ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка ввійшов до Асоціації технічних університетів (АТУ, Тechnical Universities Association)


21 листопада в Москві відбувся з'їзд Асоціації технічних університетів (АТУ, Тechnical Universities Association), організації, заснованої у 1993 році за ініціативою провідних технічних вищих навчальних закладів Росії.

У якості нового члена Асоціації на з'їзді перебувала й делегація Полтавського національного технічного університету імені Юрія Кондратюка.

Асоціація технічних університетів - це добровільне та відкрите об'єднання вищих технічних навчальних закладів Росії та СНД, науково-дослідних установ, технопарків, технополісів, а також промислових підприємств. На сьогоднішній день в Асоціацію входять 132 організації з усіх регіонів Росії і ближнього зарубіжжя.

Тісні зв’язки учасників організації дають змогу обмінюватися передовим досвідом, координувати та організовувати спільну роботу щодо вдосконалення навчально-методичної та навчально-дослідницької роботи.

Все це значно активізує політику на об’єднання зусиль навчальних закладів спільно з підприємствами та організаціями для реалізації пріоритетного розвитку вищої технічної освіти.

Бути членом Асоціації - справа почесна. Перед претендентами на вступ постають вимоги, виконання яких – обов’язково для всіх. Це перш за все високий рівень освіти і авторитет вузу у власній країн, визнання його закордоном.

З України лише 4 ВНЗ входять до складу асоціації, і ПолНТУ в тому числі посів своє почесне місце, а це визнання результатів міжнародної діяльності ВНЗ у науковій і освітній сфері.

ПолНТУ наразі розвиває партнерство з ВНЗ вісімнадцяти країн світу, працюючи як пілотний проект МОНМолодьспорт за програмою академічної мобільності студентів із Санкт-Петербурзьким державним електротехнічним університетом «ЛЕТІ» ім. В. І. Ульянова(Леніна) та Санкт-Петербурзьким державним університетом економіки і фінансів.

Підтримку на шляху входження ПолтНТУ до складу Асоціації, його популяризації в Росії доклав Анатолій Руденко - наш земляк, член Національної спілки краєзнавців України, Заслужений творець космічної техніки Російської Федерації, академік Російської академії космонавтики імені К.Е. Ціолковського, професор МДТУ імені М.Е. Баумана. Як відзначив знаний конструктор у бесіді на з’їзді, понад усе він пишається тим, що він родом із Полтавщини. І незважаючи на те, що вже кілька десятиліть живе в підмосковних Хімках – містечку ракетників, зв’язків із батьківщиною він не пориває. Тому окрім роботи, опікується ще й полтавською наукою. „Нині в Україні, як втім, і в Росії, не існує недоліку ідей, а існує дефіцит дій, які б підвищили б ефективність і дієвість зусиль, спрямованих на виховання нашої молоді - молодих науковців, - відзначив Анатолій Руденко.- Мені здається, що одним з найефективніших впливів у виховному процесі є виховання на прикладі видатних, яскравих особистостей».

Завдання Асоціації технічних університетів збігаються із стратегічними напрямами діяльності ПолНТУ. «Як новий член організації, ПолтНТУ з новим поштовхом працюватиме над інноваційним розвитком університетської технічної освіти, забезпечуватиме інтеграцію технічної освіти всіх рівнів у світову освітню систему і світове наукове співтовариство, забезпечуватиме становлення та розвиток системи безперервної вищої професійної освіти та розвиток науково-дослідницької діяльності, а також захищатиме та представлятиме інтереси технічних університетів у суспільстві, громадських і міжнародних організаціях» – зауважив доктор економічних наук, професор, заслужений працівник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і технікиректор ПолНТУ Володимир Онищенко.

На з'їзді Асоціації технічних університетів розглядалися актуальні проблеми розвитку технічної освіти і науки, питання підвищення ролі технічних університетів і механізм їх участі в технологічній модернізації та інноваційному розвитку економіки країн. Як наголошували учасники, нині – ключові проблемні питання освітян, як Росії так і інших держав, це можливість подальшого працевлаштування студентів. У вирішенні цього питання головна роль за вищим навчальним закладом - він має визначаться у доцільності підготовки тих чи інших фахівців. Про це говорили учасники з’їзду. Хвилювала делегатів й тема базового загальноосвітнього рівня студентів-першокурсників. Як відзначає учасник з’їзду, проректор з міжнародного співробітництва ПолтНТУ Олег Дурманенко, проблеми, що обговорювалися на з’їзді Асоціації характерні і для українських ВНЗ, зокрема ПолтНТУ, а тому участь в Асоціації для техуніверситету має позитивний і перспективний зміст.



Додатково:

Винахід року 2012: перші підсумки - майже 57 % від загальної кількості патентів складає частка вітчизняних університетів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2380 )

Табачник вважає: 3 ВНЗ досить для Полтавщини ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1344 )




Огигінал новини «ПолтНТУ імені Юрія Кондратюка ввійшов до Асоціації технічних університетів (АТУ, Тechnical Universities Association)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2393
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php