Європейський дослідницький простір - перспективи


17 липня, Європейська комісія представила дві ініціативи, що стосуються Європейського дослідницького простору (англ. European Research Area, ERA ( http://ec.europa.eu/research/era/index_en.htm )) та вільного доступу до наукової інформації. Вони були представлені разом, оскільки мають одну мету та базуються на одній проблемі - дослідження європейського рівня не є достатньо конкурентоспроможними та роз'єднаними.

Європейський дослідницький простір.

Незважаючи на те, що 2000 рік є роком створення ERA, сьогодні є багато перешкод, що стоять на шляху досягнення цієї мети. Європейською Комісією було опубліковано п'ять планів дій, які демонструють проблеми з якими стикаються європейські дослідження.

Плани дій, спрямовані на:

(1) Підвищення ефективності національних систем наукових досліджень. ЄК вважає, що механізми формування національних державних бюджетів на дослідження не є достатньо прозорими, оскільки тільки 40% цих коштів розподіляється прозоро, тобто на конкурсній основі, у відповідності до рівня досліджень.

(2) Поліпшення транскордонного співробітництва і конкуренції. Хоча міжнародні проекти в рамках ЄС вже існують, вони залишаються винятком, лише 1% від загального фінансування, що виділяється на розвиток міжнародного наукового співробітництва.

(3) більш відкритого ринку праці для дослідників. Європейський ринок, до сих пір не існує. Вісімдесят відсотків дослідники бачать в цьому гальмо розвитку їх професійної кар`єри та наукової мобільність.

(4) Тендерна рівність. 40% дослідників - жінки, але тільки 15% досягають відповідних постів.

(5) Максимально сприятливий обіг та передача наукової інформації.


Після презентації, Комісія підписала чотири меморандуму про взаєморозуміння з головними асоціаціями та науково-дослідними центрами ЄС (EUA, EARTO, Leur, NordForsk і SE), а також спільну заяву з першими чотирма.

Відкритий доступ.

З початку наступної рамкової програми фінансування наукових досліджень та інновацій (Горизонт 2020), всі наукові результати, субсидованих проектів повинні бути доступні для всіх, через Інтернет - видання (витрати покриваються ЄК) або безпосередньо дослідником через вільний доступ до архівів.

Комісар Нелі Крус вважає: "Платники податків не повинні платити двічі за наукові дослідження, вони повинні мати безперешкодний доступ до «необроблених» даних. Ми хочемо винести поширення та використання результатів наукових досліджень на новий рівень".

Сайт Европейского исследовательского пространства http://ec.europa.eu/research/era/index_en.html

Энциклопедия Wiki о Европейском исследовательском пространстве http://en.wikipedia.org/wiki/European_Research_Area




Додатково:

Оцінка Європейською Асоціацією Університетів (European Uneversity Association - EUA) проекту доповіді щодо правил участі у Horizon 2020- Рамковій програмі досліджень та інновацій (2014-2020) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2036 )

Беркли присоединился к совместному образовательному проекту Гарварда и MIT edX ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2066 )

РП7. «Orientation Papers 2013» - підготовка до конкурсів 2013 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=2&id=1978 )

В Евросоюзе научные публикации – каждому! ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2075 )




Огигінал новини «Європейський дослідницький простір - перспективи» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2082
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php