Міносвіти урізало провідним вузам держзамовлення з низки спеціальностей


Додаткових бюджетних місць позбулися ЛНУ ім. І.Франка та КНУ ім. Т.Шевченка, а також Києво-Могилянська академія

.

Міносвіти урізав провідним вузам держзамовлення з низки спеціальностей Міністерство освіти і науки в 2013 році зменшило число бюджетних місць у провідних вишах за низкою спеціальностей, повідомляє DT.UA ( http://dt.ua/ ).

Водночас, за даними видання навчальним закладам, що не входять до числа провідних, держзамовлення було збільшено.

Зокрема, напрям підготовки "право", як і суспільні науки, цього року визнано пріоритетним для держави. У лідерів рейтингу Міносвіти - КНУ ім. Т.Шевченка (перше місце) та ХНУ ім. В.Каразіна (друге місце) урізані держзамовлення на підготовку юристів відповідно на 8 і 29%. У подібній ситуації опинилися і вузи, які посіли третє-шосте місця рейтингу МОН. Водночас, Дніпропетровському національному університету імені О.Гончара (ДНУ), що перебуває на сьомій сходинці рейтингу Міносвіти, додали 43% місць держзамовлення за згаданим напрямком.

Опитані DT.UA експерти підозрюють, що причина такого нечуваного везіння ДНУ - особливі зв'язки цього вишу з першим заступником міністра освіти Євгеном Сулимою. Наказом міністра саме цей чиновник призначений головою конкурсної комісії МОН з відбору виконавців державного замовлення.

Крім того, в 2013 році потреби держави у фахівцях за напрямом "журналістика" скоротилися на 21%. Такі імениті вузи, як ЛНУ ім. І.Франка та КНУ ім. Т.Шевченка, втратили відповідно 25 і 13% місць держзамовлення. А в НУ "Одеська юридична академія" Сергія Ківалова вперше з'явився держзамовлення з цієї спеціальності. Не забули в конкурсній комісії і про ДНУ, додавши йому 25% порівняно з минулим роком.

Аналіз розподілу держзамовлення за напрямом підготовки "міжнародна економіка" також здивував. Цього року держава замовила фахівців такого профілю на 7,8% менше. У найкращому навіть за рейтингом МОН економічному виші країни - КНЕУ ім. В.Гетьмана - кількість місць з цього напрямку скорочено на 14%. У найкращому класичному виші - КНУ ім. Шевченка - кількість бюджетників з цієї спеціальності урізали на 10%. А в ДНУ замовлення знову були збільшені.

Напрям "міжнародна економіка" з'явився цього року у Львівському інституті економіки і туризму, що отримав на нього п'ять місць державного замовлення. Рівно стільки ж забрали в іншого львівського вишу, що знаходиться на більш високій позиції в рейтингу МОН.

Експерти Центру дослідження суспільства склали рейтинговий список ВНЗ, що отримали найбільші сумарні обсяги замовлення від держави. Він виглядає таким чином (у порядку зменшення кількості місць): НТУУ "КПІ", КНУ ім. Т.Шевченка, НУ "Львівська політехніка", ДНУ ім. О.Гончара, Львівський національний університет ім. І.Франка, НТУ "Харківський політехнічний інститут", Національний університет біоресурсів і природокористування, Національний авіаційний університет, Донецький національний технічний університет, ХНУ ім. В.Каразіна.

DT.UA порівняло цей рейтинг з незалежними від Міносвіти рейтингами вишів, де враховується думка роботодавців, - ТОП-10 за версією журналу "Кореспондент", "Компас" і ТОП-200. Між ними є багато спільного. Досить високі рейтингові позиції всюди займають Києво-Могилянська академія і КНЕУ ім. В.Гетьмана. І саме вони чомусь відсутні у списку тих, кому МОН збільшило держзамовлення. Навіть навпаки - держзамовлення для цих навчальних закладів скорочено.

Обласкані ж конкурсною комісією ДНУ ім. О.Гончара та Національний університет біоресурсів і природокористування з'являються в десятці лідерів тільки в одному з трьох рейтингів - ТОП-200.

Як відомо, про отримання якомога більшої кількості місць державного замовлення мріють не лише абітурієнти, а й навчальні заклади.

