Загальна освіта в Японії


Загальна освіта в Японії має свою досить чітку структуру: початкова школа з шестирічним навчанням, трирічна середня школа першого ступеня і трирічна середня школа другого ступеня.



Таким чином, загальна освіта в країні представлено трьома школами, через які, починаючи з шестирічного віку, проходить тепер більшість японців. Закінчивши школу у віці 18 років, японська молодь спрямовується в університети (чотири роки навчання) або в коледжі (дворічне навчання). Частина школярів після закінчення середньої школи першого ступеня (у віці 15 років) на п’ять років вступає в технічні коледжі. Слід також зазначити, що більша частина японських дітей з трьох і до шести років виховується в дитячих садах.

У структурному плані система загальної освіти в Японії багато в чому нагадує американську. Однак це стосується в основному до формального побудови школи. За своїм змістом, а особливо по духу японська школа унікальна. Японці наполегливо йшли до створення своєї власної системи освіти. Правда, в ході цього процесу були зроблені дві спроби запозичення : після реставрації Мейдзі японці налаштувалися було на копіювання французьких і прусських, а в повоєнні роки- американських зразків. Проте з цього мало що вийшло. Соціальна історія японців і японські соціальні цінності заважали засвоєнню зарубіжних стандартів. В результаті поступово склалася справді японська шкільна система. Окинемо швидким поглядом її історію.

Вважається, що історія сучасної японської школи починається з другої половини XIX ст. Але її філософська основа своїм корінням сягає в глибину століть.

Японці завжди відрізнялися своєю спрямованістю до знань. Адже допитливість- одна з рис японського національного характеру. Ця риса найбільш яскраво проявилася у самураїв, які в період, що передував реставрації Мейдзі, займалися не тільки військовою справою, але і політикою. У зв’язку з цим по всій Японії тоді поширилися школи, призначені для навчання дітей самураїв. У цих школах навчали тому, що було потрібно військового стану. Там наполегливо впроваджувалися в свідомість дітей самурайський кодекс поведінки і моральні цінності, а також релігійні догми. Особливо наполегливо дітей навчали основам бойового мистецтва.

В епоху феодалізму в Японії функціонували також парафіяльні школи (« теракоя »), в яких навчали читання, письма і рахунку. Ці школи відвідували діти городян і селян, в них навчалися і дорослі. Навчання в таких школах здійснювалося виключно на добровільних засадах.

Після реставрації Мейдзі, коли Японія стала посилено розвивати свою економіку, потрібно велика кількість формально навчених працівників. У країні вперше за її історію була створена єдина система освіти, що включає початкову, середню і вищу школи. В урядовому акті 1872 вказувалося: « Ми сподіваємося, що настане такий час, коли неписьменних не буде ні в одному селі, ні в одному домі». Загальне обов'язкове чотирирічне навчання було проголошено в Японії ще за три десятиліття до XX століття. У 1907 році уряд ввів шестирічне обов'язкове навчання. Уже в перші десятиліття XX століття шестирічне освіту здобували до 99 % дітей. Тільки через сорок років після цього, тобто в 1974 році, Японія перейшла до обов'язкового дев'ятирічному навчання.

Трохи статистики. Японський навчальний рік починається 1 квітня, а закінчується в березні. Він розділений на три семестри з 40- денними канікулами в липні і серпні і з зимовими канікулами в кінці грудня. Японські діти відвідують школу 240 днів у році, включаючи заняття по суботах (в США навчальний рік триває 180 навчальних днів). Класи в японських школах за встановленою нормою можуть доходити до 45 чоловік. У 1970 році 56,7% японців закінчували середню школу першого і 34,1 %- середню школу другого ступеня, 8,9 % здобували вищу освіту. Неписьменних в цей час налічувалося 0,3%. У 1982 році 94,2% учнів поступили в середню школу другого ступеня і 37,4 %- до університетів і коледжів.

Як бачимо, цифрові показники досить значні. Однак головне- в іншому. Японська школа культивує національний дух японців, формує у своїх вихованців відповідні норми моралі, закладає і розвиває в них риси національного характеру. У японській школі, особливо в початковій, завжди виховувалися повагу до батьків і старших, віра в друзів. Таке виховання залишало на психіці японця незгладимий слід.

