги – якість. Якість навчання, якість викладання та якість наукових досліджень. Завдання Міністерства – сприяти досягненню нашими навчальними закладами найвищої якості, а не щодня їх контролювати»
.

Серед першочергових кроків Міністр назвав прийняття нового Закону України «Про вищу освіту» та рамкового широкого Закону України «Про освіту».

«Ці документи напрацьовані. Є тісна співпраця і повне розуміння з профільним Комітетом Верховної Ради України, який очолює Лілія Гриневич. Є консенсус у Верховній Раді», - наголосив Сергій Квіт.

Він також повідомив, що спрощуватимуться й уточнюватимуться Умови прийому до вищих навчальних закладів.

«Спрощуватимемо університетську звітність. І також будемо спрощувати паперотворчість, якою займаються наші викладачі, замість того, щоб готуватися до пар і проводити наукові дослідження», - сказав Міністр.

За його словами, Державна інспекція навчальних закладів не матиме репресивних функцій. «Це я хочу ствердно сказати. На жаль вона такі функції мала», - зазначив він.

Окрім того, Сергій Квіт поінформував, що Міністерство освіти і науки відмовлятиметься від складання університетських рейтингів, оскільки не може держава оцінювати сама себе. Рейтингами повинні займатися незалежні організації. І в Україні є достатньо незалежних рейтингів, які проводяться щороку за своїми методиками. Недержавні рейтинги цілком професійні, на їхній підставі можна з’ясувати, зокрема, нашим абітурієнтам, які навчальні заклади кращі, а які гірші.

«Також ми будемо ініціювати відділення Всеукраїнської атестаційної комісії від Міністерства. Вона має бути незалежною. І в перспективі ми будемо розвивати цю систему: яким чином захищатимуться дисертації, присвоюватимуться вчені ступені та наукові звання», - сказав Міністр.

Стосовно завершення навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах Сергій Квіт повідомив, що абсолютно однозначно не будуть нав’язуватися ніякі додаткові платні послуги:
«Не треба буде купувати ніякі додаткові щоденники, книжки і таке інше. Державна підсумкова атестація буде пом’якшена для дітей, адже це важкий нервовий рік. Це вимога тієї ситуації, в якій ми знаходимося. Будуть також зняті заборони на використання підручників, які друкувалися в попередні роки. Буде загальна лібералізація».

Основна увага приділятиметься зовнішньому незалежному оцінюванню: «Для того, щоб воно відбулося належним чином потрібні кошти. Це питання завтра розглядатиметься на Уряді».

Окремо, Сергій Квіт звернувся до мешканців Криму:
«Зараз ми знаходимося в стані військової інтервенції сусідньої держави. Міністерство освіти і науки дбатиме про навчальні заклади Криму. Вони будуть фінансуватися. За це можна не переживати. Хотів би звернути увагу на те, що зовнішнє незалежне оцінювання обов’язково має відбутися. Для того, щоб діти кримчан мали можливість вступати до університетів. Це дуже важлива справа. Думаю у нас буде повна єдність. Ми розуміємо проблеми, в яких опинилися навчальні заклади Криму. Ми будемо приділяти спеціальну увагу і до фінансування, і до контактів, щоб ми провели всі технологічні процеси для завершення навчального року, вступної кампанії, щоб не постраждали від цього наші діти та інтереси кримчан».

Також Міністр звернувся до українських військовослужбовців, передусім до тих, які знаходяться в Криму, працівників правоохоронних органів: «Всі ви повинні знати, що ми про вас пам’ятаємо, думаємо, і ми вами пишаємося. Зараз ви є тими людьми, які роблять українську історію. Ви не самі. Ми обов’язково переможемо. Українська держава буде єдиною і вона буде незалежною».

У свою чергу, перший заступник Міністра Інна Совсун наголосила, що планується забезпечення активного інформування про діяльність МОН:
«У першу чергу ми приділяємо увагу забезпеченню максимальної прозорості, публічності та відкритості у питанні діяльності Міністерства. Ми забезпечимо, щоб абсолютно всі накази, усі рішення Міністерства були доступні на веб-сайті Міністерства. Важливе питання, яке прозвучало від студентів – прозорість бухгалтерської звітності. З фахівцями ми працюємо над тим, щоб забезпечити публікацію бухгалтерської звітності на сайті Міністерства в узагальненому вигляді. У такому випадку, будь-хто зможе продивитися документи».

