На конкурс Іntel-ISEF 2012 надано інноваційні проекти


14-18 травня 2012 року в м. Піттсбург (штат Пенсильванія, США) відбувся фінал конкурсу науково-технічної творчості Intel ISEF-2012, що проводиться серед учнів загальноосвітніх навчальних закладів.



Метою проведення цього конкурсу є зростання інтересу молоді в усьому світі до дисциплін природничо-математичного циклу та сприяння інноваційній діяльності молоді. Цього року конкурсу виповнилось 63 роки. Його організаторами стали корпорація Intel та організація «Суспільство для науки» (Society for Science & the Public).

До складу наукового журі конкурсу увійшли 7 докторів наук, лауреатів Нобелівської премії: Дж. Майкл Бішоп (психологія і медицина, 1989р.), Університет Каліфорнії; Мартін Чалфі (хімія, 2008 р.), Колумбійський університет; Дудлі Р. Хершбах (хімія, 1986 р.), Гарвардський університет; Роберт Хорвітц (психологія і медицина, 2002 р.), Массачусетський університет технологій; Джон С.Мазер (фізика, 2006 р.), Космічний центр Годдарда Національного управління з аеронавтики та космонавтики США; Дуглас Д.Ошерофф (фізика, 1996 р.), Стенфордський університет; Карл Е.Віман (фізика, 2001 р.), Університет Колорадо; Ада Е. Йонат (хімія, 2009 р.), Науковий інститут Вайсмана, а також провідні науковці та фахівці у сферах фізики, біології, інженерії, комп’ютерних наук, члени не лише професійних асоціацій США, а й провідних університетів світу.

У конкурсі взяли участь 1549 школярів. На розгляд авторитетного наукового журі конкурсу було надано 1500 наукових проектів, серед яких – 6 проектів українських школярів, переможців національного етапу конкурсів:

«Intel-Еко Україна»:

- Анна Ємець, Хіміко-екологічний ліцей м. Дніпропетровська, Дніпропетровський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді «Отримання вольфрама і карбіда вольфрама селективною переробкою лома твердих сплавів».

- Поліна Коваленко, Хіміко-екологічний ліцей м. Дніпропетровська, Дніпропетровський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді «Smart Windows: синтез тонких плівок нікель гідроксиду для електрохромних пристроїв»;

- Михайло Рімель, спеціалізована загальноосвітня школа №45 м. Львова, Львівська обласна Мала академія наук «Віртуальний скрінінг біологічної активності похідних 3,4-дігідроізокумаріна»

«Intel-Техно Україна»:

- Олександра Гуленко, Анастасія Іванова, Природничо-науковий ліцей №145 м. Києва «Підвищення ефективності роботи газових турбін на ГТС України»;

- Андрій Ситник, Нетішинський загальноосвітній ліцей (Хмельницька обл.) «Механічний евакуатор – принципово нова конструкція евакуатора, винесеного за межі будівлі. Механічний евакуатор не вимагає джерела енергії для живлення, є повністю автономним і швидкісним механічним ліфтом»;

- Євгенія Сорока, ліцей «Наукова зміна» Дарницького району м. Києва «Кластери срібла з декількох атомів у флуоресцентних технологіях і біотехнологіях».

Член журі та представник Американської асоціації вчителів з фізики Дональд Франклін (Хемптон, Джорджія) поділився враженнями від українського проекту: «На конкурс Іntel-ISEF 2012 надано дійсно інноваційні проекти, які варті значної уваги з боку науковців, держав світу та представників бізнесу. Український проект мені запам’ятався глибиною дослідження. Конкурсант не лише досконало володіє історією, а й зумів віднайти інноваційне технічне рішення. Безумовно, впровадження цього проекту може стати новим кроком у науці. Чудово, що сучасна молодь у ранньому віці проявляє свої таланти майбутніх науковців».

Американська Фундація Алькоа, що займається проблемами захисту довкілля, відзначила під час урочистої церемонії (Special Awards Ceremony) спеціальним призом роботу Поліни Коваленко, учениці Хіміко-екологічного ліцею м. Дніпропетровська. «Мені дуже приємно отримати цю нагороду. Я вдячна організаторам конкурсу, моїм вчителям та тренерам, які допомогли вдосконалити проект відповідно до вимог міжнародного конкурсу та, відповідно, я змогла представити роботу на належному рівні», – сказала переможниця.

У категорії фізичні науки (Physical Sciences) IV місце виборов Андрій Ситник, учень Нетішинського загальноосвітнього ліцею Хмельницької області. Його проект було відзначено за глибину дослідження і високий рівень винахідництва. «Я дуже задоволений, що отримав можливість змагатися з кращими з кращих. Адже тільки завдяки обміну ідеями та ознайомленню з кращим передовим досвідом молоді можна досягти кращих результати, вдосконалити свій проект».

Українські школярі поділилися своїми враженнями від конкурсу. «Для мене велика честь представляти Україну на світовому конкурсі. Він перевершив мої сподівання, оскільки ніколи раніше я не змагалася з такою великою кількістю учасників з різних країн світу», – сказала Анна Ємець. У свою чергу, Євгенія Сорока та Михайло Ріммель висловили переконання, що цей конкурс дійсно є важливим для світової спільноти. Це пояснюється високим рівнем підготовки та проведення заходу, а також обранням місця його проведення – Convention Centre, будівлі, в якій успішно поєднано найновітніші технічні рішення, так звані зелені технології. «Місто Піттсбург гостинно прийняло нас, всіх учасників змагання. Здавалося, що протягом часу проведення конкурсу все місто ніби жило ним. З нами віталися перехожі та цікавилися, чи дійсно ми є учасниками відомого конкурсу IntelISEF. Нам бажали успіхів навіть школярі, які проводжали нас поглядом, у якому було і захоплення, і заздрощі», – підсумувала Олександра Гуленко.

Члени міжнародного журі конкурсу Intel ISEF–2012 висловили велике задоволення рівнем підготовки конкурсантів, зокрема зазначили, що учасники досить відповідально поставилися до підготовки презентацій своїх проектів та добре попрацювали над їх змістовим наповненням. А головне – більшість конкурсних робіт є прикладними науковими дослідженнями, що можуть використовуватися на практиці. На їхню думку, високий рівень підготовки учнів до конкурсу свідчить про зростання інтересу молоді з усього світу до поглибленого вивчення дисциплін природничо-математичного циклу, що є нагальною потребою кожної країни та рушійною силою науково-технічного прогресу.

За 8 років участі у найбільшому науковому конкурсі для школярів, українські учні вибороли понад 20 міжнародних нагород. Фіналісти попередніх років продовжують навчатися в Україні, допомагають у підготовці наступних поколінь учасників Intel ISEF та організації національних конкурсів.



Додатково:


Рейтинг Webometrics 2012 - ступінь інтеграції ВНЗ України в «світову павутину» ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1530 )

Учасники форуму ЮНЕСКО у Парижі обговорили проблеми міжнародних рейтингів ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1144 )

Міжнародна Експертна Група по Ранжируванню (IREG) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=6&id=1103 )



Огигінал новини «На конкурс Іntel-ISEF 2012 надано інноваційні проекти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1907
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php