Колишній прем'єр- міністр Японії Танака з цього приводу говорив : «Навіть ставши дорослим, я до сих пір, думаючи про те, як жити, виходжу з тих основ, які були закладені в мені ще в початковій школі» [295 ]. Саме цей аспект і є тією основною особливістю, яка відрізняє японську загальноосвітню школу від західної.

У передвоєнний час в японській школі панувала система « Сусін », яка націлювала вчителів на виховання у школярів цілої системи націоналістичних цінностей- відданість імператору, національну перевагу, безкорисливе служіння буржуазному державі. Після капітуляції система « Сусін » була скасована, але в 1957 році вона відродилася під назвою « дотоку ». З колишньої системи усунули лише явні ультранаціоналістичні мотиви, зберігши її конфуцианскую основу. Стосовно до загальноосвітньої школі- це моральне виховання, інтенсивне навчання та безперервні іспити. Названі ідеї пронизують всю загальноосвітню школу Японії.

Японська початкова школа крок за кроком переносить чесноти сімейного виховання в шкільну атмосферу. Однак діє і система зворотних зв’язків: самодисципліна, яку виховують у школі, упроваджується в сімейну грунт. Тим самим сімейна педагогіка отримує підкріплення. Відбувається взаємодія сімейного та шкільного виховання учнів. І там і тут школярі стикаються з культом авторитетів. Будинки це- авторитет батьків, у школі- авторитет вчителя. Обидва авторитету незаперечні. Учнів початкової школи наполегливо привчають до того, щоб безмежно поважати ці авторитети. У результаті, наприклад, авторитет вчителя так глибоко упроваджується в свідомість дитини, що залишається у нього навічно у вигляді ідеального образу.

У школі виховується також і ввічливе ставлення до товаришів. Найбільш ефективно воно культивується на тих щаблях шкільного життя, коли учні вступають у підлітковий або юнацький вік.

Японські підлітки та юнаки навчаються в школі групової поведінки. Саме в школі у них формуються паростки группизма, які потім переростають у стійкі стереотипи поведінки. Для цього учнів залучають до групові бесіди, де кожен зобов’язаний відкриватися перед іншими і пояснюватися з приводу допущених проступків.

Зазвичай конфлікти, що виникають внаслідок дитячих пустощів, улагоджуються між самими однолітками. Учитель бере на себе вирішення тільки найбільш складних питань. Нерідко у справу включаються і батьківські ради класу.

Потрібно сказати, що групове виховання в японській школі- це альфа і омега роботи з учнями. У школі намагаються підпорядкувати групового спілкування все життя школяра- і сам процес навчання, і всі його вільний час. Так, учні залучаються в розробку різних групових проектів, до організації і проведення спільних туристських походів, в клубну діяльність. Все це робиться для того, щоб навчити учнів поважати один одного і бути відданими своїй групі. У зв’язку з цим у школах учнів не ділять (як, наприклад, в США) на здібних, малоздібних і нездатних.

Японські педагоги вважають, що всі школярі можуть успішно освоювати пропоновану в школах програму. І якщо хто-небудь відстає, то йому радять бути уважнішими в школі і більше часу проводити за книжками будинку. Загальновизнано, що учні старших класів в Японії на виконання домашніх завдань витрачають не менше п’яти годин. Японська школа функціонує під девізом : « Успіху домагаються наполегливою працею», «Якщо ти відстаєш, наполегливіше працюй над собою». У школі панує принцип- «Працювати на межі своїх можливостей». Вимоги цього принципу реалізуються через єдине навчально- методичне керівництво, прийняте вперше в 1958 р. і модернізоване в 1968 і 1978 роках. У цьому керівництві визначаються досить напружені мети навчання.