Забезпечення такої публічності та прозорості, за словами Інни Совсун, гарантуватиме зростання рівня довіри до нового керівництва Міністерства освіти і науки і «з 1 квітня всі зможуть зайти на сайт Міністерства та подивитися, за що сьогодні та кому платило Міністерство».

Також вона повідомила, що почалася робота над спрощенням процедури нострифікації, адже зараз вона є вкрай ресурсоємкою.

«Важлива реформа – забезпечення максимальної публічності захисту дисертацій. Переконані, коли всі дисертації будуть розміщенні он-лайн, тільки тоді, по-перше, можна буде запобігати плагіату ефективно. По-друге, таким чином можна буде підвищити рівень довіри до дисертацій, які захищаються. Ми працюємо над тим, як втілити цей проект», - наголосила перший заступник Міністра.

Окрім того, Інна Совсун розповіла про зміни, які будуть внесені до Умов прийому до вищих навчальних закладів:
«Середній бал атестату в сумі 200 балів було запроваджено у 2010 році. Ми порадилися, що з цим робити. Безперечно, середня освіта є важливою. Важливо мотивувати учнів вчити усі предмети. З іншого боку, всі прекрасно розуміють, що в умовах, коли у школах немає єдиного підходу до оцінювання результатів навчання говорити про те, що середній бал атестату є об’єктивним показником дуже складно. Тому ми прийняли рішення, що у цьому році будуть прийматися відповідні зміни до Умов прийому до ВНЗ. Середній бал атестату буде враховуватися, але не в сумі 200 балів, а в сумі 12 балів. Проект цього рішення буде підготовлений найближчим часом».

Заступник Міністра Павло Полянський прокоментував запровадження профільної освіти у школах:
«Як голова Центру освітнього моніторингу, я, можливо, був найбільшим критиком редакції Концепції профільного навчання і не тому, що я якийсь злосливий. Я ніколи не міг зрозуміти, чому замість того, щоб взяти задарма кимось зроблене, але у відповідь завжди було неприйняття. Концепція має набрати чинності з 2017 року. Ми так далеко не заглядаємо. Але там є одна дуже велика хиба методичного плану – зведено воєдино фрагменти типових навчальних планів, де уже розписано конкретні предмети і немає відповіді на ключове запитання: які ресурси будуть виділятися державою для втілення профільного навчання? Ми не хочемо бути тими лікарями, які, не запитавши пацієнта, що в нього болить, починати його лікувати. Ми очевидно відкриємо дискусію за участю експертного середовища, громадськості, включно із батьками, всіма споживачами цих освітніх послуг, обговоримо це питання спільно з Національною академією педагогічних наук».

Окрім того, Сергій Квіт також поінформував про проведення аудиту діяльності МОН: «Ми звернулися до міжнародної аудиторської компанії і вони погодилися безплатно провести аудит у Міністерстві. Думаю, що це дуже важливо. Це треба зробити».

Користуючись нагодою, Міністр звернувся до українських освітян, які мають друзів, колег, партнерів у Російській Федерації, щоб вони тримали з ними тісний зв'язок і повідомляли їм про ті події, які в нас відбуваються: «Закликаю освітян повідомляти про те, що реально вони бачать, про що говорять їхні друзі, сусіди і родичі, повідомляти дійсний стан речей».




mon.gov.ua ( http://www.mon.gov.ua/ua/actually/29271-nove-kerivnitstvo-mon-rozpovilo-pro-pershochergovi-kroki-v-osvitniy-polititsi )




Додатково:

Перші рішення С.М. Квіта на посту міністра освіти і науки ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3131 )

Сергій Квіт про рейтинг ТОП 200 Україна ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3139 )

Президент НаУКМА: Про соціальну відповідальність українських університетів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2970 )

ТОП-200 кращих університетів України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=3 )

Інформацію про 10 кращих ВНЗ України в рейтингу «Топ-200 Україна - 2013» представлено на сайті IREG Observatory ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2664 )



Огигінал новини «Правила прийому до ВНЗ будуть спрощені» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3135
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php