Мовні обіцянки Д.Табачника автономії ВНЗ не принесуть - експерт


Впровадження російської мови у ряді навчальних закладів країни розколе освітню сферу та звузить можливості для української молоді.



Про це повідомила перший директор Українського центру оцінювання якості знань Лілія Гриневич.

За її словами, заяви міністра освіти Дмитра Табачника про те, що мовний закон Колесніченка-Ківалова посприяє притоку в Україну іноземних студентів і розвитку автономії ВНЗ, не мають під собою підстави. І, по суті, є нічим іншим, як прикриттям політики русифікації та розколу українського освітнього простору.

Як зазначила Л.Гриневич, головним завданням української системи вищої освіти є не навчання іноземних студентів, а в першу чергу наших громадян. Переведення ж навчання на російську мову для українських студентів може, по-перше, привести до повної втрати мотивації вивчати українську на сході та півдні України. Оскільки саме навчання у вищих навчальних заклади завжди мотивувало вивчати державну мову.

"Крім того, ВНЗ – це ті інституції, які покликані розвивати мову, її термінологічний апарат. І якщо ми забираємо навчання українською з вищих навчальних закладів, то, таким чином, зменшуємо простір для її розвитку", – пояснила Л.Гриневич.

Ще одним негативним наслідком є втрата єдності освітнього простору України. В результаті чого у дітей з російськомовних областей буде недостатній мовний багаж, щоб успішно вступати до ВНЗ, наприклад, Києва, де, як сподіваються експерти, збережеться навчання державною мовою – українською. Таким чином, підсумувала Л.Гриневич, в результаті реалізації мовного закону освітні можливості для дітей зі Сходу України знижуються. Ця ситуація також спровокує збільшення кількості випускників, які виїдуть здобувати вищу освіту до РФ.

Не виправдані, на думку Лілії Гриневич, і надії Табачника на посилення автономії ВНЗ. Хоча б тому, що взагалі невідомо, про яку автономію йдеться. "Автономія ВНЗ в першу чергу складається з автономії фінансової, кадрової та академічної. Навіть якщо ми говоримо про академічну автономію як можливість формувати зміст і методи навчання, то це також не має відношення до створення умов для навчання іноземних студентів", – пояснила вона.

При цьому вона зазначила, що у викладанні російською мовою для іноземних студентів, в принципі, нічого поганого немає. І ВНЗ вправі створити для них відповідні умови навчання. Правда, весь цивілізований світ в таких випадках йде шляхом навчання мовою міжнародного спілкування – англійською.



Додатково:


Табачник назвал выгоду для украинских вузов от языкового закона ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2165 )

Табачник майже за 4 мільйони пропіарить українську освіту ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2162 )

Українські студенти очолюють світову першість зі списування ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2158 )

Табачник не має двох бажань: бути афроамериканцем і членом НАНУ ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1314 )



Огигінал новини «Мовні обіцянки Д.Табачника автономії ВНЗ не принесуть - експерт» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2167
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php