У МОН розпочалася звітна кампанія про наукову і науково-технічну діяльність у 2013 році


3 лютого 2014 року під головуванням Першого заступника Міністра освіти і науки Євгена Суліми проведено засідання з питань підсумків наукової та науково-технічної діяльності вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації та наукових установ фізичного виховання і спорту, що належать до сфери управління МОН.

У засіданні взяли участь проректори з наукової роботи вищих навчальних закладів та заступники директорів наукових установ – Дніпропетровського державного інституту фізичної культури і спорту, Львівського державного університету фізичної культури, Національного університету фізичного виховання і спорту України, Державного інституту сімейної та молодіжної політики та Державного науково-дослідного інституту фізичної культури і спорту.

На засіданні розглядалися основні питання наукової та науково-технічної діяльності зазначених закладів та наукових установ, зокрема, ефективність використання бюджетних коштів; результати завершених наукових досліджень і розробок та їх ефективність як одна із складових інвестиційних джерел коштів.

Тематика завершених наукових досліджень та розробок тісно пов’язана з впровадженням їх результатів як в спортивні заклади, так і в загальноосвітні та вищі навчальні заклади І-ІV рівнів акредитації.

За результатом виконання наукового дослідження «Обґрунтування нормативної бази рівня фізичної підготовленості учнів 5-9-х класів загальноосвітніх навчальних закладів» Львівського державного університету фізичної культури отримано систему використання нормативів фізичної підготовки та підходи з визначенням конкретного результату.
Вона пройшла апробацію у школах трьох областей України. Перший заступник Міністра запропонував розглянути на Науково-методичній раді Міністерства результати цієї розробки та отримати експертну оцінку для можливості подальшого її впровадження у навчальних закладах.

Євген Суліма звернув увагу керівників вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та наукових установ на недостатню роботу та доручив:

1) підвищити показник ефективності вкладення бюджетних коштів;
2) розширити сфери впровадження результатів наукових досліджень;
3) забезпечити актуальність тематичних досліджень;
4) залучати студентів та аспірантів до виконання наукових досліджень та розробок.


Підбиваючи підсумки першого дня звітної компанії, Перший заступник Міністра Євген Суліма рекомендував представникам вищих навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації та наукових установ, які звітуються, акцентувати увагу на таких основних критеріях результативності наукової та науково-технічної діяльності закладів та наукових установ як: цитування у міжнародних науковометричних базах даних, результатах впровадження, тобто ефективність вкладення, затребуваність отриманих результатів державою або реальним сектором економіки.




kmu.gov.ua ( http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=247019225&cat_id=244277212 )




Додатково:

До вимог з акредитації ВНЗ буде внесено показник цитування у виданнях міжнародних наукометричних баз ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3008 )



Огигінал новини «У МОН розпочалася звітна кампанія про наукову і науково-технічну діяльність у 2013 році» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=3083
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php