Нові правила для короткострокових подорожей до країн Шенгенської зони


Від 18 жовтня у ЄС набрали чинності нові правила для короткострокових подорожей до країн Шенгенської зони для громадян з держав з-поза меж Євросоюзу.

Відтепер громадяни з країни, що не є членами Євросоюзу, можуть перебувати у межах Шенгенського простору протягом 90 днів у будь-який 180-денний період.

Поняття «будь-який» у цьому випадку означає, що йдеться про «плаваючий» 180-денний період. Іншими словами, від кожного дня перебування (дня в'їзду на територію Шенгенського простору чи просто дня контролю) треба буде відрахувати 180 днів назад. Подорожанин не порушуватиме правил, якщо в межах цього 180-денного періоду він перебував у Шенгенському просторі не більше 90 днів.

У такий спосіб застосовуватиметься новий принцип підрахунку періоду короткострокового перебування у країні Шенгенської зони (калькулятором для таких підрахунків можна користуватися за цим посиланням ( http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/index_en.htm )).

Нові правила не стосуються країн ЄС, які (поки) не є членами Шенгенського простору. Такими країнами є: Болгарія, Хорватія, Ірландія, Румунія, Кіпр та Об’єднане Королівство.

Водночас, попри те, що Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія та Швейцарія не є країнами-членами ЄС, вони входять до Шенгенської зони. Таким чином громадяни, які мають на меті відвідати ці країн, повинні пам’ятати, що до них застосовуватиметься нова концепція короткострокових подорожей. Детальніше ( http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/index_en.htm )



Більше інформації: Нові правила для короткострокового перебування у країнах Шенгенської зони, а також інструкція з використання калькулятора ( http://ec.europa.eu/dgs/home-affairs/what-we-do/policies/borders-and-visas/border-crossing/docs/short_stay_schengen_calculator_user_manual_en.pdf )




Огигінал новини «Нові правила для короткострокових подорожей до країн Шенгенської зони» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2890
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php