Звернення Вченої ради НаУКМА До Голови Верховної Ради України В.М.Литвина та всіх народних депутатів України


Вчена рада Національного університету «Києво-Могилянська академія» висловлює глибоку стурбованість спробами частини депутатського корпусу за всяку ціну, всупереч численним експертним висновкам та протестам громадськості, «протягти» у парламенті політично кон’юнтурний законопроект «Про засади державної мовної політики».

Внесений народними депутатами С.Ківаловим і В.Колісниченком законопроект не витримує жодної критики: він - антиконституційний. Адже засади державної мовної політики визначаються Конституцією України і тільки нею. Будь-які намагання підмінити Конституцію мають розцінюватися як юридично нікчемні.

Довільно тлумачачи Європейську хартію регіональних або міноритарних мов, маніпулюючи гаслами захисту мов національних меншин, автори законопроекту насправді прагнуть одного: створити правові підстави для того, щоб у селах, селищах, районах, містах, областях та Автономній Республіці Крим було запроваджено російську мову як регіональну. У такий спосіб має бути дано повний хід русифікації України. Роль державної мови як чинника, що об’єднує націю, принижується і фактично зводиться до нуля.

Це означає, що в разі прийняття законопроекту Ківалова-Колісниченка політичні наслідки такого рішення будуть катастрофічними для України: вона буде остаточно розколота за мовною ознакою. А це вже не тільки постійне джерело суспільної нестабільності, а й реальна загроза державній цілісності України.

Не усвідомлювати цього можуть хіба що безвідповідальні політикани, які намагаються розіграти перед виборами «мовну карту». Або ж ті, хто має далекосяжні наміри: зруйнувати українську державність і повернути Україну в лоно «русского мира».

Вимагаємо зняти законопроект «Про засади державної мовної політики» з розгляду як такий, що суперечить Конституції України і несе політичні загрози нашій державі.

Заступник голови вченої ради НаУКМА В.П. Моренець

01.06.2012



Додатково:

Звернення Вченої ради Львівського національного університету імені Івана Франка до Голови Верховної Ради України та народних депутатів України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1966 )

Рада Директорів Києво-Могилянської Фундації оприлюднила Резолюцію ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1738 )

Блог президента НаУКМА на сайті University World News ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1514 )




Огигінал новини «Звернення Вченої ради НаУКМА До Голови Верховної Ради України В.М.Литвина та всіх народних депутатів України» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1973
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php