В Україні з'явився перший навчальний посібник з аутизму


В Україні з'явився перший навчальний посібник з аутизму, який допоможе дитячим педіатрам вчасно направляти дітей на діагностику. Такі книги видані за підтримки Української Медичної Місії для педіатрів, батьків і всіх спеціалістів, які працюють у цій сфері.

Міністерство охорони здоров'я допоможе посібнику дійти до кожної дитячої поліклініки і таким чином сприяє ранній діагностиці аутизму.

Про необхідність появи такого посібника давно говорили фахівці, адже проблема з діагностикою аутизму починається саме на рівні педіатрів. Батьки приходять до цього лікаря, а він не бачить проблеми, списує все на особливості характеру або вередливість дитини, пропонує зачекати.

«Чому ми боремося за ранню діагностику? Щоб якомога раніше почати реабілітацію дитини. Чим раніше з ним почнуть працювати фахівці, тим більше шансів допомогти дитині. У такому випадку 60-70 % дітей виходять на прийнятний рівень соціалізації. Тому особливо хочеться сказати «дякую» Альоні Василівні Терещенко, начальнику Управління материнства, дитинства та санаторного забезпечення МОЗ України, яка допомагає нам у поширенні інформації по поліклініках України», - говорить Інна Сергієнко, Консул «Аутизм Європа», засновник благодійного фонду «Дитина з майбутнім».

Дитячий лікар і президент Української Медичної Місії в Україні Джеймс Піпон пояснює, як у них з'явилася ідея видати такий посібник. «Під час тренінгів для фахівців ми побачили, що в Україні теж є проблема ранньої діагностики, тому вирішили перекласти наш посібник на російську мову. На сьогодні ми допомогли видати 10 тисяч таких посібників для поширення в Україні» , - говорить Джеймс Піпон. Фонд допомоги дітям з синдромом аутизму «Дитина з майбутнім» адаптувати посібник і координує його поширення.

«На сьогодні у нас не більше десятка дитячих психіатрів, які дійсно можуть правильно діагностувати аутизм, - каже Лариса Рибченко, директор благодійного фонду «Дитина з майбутнім». - Тому ми будемо вимагати від Міністерства охорони здоров'я провести переатестацію всіх психіатрів і педіатрів».

Завантажити Посібник ... ( http://cwf.com.ua/uk/documents/830-uchebnoe-posobie-po-autizmu )

Аутизм — розлад, що виникає як наслідок порушення розвитку головного мозку та характеризується вираженим та всебічним дефіцитом соціальної взаємодії та спілкування. Зазвичай батьки помічають ознаки аутизму впродовж перших двох років життя дитини. Аутизм проявляється, перш за все, через затримку мовного або розумового розвитку та небажання дитини контактувати із оточуючими. Поширеність розладів аутичного спектру становить 6 на 1000 осіб, причому у хлопчиків подібні стани спостерігаються приблизно в 4 рази частіше, ніж у дівчаток. Число людей, у яких виявлено аутизм, різко зросло з 1980-х років, частково через зміну підходів до діагностики. Незважаючи на те, що при ранньому втручанні дитині можна допомогти у набутті навичок самодопомоги і спілкування, поки невідомі методи, здатні повністю вилікувати від аутизму.



Додатково:

Про затвердження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах ( https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1622 )




Огигінал новини «В Україні з'явився перший навчальний посібник з аутизму» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2947
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php