Все менше іноземців хочуть вчитися в Україні, — експерт


Дедалі більше української молоді виїжджає вчитися за кордон.



При цьому припливу українських вступників до українських вузів не спостерігається.

Про це у коментарі Gazeta.ua ( http://gazeta.ua/articles/life/_vse-menshe-inozemciv-hochut-vchitisya-v-ukrajini-ekspert/517171 ) заявив директор Центру освітнього моніторингу Павло Полянський.

«Дипломи країн Євросоюзу часто навіть програють у якості дипломам таких вузів, як Національний університет імені Шевченка або КПІ. Утім, європейські дипломи визнають країни всього ЄС і Північної Америки. Таким чином, людина може працевлаштуватися в будь-якій успішній країні», — зазначив Полянський.

На його думку, зворотня тенденція уникнення іноземними студентами України має насторожити урядовців і керівників вищих навчальних закладів. Вони мають запроваджувати безкоштовні гранти на навчання, заохочувати кращих абітурієнтів з-за кордону.

«Можна скільки завгодно казати про підписання Україною угод щодо освіти з маленькими карликовими державами, але, вочевидь, ні європейські абітурієнти, ні абітурієнти з США не вступають до українських вишів. І їхні викладачі до нас не їдуть. Наша інтеграція до Болонського процесу у значній мірі залишилася на рівні декларацій і підписання нормативних документів. Мобільності студентів чи викладачів вона не гарантує», — наголосив освітянин.

Він зазначив, якщо така недружня до іноземців політика буде продовжена і надалі, до нас будуть приїздити лише ті, хто хоче отримати диплом за гроші. Про якість освіти, нові знання не буде й мови.



Додатково:

Молодежь из более чем 30 стран приезжает в Эстонию учиться из-за низкой платы за обучение и хорошей репутации университетов ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2824 )

Взгляд студентов из Европы на обучение в Украине ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2731 )



Огигінал новини «Все менше іноземців хочуть вчитися в Україні, — експерт» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2830
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php