Нова професія за три місяці


Якщо у Вас немає можливості або бажання вступати до ВНЗ, можна почати кар'єру набагато швидше.



Сьогодні таку можливість дають безліч різноманітних курсів. Вибравши професію, що користується попитом і записавшись на короткострокові курси Ви можете освоїти нову професію за лічені місяці.

Перукар


Більшість перукарів - це фахівці широкого профілю, працюють: і з жінками, і з чоловіками, і з дітьми. Фахівці, які виконують виключно жіночі стрижки та зачіски, як правило, мають більший дохід тому, що від них потрібен індивідуальний підхід до клієнтів.

Найшвидший шлях до професії - короткострокові курси. Тривалість навчання - від одного до дев'яти місяців. Приблизно за цей термін учні отримують необхідні знання про склад фарб, варіанти стрижок і технології укладання; знайомляться з особливостями і видами хімічних завивок. Заняття максимально насичені і часто проводяться: щодня у вечірній час (1-3,5 місяці), або раз на тиждень (5-9 місяців). Після теорії слухачі мають можливість відпрацювати свої знання на практиці. І тут уже все залежить від рівня навчального закладу та наявності дослідно-експериментальної платформи, оснащеної сучасним устаткуванням. Вибираючи курси, обов'язково поцікавтеся, де і як будуть проходити практичні заняття. Важливо також заздалегідь отримати інформацію про викладацький склад і можливості подальшого працевлаштування.

Менеджер з туризму


Фахівець повинен зробити все, щоб туристична поїздка клієнта, що звернувся до компанії відбулася. Він продає послуги компанії: консультує клієнтів, допомагаючи їм вибрати оптимальний тур, працює зі страховими компаніями і паспортно-візовими службами, оформлюючи міграційні документи, включаючи страховку і візу, закуповує квитки на літаки та поїзди, замовляє додатковий трансфер, вирішує конфліктні ситуації з клієнтами та котрагентами, щодня моніторить ринок туристичних послуг та перевезень пасажирів.

Цінність менеджера з туризму підвищується, якщо він хоча б на середньому рівні знає одну, а краще дві іноземні мови. Програми підготовки фахівців на курсах розраховані на термін від чотирьох тижнів до трьох місяців. При цьому, як правило, є можливість вибрати "свій" графік - ранкові, вечірні години або групи вихідного дня. У навчанні акцент робиться на ключових аспектах даного бізнесу - особливостях менеджменту та маркетингу, знанні географії, кліматичних, культурних, соціально-економічних та багатьох інших особливостей відвідуваних туристами країн, обізнаності в правилах паспортно-візових служб. Менеджери з туризму працюють в туристичних фірмах і агентствах, асоціаціях туроператорів.

Товарознавець


Це фахівець з якості, поставок і реалізації найрізноманітніших товарів. Він працює в торгових компаніях, на складах, у магазинах і супермаркетах, лабораторіях, що спеціалізуються на експертизах та виданні сертифікатів. З цих сфер, товарознавець, як правило, вибирає одну і зосереджується на ній.

Спеціаліст повинен знати нормативну документацію (стандарти, технічні, санітарні норми виробництва, зберігання і транспортування товарів), повинен вміти організовувати і підтримувати роботу складу. Він повинен володіти навичками ділового спілкування, проведення переговорів. Можна спеціалізуватися на продовольчих, непродовольчих, будівельних та господарських товарах. Ви отримаєте знання з інформаційного забезпечення руху товару, всім аспектам товарознавства, вивчіть стандартизацію і сертифікацію товарів, товарознавчі характеристики товарів. У більшості випадків навчання розраховане на два місяці. Графік занять можна вибрати будь-який - вранці, вдень, ввечері, по буднях або у вихідні.

Продавець-консультант


Продавець-консультант не просто продає товар, а й допомагає покупцеві зробити правильний вибір, консультує його. Його завдання - зробити так, щоб покупець прийшов до магазину ще раз, рекомендував його своїм родичам і знайомим.