Так, відповідно до керівництва, другокласник повинен «із захопленням слухати читання дитячого оповідання і казки; розуміти розвиток подій при слуханні короткого оповідання; передавати зміст почутого своїми словами, виокремлюючи головну думку; вміти виступати перед усім класом; при переказі дотримуватися послідовність викладу; розуміти питання по змістом прослуханого і відповідати на них »[274, с. Подібного роду конкретні цілі та завдання навчання розписані буквально по всіх дисциплінах і темами занять. Ось, наприклад, як це зроблено для уроків з новітньої історії Японії в середній школі першого ступеня: «Учитель повинен розкрити перед учнями характер зовнішніх зв’язків Японії, особливості розвитку економіки та внутрішніх соціальних процесів, істотні боку національної культури. При цьому необхідно акцентувати увагу учнів на тому, що, починаючи з перших днів перетворення Мейдзі, Японія, розвиваючись в найскладніших умовах міжнародних відносин, наполегливо зміцнювала свій політичний авторитет, піднімала рівень виробництва, вдосконалювала соціальне і культурне життя країни. Учні повинні зрозуміти, що саме такий шлях розвитку забезпечив Японії досягнення статусу сучасного індустріального держави. Учні повинні бути підведені до висновків про те, що багато досягнень у цьому плані стали можливими завдяки тому, що Японія зуміла швидко випередити за всіма цими напрямками інші розвинені країни ».

Такі ж розробки цілей і завдань навчання покладені в основу програм в старших класах середньої школи другого ступеня з вивчення робіт китайських і японських класиків, лінійної алгебри, неорганічної хімії, механіки, електроніки, статистики, обчислювальної математики і т. д. Не менш повно описано цілі і завдання професійного навчання. Японські учні отримують у школі цілком стерпні політехнічні знання, різного роду практичні навики. Слід підкреслити, що японські фірми найохочіше наймають молодь, добре підготовлену в загальноосвітньому відношенні. У зв’язку з цим школа, займаючись загальною підготовкою учнів, розвиває в них трудові нахили загального плану і високий рівень старанності. Найкраще, вважають японські педагоги, якщо дитина в школі навчиться непідробним ретельності. Тоді йому і на виробництві буде легше.

У всякому разі, успіхи японських школярів в оволодінні основами наук відмінні. Про це свідчать міжкультурні обстеження. Так, в 1964 році на тестових випробуваннях тринадцятирічних підлітків з 12 країн японські школярі посіли друге місце з математики. У 1970 році десятирічні японські школярі зайняли перше місце з географії, хімії та біології, а чотирнадцятирічні- перше місце з фізики та хімії і друге з біології. Всі вони показали досить високі знання і вміння в галузі прикладних аспектів навчання. Наведені факти свідчать про достатньо високий рівень природничо-наукового напряму в освіті японців. Робляться також зусилля і з естетичного виховання. Так, японських школярів вчать грати на 2-3 музичних інструментах, дають початкові навички образотворчого мистецтва.

Відомо, що в Японії діють як державні, так і приватні школи. Витрати на освіту в приватних школах значно перевищують витрати на освіту в державних. Так, відвідування двома дітьми державної середньої школи другого ступеня обходиться сім’ї в 13,7% її місячного бюджету, а приватною- у 29,6%. Проте батьки в багатьох випадках, не рахуючись з витратами, віддають своїх дітей в приватні школи. Крім усього іншого приватні школи більш престижні, а престиж в Японії розцінюється дуже високо. Нерідко питання про те, надійде або не надійде випускник у вищий навчальний заклад, залежить від того, яку школу він закінчив. Вступ до університету для багатьох японців- одна з головних життєвих цілей. Тяга до університетської освіти в Японії рік від року збільшується. У сучасних умовах, як справедливо зазначає радянський вчений І. А. Латишев, «помисли, спрямовані на надання дітям максимально високої освіти, утворюють в більшості сімей країни ту духовну вісь, навколо якої обертається практично вся їх буденне життя». З цими думками пов’язані і основні бюджетні проблеми багатьох японських сімей. Однак, щоб поступити в університет, японському школяру треба пройти через рогатки «екзаменаційного пекла ».

