Результати діяльності ДІНЗ України за рік: перевірено 234 ВНЗ, у 8 вищих навчальних закладів ліцензії анульовано повністю, для 2 – частково


27 червня 2013 року під головуванням Міністра освіти і науки України Дмитра Табачника відбулося засідання колегії МОН, на якому з доповіддю про результати діяльності ДІНЗ України з січня 2012 року по травень 2013 року виступив Голова Державної інспекції навчальних закладів України Михайло Гончаренко.

«У ході проведення заходів державного контролю першочергова увага зверталася на стан вирішення пріоритетних освітніх завдань, визначених указами Президента України, рішеннями Уряду, нормативно-правовими актами Міністерства освіти і науки України, річних та квартальних планів роботи Державної інспекції», - наголосив Михайло Гончаренко. Він зазначив, що за звітний період ДІНЗ України здійснено 553 контрольні заходи за різними напрямами інспектування у всіх регіонах України. Зокрема, перевірено та вивчено діяльність 234 вищих, 89 загальноосвітніх, 40 дошкільних, 11 позашкільних навчальних закладів, 82 суб’єктів професійно-технічної освіти (ПТО) та 15 регіональних органів управління освітою.

Як повідомив Голова ДІНЗ України, за результатами інспектування Держінспекцією ініційовано питання про вжиття невідкладних заходів щодо усунення виявлених недоліків, також притягнення керівників і працівників місцевих органів управління освітою, навчальних закладів до дисциплінарної відповідальності. Крім того, до органів прокуратури надіслано 31 подання стосовно вжиття заходів прокурорського реагування, а також відкрито кримінальні справи щодо чотирьох керівників навчальних закладів.

Михайло Гончаренко поінформував учасників засідання, що за численні порушення Ліцензійних умов надання освітніх послуг у сфері вищої освіти ряду вишів анульовано ліцензії. «Для восьми вищих навчальних закладів ліцензії на надання освітніх послуг анульовано повністю, для двох – частково. Також Держінспекцією порушено питання щодо анулювання ліцензій, виданих чотирьом професійно-технічним навчальним закладам, вилучення з ліцензій 41 професії та зменшення ліцензованих обсягів надання освітніх послуг із 60 професій», - зазначив Голова ДІНЗ України.

У ході виступу Михайло Гончаренко повідомив про результати проведеного моніторингу стану державної атестації навчальних закладів. «Державною інспекцією встановлено, що серед навчальних закладів, які надають освітні послуги 10 і більше років, залишається значна кількість тих, в яких не проведено цю основну форму контролю, - зауважив він. – У зв’язку з цим, місцевим органам управління освітою надіслано листи стосовно усунення порушень вимог пункту 8 Положення про атестацію професійно-технічних навчальних закладів, відповідно до якого не атестовані суб’єкти ПТО, що функціонують більше десяти років, не мають права видавати документи про професійно-технічну освіту державного зразка».

Також Михайло Гончаренко поінформував, що Державною інспекцією спільно з Українським центром оцінювання якості освіти у 2012 році забезпечено державний контроль за дотриманням вимог щодо організації та проведення зовнішнього незалежного оцінювання у пунктах тестування. «З урахуванням досвіду проведення державного контролю за зовнішнім незалежним оцінюванням навчальних досягнень абітурієнтів така робота проводиться і в поточному році», - додав Голова ДІНЗ України.

Крім того, Михайло Федорович підкреслив, що з метою нормативного врегулювання і вдосконалення процедури здійснення державного контролю за діяльністю навчальних закладів та підвищення рівня його прозорості Державною інспекцією підготовлено низку проектів урядових рішень, розроблено та відповідними наказами МОН затверджено орієнтовні критерії оцінки результатів діяльності дошкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів.

«Державна інспекція навчальних закладів продовжує в максимально можливому обсязі виконувати свої функції та завдання, і в подальшому буде здійснювати роботу щодо покращення та здійснення на якісно новому рівні контролю за діяльністю навчальних закладів, удосконалення нормативно-правової бази його проведення, забезпечення умов для отримання громадянами якісної освіти», - наголосив Михайло Гончаренко.

Заслухавши та обговоривши інформацію Голови Державної інспекції навчальних закладів України Михайла Гончаренка, колегія МОН ухвалила рішення визнати роботу ДІНЗ України задовільною, а також відзначила значний обсяг і високий рівень проведеної роботи та її результативність.



Додатково:

Державна інспекція навчальних закладів визначила типові порушення та недоліки у діяльності ВНЗ України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2214 )

Про затвердження Порядку державного інспектування навчальних закладів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1860 )




Огигінал новини «Результати діяльності ДІНЗ України за рік: перевірено 234 ВНЗ, у 8 вищих навчальних закладів ліцензії анульовано повністю, для 2 – частково» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2722
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php