ЗНО-2013: За власну думку знизили оцінку


З деяких предметів зменшили кількість завдань та змінили програму з двох дисциплін

Український центр оцінювання якості освіти опублікував характеристики цьогорічних тестів зовнішнього незалежного оцінювання. Виявилося, ЗНО-2013 зазнає деяких змін.

Наприклад, зменшили максимально можливу кількість балів за власне висловлення. Зокрема у тестах з української мови і літератури, а також з російської мови, 2013 року ставитимуть 20 тестових балів, замість 24 у попередніх роках.

Менше отримуватимуть за власну думку на іспитах з англійської, німецької, французької та іспанської мов – замість 20 тільки 14 балів.

- Як на мене, це не дуже добре, адже тепер вступники приділятимуть менше уваги творчим завданням. Саме вони вчать дітей думати, формулювати власну думку, правильно будувати речення, - запевняє вчитель англійської мови Тетяна Борисюк.

Директор Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти Богдан Томенчук пояснює, що зменшення кількості балів ніяк не вплине на результати тестування. Адже якщо абітурієнт може написати тестову частину добре, то він чудово справиться з творчим завданням.

Що ж стосується кількості завдань то вона зменшиться з історії України та всесвітньої історії. Якщо раніше було 60 завдань, то 2013-го буде 55, відповідно, зменшиться кількість часу на виконання тестів - з 150 до 135 хвилин.

Крім того, абітурієнтів чекає ще одна новина - на майбутньому тестуванні буде нова програма з біології та історії України.

- Чув, що торік тести з історії України були дуже важкі, не відповідали шкільній програмі, також в них знайшли помилки, - каже цьогорічний вступник Микола Малованюк. - Дуже хочеться, щоб на ЗНО-2013 з історії завдання були легшими та зрозумілішими. Проте тепер ми не знаємо, чи можна в підготовці орієнтуватися на тогорічні завдання, на що тепер звертати увагу.

За словами Богдана Томенчука, орієнтуватися на завдання 2012 року не варто, краще добре готуватися за шкільною програмою, яка охоплює все необхідне.


Автор: Ірина БЄЛОВА



Додатково:

Один пробний тест ЗНО коштує 89 гривень ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2266 )

МОНМС ігнорує ключові зауваження незалежних спостерігачів щодо організації процесу вступної кампанії 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2052 )

Как украинские выпускники справились с ВНО 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2005 )

Тестування в університетах- відволікаючи увагу від сенсу навчання ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1651 )

Кен Робинсон: Современное образование... экономически не выгодно и не соответствует запросам сегодняшнего дня. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2310 )



Огигінал новини «ЗНО-2013: За власну думку знизили оцінку» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2318
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php