За сприяння АПСП «Скло України» відкрито виставку, на якій представлено скляні витвори майстрів Львівської національної академії мистецтв


КИЇВ, 16 листопада 2012 року. За сприяння та безпосередньої участі Асоціації підприємств скляної промисловості «Скло України» у музеї «Духовні скарби України» відкрилася виставка робіт національних майстрів декоративно-прикладного мистецтва «Подарунки з українською душею».

На експозиції виставки широко представлені тарілки з гутного скла, що зроблені справжніми майстрами Львівської національної академії мистецтв.

У вересні 2012 року за участі АПСП «Скло України», розпочато довгострокову програму з підтримки вітчизняних художніх ремесел. Першим кроком у цій роботі була організація одного з проектів, до якого були залучені Львівська національна академія мистецтв та 12 кращих скловиробників України. За півтора місяці були розроблені і виготовлені 1200 виробів зі скла, кращі з яких і представлені зараз на тематичній виставці в Києві, приуроченій до Дня склороба України.

«Коли велика компанія знаходить майстра або мале підприємство і дає їм можливість заробити, то разом вони роблять більш впізнаваними не тільки себе, але і всю країну. У цьому головна заслуга цієї виставки, – сказав на відкритті виставки заступник Голови Федерації роботодавців України, президент Асоціації підприємств скляної промисловості «Скло України» Дмитро Олійник.

“Львівська школа гути сьогодні більш відома в світі, ніж у себе на батьківщині. Тому цей проект розповідає про дивовижних майстрів всій країні. Сподіваюсь, що добра традиція, започаткована на цій виставці, тільки примножуватиметься у майбутньому”, – зазначив Дмитро Олійник. Він також привітав всіх майстрів зі святом – Днем скловиробника, яке святкуватиметься в Україні 19 листопада, та побажав їм родинного тепла, міцного здоров’я, добра і миру у серцях.

«Гутне скло – національне мистецтво з багатою історією. На жаль, у наш час багато напрямків у мистецтві не отримують належного фінансування. Для гутної справи це є особливо важливим, оскільки вона є вкрай енерговитратною, а отже, і дорогою. Я переконаний, що при належній увазі з боку держави та суспільства, гутне скло може стати знаковим для України і конкурувати на світових ринках з відомим муранським склом. Цей проект дозволить не тільки заробити окремим майстрам, але й популяризує роботи гутників загалом. Якщо з’явиться попит на наші роботи, ми зуміємо зберегти багатовікові традиції і багатовікову школу гутної справи, яку відновити, якщо вона буде покинута, буде дуже і дуже складно», – сказав майстер Ігор Мацієвський.

За сприяння АПСП «Скло України» відкрито виставку, на якій представлено скляні витвори майстрів Львівської національної академії мистецтв
Фото з сайту: sklo.kiev.ua

На виставці можна побачити роботи львівських гутників Михайла Бокотея, Анатолія Гоголя, Максима Дідика, Анастасії Жук, Назарія Звіра, Людмили Литвин, Лесі Мандрики, Ігоря Мацієвського, Наталії Ошур, Марії Сидорик, Оксани Тарнавської та Володимира Хохлова.

Виставка «Подарунки з українською душею» працюватиме в музеї «Духовні скарби України» (м. Київ, вул. Десятинна,12) до 25 листопада. Вхід на виставку безкоштовний.

Довідка. Виставка «Подарунки з українською душею» є спільним проектом СКМ, медіа-холдингу «Медіа Група Україна» і телеканалу «Україна» в рамках програми з розвитку бізнес-середовища «Формула розвитку».


Додатково:

Актуальна інформація про події у сфері науки та інновацій у листопаді-грудні 2012 року ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2303 )

Дмитро Фірташ виділить 8 млн. грн. на реставрацію Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2178 )

Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1741 )




Огигінал новини «За сприяння АПСП «Скло України» відкрито виставку, на якій представлено скляні витвори майстрів Львівської національної академії мистецтв» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2348
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php