Проректор КНУ: В Україні перехресний вступ загрожує негативними наслідками


Українські виші поки що не готові до впровадження практики перехресного вступу, оскільки доволі часто надають освіту сумнівної якості. Про це в ексклюзивному коментарі кореспондентові ІА «Наголос» ( http://www.nagolos.com.ua/ua/ ) сказав проректор з науково-педагогічної роботи КНУ імені Тараса Шевченка Володимир Бугров.

«Я ставлюся до перехресного вступу доволі стримано. Ця практика є усталеною у європейських країнах, однак із певними обмеженнями (не можна вступати у магістратуру на лікаря, будучи істориком). В Україні ж перехресний вступ загрожує негативними наслідками», - зазначив В. Бугров.

За словами проректора, якщо після закінчення бакалаврату з математики у сумнівному навчальному закладі, людина вступить на магістратуру за спеціальністю «Право», то навіть система іспитів до магістратури не врятує від «халтури».

«Таким чином, у нас буде велика кількість безграмотних спеціалістів. Спочатку потрібно підвищити якість освіти у вишах, оптимізувати систему університетів, а також відповідально ставитися до ліцензій на спеціальності у вишах. І лише тоді можна буде запровадити систему перехресного вступу, і то не на всі спеціальності», - резюмував освітянин.

Нагадаємо, вчора Окружний адміністративний суд Києва почав розгляд позову ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2492 ) Національного університету «Києво-Могилянська академія» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=695 ), поданого 3 січня до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту. Його суть - визнати протиправною відмову міністерства узгодити правила прийому до університету у 2013-му році, що дозволяють студентам незалежно від напряму здобутої кваліфікаційно-освітнього рівня бакалавра надходити на будь-який напрямок магістратури.



mon.gov.ua ( http://www.mon.gov.ua/ua/comments/4241-ukrayinski-vishi-ne-gotovi-do-vprovadgeennya-praktiki-perehresnogo-vstupu--v.-bugrov )




Додатково:

НаУКМА: Звітна річна доповідь Сергія Квіта за 2012 рік ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2496 )

НаУКМА: Законопроект "Про вищу освіту" від робочої групи ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2423 )

У Барселоні відбулися перші спільні захисти випускників Докторської школи НаУКМА ( https://euroosvita.net/index.php/?category=12&id=2406 )

У Могилянці стартувала перша в історії освітніх закладів України комплексна програма підготовки студентів до ринку праці ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2270 )

Києво-Могилянська академія відзначила 20-ту річницю відродження ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2219 )



Огигінал новини «Проректор КНУ: В Україні перехресний вступ загрожує негативними наслідками» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2504
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php