МОНмолодьспорт пропонує дітям-інвалідам пред’являти документи, які неможливо отримати


Серед осіб, які мають право на позаконкурсний вступ, є категорія дітей-інвалідів ( пп.3 п.13.1 Умов прийому до ВНЗ в 2012 році ).



В своєму листі від 20.06.2012 №1/9-461 МОНмолодьспорту ( "Щодо інформаційних матеріалів про документи вступників до вищих навчальних закладів" ) наводить перелік документів, які можуть підтвердити факт наявності певної пільги чи привілегії.

Зокрема, визначено, що для підтвердження своєї пільги діти-інваліди повинні особисто пред’явити довідку МСЕК або посвідчення (пенсійне або отримувача державної соціальної допомоги).

Відповідно до положень Закону України «Про реабілітацію інвалідів в Україні» дитиною-інвалідом вважається особа віком до 18 років (повноліття) зі стійким розладом функцій організму, що при взаємодії із зовнішнім середовищем може призводити до обмеження її життєдіяльності, внаслідок чого держава зобов'язана створити умови для реалізації нею прав нарівні з іншими громадянами та забезпечити її соціальний захист. Статус дитини-інваліда встановлюється на основі проведеної медичної експертизи, в результаті чого дитина отримує відповідний підтверджуючий документ.

Проте, на практиці скористатися правом на позаконкурсний вступ не так легко, як здається. Так, у ст. 7 Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні» чітко вказано, що експертиза для дітей (осіб віком до 18 років) проводиться лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів, а для повнолітніх - медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК). Це означає, що неповнолітні вступники не можуть отримати довідку МСЕК (яку визначає лист Міністерства), оскільки проходять медичну експертизу в інших закладах.

Нагадаємо, в разі, якщо абітурієнт не в змозі пред’явити відповідну довідку чи посвідчення (наприклад, якщо воно заходиться на стадії обміну на посвідчення нової форми, чи виробляється дублікат у разі втрати чи непридатності для користування попереднього), його позбавляють можливості реалізувати своє право.


Детальніше:


Наталія Радиш,
юрист кампанії громадського спостереження за вступною кампанією-2012,
Громадянська мережа ОПОРА
044 222 57 27.


Додаткова інформація:


Громадське спостереження ВГО Громадянської мережі «ОПОРА» за вступною кампанією до ВНЗ у 2012 році відбувається за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».



Додатково:



МОНМС ігнорує ключові зауваження незалежних спостерігачів щодо організації процесу вступної кампанії 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2052 )

Перший тиждень вступної кампанії: черги, збої електронних систем, затримки з апеляціями ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2048 )

Відтепер неповнолітні абітурієнти можуть подавати документи на вступ без присутності батьків ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2043 )



Огигінал новини «МОНмолодьспорт пропонує дітям-інвалідам пред’являти документи, які неможливо отримати» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2056
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php