В обов'язки продавця-консультанта входить прийом, викладання та оформлення товару, контроль за цінниками, рекламними брошурами та інструкціями. Щоб справлятися з цими завданнями, фахівець повинен добре знати той товар, з яким він працює, вміти ним користуватися, якщо це, наприклад, побутова техніка чи інше обладнання. Продавець-консультант - завжди хороший психолог, емоційна і товариська людина, здатна аргументувати, переконувати покупців.

Навчання на курсах за професією "Продавець-консультант" може бути розраховане і на три дні, і на чотири тижні, і на три місяці. Все залежить від того, наскільки детально вивчається продукт, потрібно знати певну термінологію і т.д. Наприклад, при підготовці кавіста - продавця-консультанта алкоголю - вся увага зосереджена на формуванні уявлень про виноробство, його історію, на навчання навичкам дегустацій. В рамках курсу даються навички правильного читання етикеток англійською и французькою мовами. Вивчаючи енологічну культуру, слухачі отримують початкові уявлення і поняття, а також вміння, пов'язані з використанням дегустаційної термінології. Поглиблене навчання кавіста розраховане на кілька місяців.

Валютний касир


Робота у фахівця технічна, вимагає граничної уваги і чіткого виконання посадових обов'язків згідно зі встановленими інструкціями та правилами. Касири оформлюють перерахування грошей, вносять вклади, видають готівку, займаються обміном валюти. Прийняті грошові знаки касир повинен здавати у встановлений термін, оформивши операційну документацію дня і відбивши проведені операції у касовій книзі.

Касир повинен знати інструкції центрального банку, систему платежів, повинен вміти визначати справжність грошових знаків, здійснювати грошові перекази, виплати, платежі, вести касову книгу з операційної діяльності.

Що ще необхідно касиру, так це міцні нерви, стресостійкість в спілкуванні з клієнтами. Підготовка валютних касирів на курсах розрахована на 24 або 36 академічних годин. Слухачів знайомлять з основами валютного регулювання і валютного контролю, курсами валют, грошових знаків іноземних держав, засобами захисту й ознаками платоспроможності валют, валютно-обмінними операціями, операціями з дорожніми чеками та пластиковими картками. До кінця навчання Ви будете майстерно виконувати практично всі операції з іноземною валютою і зможете влаштуватися на посаду валютного касира в банки, обмінні пункти.

Офіс-менеджер


Це адміністратор, секретар і діловод одночасно. Відповідно, він виконує обов'язки всіх цих працівників: реєструє кореспонденцію, розподіляє документацію по відділах, веде облік дзвінків і звернень, стежить за постачанням працівників офісу всім необхідним, зустрічає відвідувачів, організовує наради і брифінги. У деяких компаніях до посадових обов'язків офіс-менеджера додаються окремі кадрові питання: початковий відсів претендентів на вакансії та робота з кандидатами.

Найбільше офіс-менеджери завантажені в невеликих компаніях. У великих організаціях частину обов'язків перекладається на секретаря і начальника адміністративно-господарського відділу.

Офіс-менеджер - хороша стартова позиція для початку кар'єри. Відомі випадки, коли ці фахівці з часом ставали керівниками адміністрацій та організаційних відділів, директорами з персоналу, виконавчими директорами. Заняття на курсах з підготовки офіс-менеджерів - це лекції, практика, ділові ігри. Багато навчальних центрів видають слухачам пакети нормативних документів, які знадобляться їм у роботі, навчальні та методичні посібники, робочі матеріали. Навчання, як правило, розраховане на 1-2 місяці в залежності від того, який саме курс Ви вибрали - поглиблений чи базовий.

Помічник нотаріуса


За дорученням свого керівника бере участь у вчиненні нотаріальних дій, складає проекти угод, заяв та інших документів, робить копії документів та виписки з них, дає роз'яснення з питань вчинення нотаріальних дій.