Японський школяр здає жорсткі вступні іспити до середньої школи другого ступеня, в коледж, в університет. Іспити постійно переслідують його і в ході навчання. Тому навчальний процес в японських школах орієнтований не на творче оволодіння знаннями, а на запам’ятовування, тобто на придбання такої інформації (наприклад, дати битв, хімічні формули і т. д.), яка може знадобитися па іспитах. Навчання в уявленні багатьох японців виглядає лише як підготовка до іспитів. Це обумовлює і масове відвідування різних приватних курсів. У Японії процвітають «домашні» курси («дзюку»), що забезпечують підготовку учнів до іспитів, на квартирах викладачів. За даними преси, «дзюку» відвідують 5% учнів перших класів початкової школи, 20% учнів старших класів початкових шкіл, 40% учнів середніх шкіл першого ступеня. У Токіо ж на таких курсах займаються в деяких школах до 80% учнів. З кінця 60-х років у великих містах Японії функціонують посередницькі бюро і навіть центри, які відповідно до надходять заявками рекомендують потрібних репетиторів. Все це, звичайно, далеко не завжди вирішує проблеми успішного проходження учнями «екзаменаційного пекла». Зриви на іспитах ведуть до нервово-психічних розладів дітей, до матеріального збитку для батьків. Нерідкі випадки, коли «провалилися» на іспитах школярі закінчують життя самогубством.

Успіхи і неуспіхи дітей, природно, переживаються усіма членами сімей, але особливо гостро- матерями. Адже мати- домогосподарка у Японії, як кажуть,- це вогнище сім’ї. У недалекому минулому на неї лягали в основному господарські турботи. Тепер до них додалися турботи про влаштування дітей в престижні школи, спостереження за їх просуванням по тернистим стежках вчення. «Педагогічні » турботи сучасної японської жінки знайшли настільки серйозну значимість, що в ужиток увійшов термін « кеику-но мама » («мамаша, одержима освітою»). « Матусі » настільки входять в свою роль, що навіть починають забувати про домашні вогнища. Нерідко замість дитини, яка через хворобу не може відвідувати школу, на уроках сидить його «мамаша ». Вона скрупульозно записує все, що повідомляє дітям учитель.

Деякі дослідники вважають, що непомірно сильна опіка японських дітей з боку « кеику-но мама » веде до деяких змін у рольовій диференціації японського суспільства. Так, старший син у японській сім’ї у минулому досить швидко знаходив владу і авторитет, належні людині, якій після смерті батька мав стати главою сім’ї. У сучасних же умовах, коли син не виходить з- під опіки матері майже до закінчення університету, стан справ істотно змінилося. Відомий японський журналіст X. Мацуока з цього приводу пише : «Складається враження, що японські хлопці в наші дні залишаються під опікою матерів до 30 років». На думку журналіста, така соціальна практика японських жінок веде до виховання спочатку безініціативних підлітків, а потім і просто духовно неповноцінних людей.

В цілому ж японська система загальної освіти виконує соціальне замовлення правлячих класів Японії. Вона успішно справляється з двома головними завданнями, які стоять перед нею. Це, по- перше, підготовка молоді для оволодіння складними професіями сучасного виробництва і, по-друге, виховання у молодих людей навичок беззастережного підпорядкування авторитету. Професор Токійського університету Т. Хеммі зауважив, що японські школи «не піклуються про те, щоб учень вмів вести полеміку. Для них важливо, щоб він завжди відповідав : » Я вас зрозумів »».

Може скластися враження, що японські школярі обтяжуються школою і роблять все можливе, щоб втекти з-під її впливу. Однак це не так. Є чимало фактів, які говорять про те, що японські школярі сильніше, ніж школярі країн Заходу, прив’язані до своєї школи, вони з завзяттям штурмують основи наук і з полюванням йдуть в школу після канікул. У школі у них є вірний старший друг « сенсей » (учитель), який печеться про них, пестує їх і постійно піклується про підняття їх почуття власної гідності. А якщо взяти до уваги той факт, що почуття власної гідності має в Японії дуже високу ціну, то стає зрозумілим, чому японських дітей пе особливо лякає перспектива « екзаменаційного пекла ».


Додатково:


Професійно - технічне навчання в Японії ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1776 )

С кем японцам сложно работать ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1598 )

Національний університет біоресурсів і природокористування України ( https://euroosvita.net/index.php/?category=35&id=696 )



Огигінал новини «Загальна освіта в Японії» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1778
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php