Директор Центру дослідження суспільства Інна Совсун роз'яснює: "Існують нормативи щодо кількості викладацьких ставок, які мають припадати на певну кількість студентів. Отже, чим більше студентів" замовляє "держава, тим більше ставок вона гарантує університетові. Оскільки в українських вишах наукові дослідження не проводяться, значну частину їх бюджету складають зарплати на викладання. Тому щороку університети докладають всіх можливих зусиль для отримання місць держзамовлення".


Коментар МОН



Обсяг державного замовлення визначено з урахуванням пропозицій і потреб регіонів





В останні дні прийому документів від вступників на навчання до вищих навчальних закладів України, фактично за тиждень до закінчення прийому, в окремих засобах масової інформації почали з’являтися упереджені замовні публікації з коментарями щодо місць державного замовлення в окремих вищих навчальних закладах, зокрема у Дніпропетровському національному університеті імені Олеся Гончара. У зв’язку з цим хотіли би зазначити.

На виконання Закону України від 20 листопада 2012 року «Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів» та постанови Кабінету Міністрів України від 20 травня 2013 року “Про затвердження Порядку розміщення державного замовлення з підготовки фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів” вперше у 2013 році розміщення державного замовлення здійснено Конкурсною комісією, затвердженої наказом Міністерства освіти і науки України від 30.05.2013р. № 648 “Щодо затвердження складу конкурсної комісії з відбору виконавців державного замовлення на підготовку фахівців, наукових, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів” у складі 32 експертів.

Обсяг державного замовлення визначався з урахуванням пропозицій і потреб регіонів. Окрім цього, опрацьовано отримані від вищих навчальних закладів необхідні пакети документів, зокрема, довідки про діяльність учасників конкурсного відбору, копії ліцензій на право надання освітніх послуг за відповідним освітньо-кваліфікаційним рівнем, копії експертних висновків експертних комісій при Акредитаційній комісії щодо кадрового забезпечення підготовки фахівців заявлених напрямів (спеціальностей), матеріально-технічної бази, інформаційно-технічного забезпечення та проектні показники обсягу прийому та випуску, а також копії договорів (угод), що укладені між вищими навчальними закладами і підприємствами, установами, організаціями-замовниками кадрів. Водночас, проаналізовано конкурсну ситуацію по кожному вищому навчальному закладу, наявність угод (у тому числі індивідуальних – короткострокових) з роботодавцями на підготовку фахівців з вищою освітою.

З урахуванням збільшення обсягів прийому на інженерно-технічні та природничо-математичні напрями підготовки Міністерство врахувало пропозиції вищих навчальних закладів щодо збільшення у поточному році обсягів прийому саме за цими напрямами. Таким чином, було враховано і пропозиції Дніпропетровського національного університету імені Олеся Гончара, зокрема щодо збільшення на 60 місць за напрямом 6.040201 “Математика”, на 30 місць за напрямом 6.040101 “Хімія”. Загалом збільшення за освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра становить всього 119 місць, у тому числі на денну форму навчання – 107 місць. Усього ж з 64 зявлених університетом напрямів підготовки на 18 напрямів обсяг державного замовлення зменшено, а на 31 напрям залишено на рівні 2012 року. Водночас, за напрямом 6.030401 “Правознавство” обсяг державного замовлення зменшено майже на 29 %, за напрямом 6.030503 “Міжнародна економіка” – на 33,3%, 6.030301 “Журналістика” – на 25%, 6.030503 “Економічна кібернетика” – на 25%.

Таким чином збільшення обсягу прийому Дніпропетровського університету імені Олеся Гончара відбулося виключно за рахунок збільшення обсягу прийому на напрями для системоутворюючих галузей економіки України, у тому числі, природничо-математичних.

Щодо ж до обсягу державного замовлення, згадуваного у публікаціях Національного університету “Києво-Могилянська академія”, повідомляємо про існування листа цього закладу від 27.06.2013 №01/965 за підписом президента НаУКМА з проханням зменшити на 18 місць обсяг прийому за напрямом 6.040203 “Фізика” та на 20 місць за напрямом 6.040301 “Прикладна математика”.


Департамент вищої освіти МОН



Огигінал новини «Міносвіти урізало провідним вузам держзамовлення з низки спеціальностей» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2761
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php