Оскільки нотаріальна справа є одним з найбільш ризикованих в плані шахрайства, помічник нотаріуса повинен перевіряти справжність всієї документації, що проходить через його руки. Разом зі своїм шефом помічник нотаріуса працює у державних і приватних нотаріальних конторах, у судах, юридичних підрозділах різних організацій.

На курсах слухачі вивчають принципи організації та діяльності нотаріату, компетенцію нотаріальних органів, правила посвідчення угод, заповітів, доручень, видачі свідоцтва про право на спадщину. Ви дізнаєтеся, що таке виконавчий напис, які його умови та зміст. Навчальна програма, як правило, розрахована на 110-130 академічних годин у групі. Є можливість займатися індивідуально, один на один з викладачем. В цьому випадку часу на те, щоб освоїти професію, потрібно значно менше - близько 10 академічних годин.

Метрдотель


Зустрічає, вітає і проводжає до столика гостей ресторану. Він володіє винятковим умінням прихилити до себе людину, створити теплу привітну атмосферу, підняти настрій і продемонструвати найвищий рівень сервісу закладу. Крім того, в обов'язки метрдотеля входить координація роботи з обслуговування відвідувачів. Він також контролює роботу офіціантів, барменів, швейцарів, охоронців, і навіть гардеробників і прибиральників. При необхідності залагоджує конфлікти, які виникають в залі. Періодично проводить тренінги для персоналу.

Заняття на курсах - це мінімум теорії, максимум практики. Дуже часто всі матеріали для запам'ятовування роздають слухачам у вигляді брошур. Саме ж навчання проходить в залах реально діючих ресторанів. На практичних заняттях слухачі навчаються правильно займати місце під час прийому гостей і в ході їх обслуговування за столиками, пізнають тонкощі контролю роботи офіціантів, набувають навичок спостереження за всім залом одночасно. Особлива увага приділяється організації проведення урочистих заходів. Слухачі вчаться приймати замовлення від клієнтів, бронювати місця, оформляти необхідну документацію, комплектувати обслуговуючий персонал. Програмою передбачено вивчення основ організації, підготовки та контролю за обслуговуванням банкетів за темами: весілля, ювілей, товариська вечеря, тощо Крім того, Ви навчитеся аналізувати витрати ресторану, продажу, закупівлі і рух товару. Як правило, програма розрахована на 20-30 академічних годин.

Кошторисник


Ця професія перебуває на межі будівництва і фінансів і з кожним роком стає все більш популярною і потрібною. До обов'язків кошторисника входить складання і перевірка кошторисів, складання актів виконаних робіт, розрахунок і узгодження договірних цін на різні види робіт.

Досвідчений кошторисник допомагає будівельникам мінімізувати витрати і провести всі роботи відповідно до строку, уникаючи проблем, що виникають в процесі будівництва або ремонту. Правильно та кваліфіковано складена кошторисна документація відповідає на багато питань будівництва: скільки фінансових коштів буде витрачено, які матеріали і технології будуть використані в будівництві або ремонті об'єкта, скільки часу займає кожний етап роботи. На ці та багато інших питань дає відповідь професійний кошторисник.

Щоб стати фахівцем в кошторисній справі, необхідно розбиратися у будівельних матеріалах і технологіях, вміти читати креслення і вести розрахунки, враховувати можливу інфляцію і т.д. На курсах навчання кошторисній справі теоретичні основи поєднуються з практикою зі складання кошторисної документації з використанням спеціальних комп'ютерних програм: Smeta Wizard, WinSmeta, Кошторис 2000. Як правило, викладають на курсах практикуючі консультанти-кошторисники з багатим досвідом складання кошторисів.



Додатково:


Студенти мають залишатися у Німеччині ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1626 )

Набрав чинності ЗАКОН УКРАЇНИ Про професійний розвиток працівників ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1539 )

Україні через 5 років знадобляться агрономи, а не юристи ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1053 )

Заснований ще указом Царя Миколи І в 1844 році Уманський аграрний університет... стане філією Вінницького аграрного університету ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1745 )



Огигінал новини «Нова професія за три місяці» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1762
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php