Віковий студент


Нерідко буває, що здійсненню наших планів і бажань заважають безглузді упередження і комплекси.



Надумані страхи стають бар'єром на шляху до мети, і Ви втрачаєте щось дуже важливе в своєму житті. Не дарма кажуть, що краще зробити і пошкодувати, ніж не зробити і пошкодувати. Напевно таке траплялося з кожним. Всі ці слова справедливі і для ситуації, коли новоявленим студентом стає вже не молода людина.

Вікові студенти мимоволі привертають до себе увагу і комплексують через це. Хоча у адекватної частини суспільства люди зрілого віку, що опинилися за студентською лавою, викликають лише повагу. А чи так важлива думка інших?

Другий диплом


Переважна більшість дорослих студентів отримує другу вищу освіту. Ця категорія не соромиться свого статусу, не тушується перед викладачами і досить грамотно ставиться до свого навчання. Чого їм соромитися? Вони серйозні люди, які можуть дозволити собі вдосконалити свій професіоналізм або перекваліфікуватися. Особливих труднощів у таких студентів навчання не викликає. Відповідно до досліджень, великий відсоток таких студентів знову йде до ВНЗ для того, щоб елементарно просунутися кар'єрними сходами. Їм потрібен другий диплом як засіб досягнення статусної цілі, як одна з важливих професійних переваг.

Але багато студентів здобувають другу вищу освіту нового профілю. Можливо, вони розчарувалися у професії, або роботодавець зажадав диплом.

Соціологи кажуть, що за другим дипломом йдуть або не обтяжені сімейними побутом активісти, або лідери, які потребують самореалізації.

А ось психологи і зовсім говорять, що другий диплом не підвищує рівень знань. Черговий диплом, як вони стверджують, не обов'язково означає зростання і розвиток, а є показником того, що людина просто не хоче дорослішати. Новими навчальними планами він немов відтягує момент свого дорослішання і справжнього становлення. І ця думка не позбавлена здорового глузду.

Дебют після 30


І все ж чимала частина людей після 30-35 років йде отримувати першу вищу освіту. Чим же вони керуються? Найчастіше професійною необхідністю. Людина не може зайняти ту чи іншу посаду (швидше за все керівну) без наявності диплома про вищу освіту. Когось змушує йти за дипломом вказівка начальства, хтось готує ґрунт для кар'єрного ривка. Як правило, у таких студентів є диплом про середньо-спеціальну освіту.

Головні страхи


Якщо Ви вирішили стати студентом, але Ваш вік перешкоджає здійсненню бажання, Вам варто чітко усвідомити деякі моменти:

1. Вчитися дійсно ніколи не пізно. Викладачі не будуть якось надмірно до Вас суворі, скоріше, навпаки: вони будуть відчувати повагу до Вашого віку і Вашого бажання вчитися і така поблажливість стане Вам у нагоді.

2. Швидше за все, Ви будете авторитетом серед одногрупників. Це повинно надати Вам впевненості у собі.

3. Не варто панікувати з будь-якого приводу. Відмінником Ви бути не зобов'язані, знати все на зубок теж ніхто не вимагатиме. Поставтеся до навчання з азартом. Женіться не за новим дипломом, а за новими знаннями.

4. Знання мають властивості актуалізуватися. І навіть якщо Вам здається, що Ви усе геть забули, Ви з подивом виявите, що Ваш запас знань досить міцний.

5. Будьте впевнені, що жертв Вашого навчання не буде. Що Ваш чоловік і діти завжди будуть нагодовані й одягнені, а Вашого часу і турботи вистачить на них. Якщо заради навчання доведеться залишити маленьку дитину - сто раз подумайте. Розставте пріоритети: можливо краще на пару років відкласти отримання освіти.

Отже, Ви студент ...


Якщо Ви вже стали студентом, є кілька психолого-педагогічних рад, які допоможуть Вам простіше адаптуватися до нових змін життя:

- Заздалегідь продумайте свій режим: коли Ви будете готуватися до іспитів, читати навчальну літературу, займатися у бібліотеці. Ви поєднуєте навчання з домашніми обов'язками, і краще, заздалегідь домовтися з близькими про те, що Вам потрібно допомогти. У вас має бути "свій" час, у який ніхто і ніщо не повинно Вас відволікати.

- Створіть свій робочий куточок. Це може бути окрема полиця, на якій зберігаються Ваші підручники, конспекти, диски, щоденник. Вам простіше буде орієнтуватися надалі, якщо все необхідне для навчання буде зосереджене в одному місці.

- Заприятелюйте з одногрупниками. І Ви не будете відчувати себе "білою вороною" і їм приємно і корисно буде поспілкуватися з людиною, яка має більший життєвий досвід.

- Не бійтеся бути активними. Виступайте на семінарах, беріть участь у дискусіях, спілкуйтеся з викладачами. Різниця у віці з іншими студентами буде нівелюватися, адже Ваша поведінка не говорить "Я відчуваю себе ніяково". Навпаки, Ви як би показуєте "Я тут у своїй стихії, це моє".

- Можливо, Вас захочуть обрати старостою або покласти інші організаційні обов'язки. Не поспішайте відмовлятися: навряд чи Вас це сильно навантажить, а авторитет однокурсників і повагу викладачів Ви заслужите.

- І, нарешті, головна порада - не сприймайте навчання як тягар, це нова цікава сторона Вашого життя, Ваше зростання і саморозвиток. Якщо Ви це точно знаєте, ніхто з оточуючих не буде думати інакше.


Додатково:


Освіта в Канаді – перша виставка провідних навчальних закладів країни ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1609 )

Найкращі міста світу для студентів ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1594 )

Европа занимает первое место в мире по количеству студентов-иностранцев ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1546 )

Статистика по количеству заявлений на поступление в американские университеты ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1516 )

Молодежь во всем мире беспокоит отсутствие перспектив в сфере занятости ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1537 )



Огигінал новини «Віковий студент» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1617
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php