Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва


Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва. Відповідний Меморандум про стратегічну співпрацю підписали Голова роботодавців України Дмитро Фірташ та Голова Асоціації ректорів вищих технічних навчальних закладів (ВТНЗ) України Михайло Згуровський.

Метою цього Меморандуму є об’єднання ресурсів, потенціалу і досвіду промислових підприємств та наукових центрів для реалізації спільних проектів щодо підвищення ефективності та конкурентоздатності економіки Україні.

За словами Дмитра Фірташа, актуальність співпраці між промисловими підприємствами назріла давно. «За роки незалежності в Україні не було створено ефективних механізмів та інститутів взаємодії бізнесу та науки. Інститут державного замовлення не виконує свою основну функцію – стимулювання розвитку ринку трудових ресурсів», – наголосив Дмитро Фірташ. Як результат, сьогодні українській промисловості катастрофічно не вистачає кваліфікованих кадрів. За прогнозами спеціалістів, вже до 2015 року показники незадоволеного попиту економіки на кваліфіковані трудові ресурси сягатимуть 50%. Вже сьогодні три з чотирьох випускників вищих навчальних закладів України працюють не за спеціальністю.

Розпад ефективної системи науково-виробничої кооперації в незалежній України фактично призвів до того, що з кожним роком країна втрачає конкурентоздатність своєї економіки у порівнянні із іншими країнами світу, які стали на шлях інноваційного розвитку.

«В економічно розвинених країнах до 90% приросту ВВП забезпечується за рахунок експорту наукомісткої продукції. Доля України на світовому ринку високотехнологічної продукції, який оцінюється у 2,5-3 трлн. доларів США, складає лише близько 0,1%», – наголосив Дмитро Фірташ.

Крім іншого, Меморандум передбачає вживання заходів задля забезпечення можливості сторін брати участь у формуванні державного замовлення фахівців відповідно до актуальних потреб ринку праці. Передбачається надання прав технічним вищим навчальним закладам гнучко розробляти навчальні плани і програми підготовки фахівців за напрямами співпраці з високотехнологічними підприємствами у їх спільній інноваційній діяльності.

Сторони зобов’язуються вести спільну роботу з популяризації серед молоді навчання за технічними спеціальностями. Роботодавці готові сприяти оновленню матеріально-технічної бази вищих технічних навчальних закладів, а також проходженню студентами навчальної та виробничої практики на підприємствах, установах та організаціях, що входять до організацій роботодавців.

«Ми, роботодавці, хочемо показати нинішнім студентам, що технічні професії наразі потрібні країні», – сказав перший заступник Голови об’єднаного руху роботодавців України Дмитро Олійник. «Цим Меморандумом ми підтверджуємо, що хіміки, фізики, інженери – це фундамент економіки, стрижень ефективного підприємства. І ми готові таких спеціалістів брати на роботу, виплачувати їм конкурентоспроможну заробітну плату», – підкреслив Дмитро Олійник.

У своєму виступі перший заступник Голови об’єднаного руху роботодавців України Олексій Мірошниченко зробив акцент на тому, що вже давно назріла необхідність на створенні сучасної системи замовлення на випускників вищих навчальних закладів. Роботодавці готові взяти активну участь у цьому. Також нагальним є питання максимального наближення підготовки майбутніх спеціалістів до вимог виробництва.

Народний депутат України, заступник Голови об’єднаного руху роботодавців України Олег Шевчук відзначив важливість законодавчого врегулювання зазначених проблем. Їх має подолати запропонований ним проект Закону України “Про національну систему кваліфікацій”.

«Укладаючи цей Меморандум, ми створюємо ефективну платформу діалогу між бізнесом та наукою, який дозволить узгодити роботу системи вищої освіти України із потребами ринку праці», – наголосив голова Ради Асоціації ректорів ВТНЗ, ректор НТУУ «Київський політехнічний інститут» Михайло Згуровський.

«Підписання Меморандуму є знаковим і для навчальних закладів, і для роботодавців. Це ще один крок до освіти майбутнього, до свідомого вибору молоддю своєї професії. Ми готові співпрацювати з університетами, готувати студентів до практичної роботи, будуючи конкурентоспроможний бізнес та формуючи професіональну еліту України», – підсумував Дмитро Фірташ.

Для координації дій з реалізації цього Меморандуму утворюється Координаційна рада. Сторони домовились протягом трьох місяців з моменту упідписання Меморандуму затвердити план заходів на 2011 рік.


Довідка:

Асоціації ректорів ВТНЗ України створена в червні 1999 року в якості загальноукраїнської громадської організації, що об’єднує на добровільних засадах ректорів 54 технічних університетів і академій з усієї України, а також керівників трудових колективів інших профільних організацій.

Асоціація покликана захищати пріоритети освіти та сприяти розвитку технічної освіти в традиційних інженерних галузях.



Додатково:

Дмитра Фірташа обрали головою об'єднання організацій роботодавців України. ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1351 )

Дмитро Фірташ надав 8 мільйонів гривень на реставрацію Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковичана ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2438 )




Огигінал новини «Роботодавці та вищі технічні навчальні заклади України сприятимуть інтеграції освіти, науки та виробництва» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1741
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php