EUA: Інформація про 7-й Європейський форум із забезпечення якості (EQAF): «Яким чином забезпечення якості надає перевагу?»


Минулого тижня 7-й Європейський форум із забезпечення якості (EQAF) зібрав близько 400 керівників закладів вищої освіти із майже 50 країн для обговорення останніх подій та трендів у сфері забезпечення якості (QA).

Цьогорічний захід, який відбувся у Таллінському університеті у Естонії, був присвячений темі «Яким чином забезпечення якості надає перевагу?».

Протягом 3 днів на більшості пленарних та паралельних сесіях обговорювалися питання впливу зовнішньої та внутрішньої системи забезпечення якості на політику у галузі вищої освіти та інституціональні реалії.

У той час, як учасники оприлюднили значну кількість свідчень з цих питань, багато хто з них також виступили із закликами провести більше досліджень з питань впливу забезпечення якості. Поруч із цим, вони визнали проблему проведення точних досліджень із цієї проблеми.

Під час сесійних засідань також піднімалися проблематика нових напрямків (у розвитку системи забезпечення якості) як-от зростання міжнародного напрямку зовнішнього забезпечення якості (тобто взаємна акредитація та визнання спільних програм).

Були також представлені нові підходи до забезпечення якості у різних країнах та навчальних закладах, при цьому учасникам була надана можливість оновити свої знання щодо останніх подій у європейській політиці з цього питання.

Одним із висновків підсумкового пленарного засідання було визнання того, що питання забезпечення якості в цілому є надзвичайно політизованою сферою та без сумніву точною наукою і, можливо, це є викликом для усіх, хто причетний до питання забезпечення якості.

Обговорення продовжуватиметься під час форуму наступного року, який буде приймати Університет Готенбурга у Швеції з 20 по 23 листопада 2013 року.

Більш детальна інформація буде опублікована у друкованому виданні ЄАУ та на вебсайті.

Співорганізаторами Форуму є Група Е4 до якої входять:
- Європейська асоціація універсітетів (European University Association ( https://euroosvita.net/index.php/?category=36&id=398 ) - EUA);
- Європейська асоціація із забезпечення якості у вищій освіті (European Association for Quality Assurance in Higher Education ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1867 ) - ENQA);
- Європейська студентська спілка (European Students' Union ( http://www.esu-online.org/ ) - ESU);
- Європейська асоціація закладів вищої освіти (European Association of Institutions in Higher Education ( http://www.eurashe.eu/ ) - EURASHE).

Учасниками форуму були представники усіх країн Євросоюзу, США, Англії, Африки, Арабських Еміратів, країн СНД (Росія та Казахстан).

ВНЗ Казахстану представляли: КазНМУ ім..С.Д.Асфендіярова, Назарбаєв Університет, ЮКДУ ім.М.Ауєзова, КазНУ ім.Аль-фараби (390 - місце в QS World University Rankings 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2164 )).


Нагадаємо:

Основною метою форуму є сприяння діалогу по забезпеченню якості, який, об’єднуючи міжнародну спільноту, сприяє розвитку справжньої європейської дискусії по забезпеченню якості у вищій освіті та допомагає визначенню європейського розуміння проблеми забезпечення якості а також для досягнення загальноєвропейського розуміння якості за допомогою дискусій і ділового спілкування між різними групами зацікавлених сторін.


За інформацією: eua.be ( http://www.eua.be/News/12-11-29/Report_from_7th_European_Quality_Assurance_Forum_How_does_quality_assurance_make_a_difference.aspx ) , kaznmu.kz ( http://kaznmu.kz/rus/7-%D0%BE%D0%B9-%D0%B5%D0%B6%D0%B5%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%84%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC-%D0%BF%D0%BE-%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8E-%D0%BA%D0%B0%D1%87/ ), euroosvita.net ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2041 )

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2274 )

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе
( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1570 )
Агенція із забезпечення якості вищої освіти QAA робить ставку на залучення студентів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1610 )

"Європейський досвід для створення ефективної системи контролю та оцінки якості вищої освіти в Україні". Аналітична записка ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1721 )

В середине ноября состоялся крупнейший саммит по инновациям в сфере образования - WISE 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2390 )



Огигінал новини «EUA: Інформація про 7-й Європейський форум із забезпечення якості (EQAF): «Яким чином забезпечення якості надає перевагу?»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2398
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php