Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі


Європейська асоціація університетів (European University Association - EUA) розпочинає 4 нові проекти з ключових напрямків, визначених її членами:

- забезпечення якості;
- вплив університетських рейтингів;
- фінансування вищої освіти;
- інтернаціоналізація у докторантурі.


Ці проекти, що будуть деталізовані нижче, були розроблені у ході роботи, нещодавно проведеної ЄАУ по кожному із цих напрямків. Подальші деталі щодо специфічних заходів, що мають бути проведені у рамках цих проектів та порядок вступу нових членів будуть оприлюднені на вебсайтах проекту та ньюслеттері ЄАУ.

Рейтинги із інституціональної стратегії та процесів (Rankings in Institutional Strategies and Processes - RISP ( http://www.eua.be/risp.aspx )) буде створено на основі робіт ЄАУ по інституційному розвитку та сучасних оглядах міжнародних університетських рейтингів. Проект має на меті розробку першого загальноєвропейського дослідження впливу рейтингів та подібних інструментів прозорості на стратегії розвитку європейських університетів.
RISP також розроблятиме рекомендації щодо того, як рейтинги та інструменти прозорості можуть використовуватися з метою просування інституційного розвитку, визначаючи при цьому «потенційні пастки», яких університетам необхідно уникати.

Проект проводитиметься у співробітництві із Дублінським технологічним інститутом (DIT), французською ректорською академією (CPU) та Академічним інформаційним центром (AIC) у Латвії. Для отримання детальної інформації відвідайте сайт проекту ( http://www.eua.be/eua-work-and-policy-area/quality-assurance/transparency-and-rankings-activities/Rankings-in-Institutional-Strategies-and-Processes.aspx ).

Розробка стратегій для ефективного фінансування вищої освіти у Європі (Designing Strategies for Efficient Funding of Higher Education in Europe - DEFINE) надасть дані та рекомендації для підтримки розвитку стратегій з метою підвищення ефективності фінансування вищої освіти (на інституційному та системному рівнях).

Її метою є визначення позитивного досвіду, викликів та впливу заходів із підвищення ефективності засобів фінансування, таких як механізми показників діяльності, злиття університетів, інші заходи, спрямовані на концентрацію та схеми досягнення досконалості.

Проект DEFINE реалізується у співробітництві з Центром досліджень політики у галузі вищої освіти (CIPES), Оксфордським університетом, Університетом Аальто, Університетом Фрідріха- Олександра із Ерлангена-Нюрнберга та Копенгагенською бізнес школою. Для отримання додаткової інформації відвідайте веб сторінку проекту ( http://www.eua.be/define.aspx ).

Просування культури якості (Promoting Quality Culture - PQC) буде дотримуватися та розвиватися на основі нещодавно закінченного від егідою ЄАУ проекту із дослідження культури якості у закладах вищої освіти. Він продемонстрував, що, у той час як більшість університетів у Європі побудували системи забезпечення якості, відповідальні за управління процесами якості в університетах відчувають необхідність у нарощуванні потенціалу проекту з метою залучення усіх зацікавлених сторін (студентів, академічного та адміністративного персоналу) аби вони стали відповідальними за якість.

Проект буде здійснюватися у партнерстві з Європейською асоціацією із забезпечення якості у вищій освіті (ENQA), університетом Дуйсбурга-Ессена, Лісабонським університетом та Загребським університетом. Відвідайте вебсторінку проекту ( http://www.eua.be/eua-work-and-policy-area/quality-assurance/projects/PQC.aspx ) щоб отримати більш детальну інформацію.

Основою для розвитку інтернаціоналізації докторантури (Framework for the Internationalisation of Doctoral Education - FRINDOC): метою проекту є опрацювання позитивного досвіду та налагодження но-лайн інструментів для допомоги університетам при плануванні та впровадженні інтернаціоналізації та стратегій мобільності у докторантурі. Очікується, що це буде всеохоплюючий стратегічний інструмент для самооцінки інтернаціоналізації докторських програм, що допоможе університетам отримувати загальну картину стратегічних цілей, потенціалу та можливостей для впровадження відповідних структур згідно із їхнім особливим профілем.

Проект буде здійснюватися у співробітництві із Лондонським імперським коледжем, університетом Стелленбош, Університетом Бергена, Університетом Камеріно і Гонконгським університетом. За більш детальною інформацією звертайтесь, будь ласка, на вебсайт проекту ( http://www.eua.be/eua-projects/current-projects/FRINDOC.aspx ).

Проекти RISP, DEFINE та PQC здійснюються за підтримки Lifelong Learning Programme Єврокомісії. Саівзасновником FRINDOC є Erasmus Mundus Programme.



European University Association
October 19, 2012

Переклад: Михайленко Ігор /Оксана Бурдик
для euroosvita.net




Додатково:

Європейська асоціація університетів оприлюднила звіт по забезпеченню якості при підготовці докторів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=13&id=2556 )

Європейська асоціація університетів відзначає прогрес у визначенні загальної собівартості університетів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2537 )

Новини щодо пошукача з питань автономії університетів Європейської асоціації університетів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2181 )

Текущие проекты European University Association (EUA) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2184 )



Огигінал новини «Європейська асоціація університетів (EUA) розпочинає 4 нових проекти із рейтингування, фінансування, якості та інтернаціоналізації у докторантурі» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2274
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php