Ректори ВНЗ Київського регіону обговорили в КПІ пропозиції щодо змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту»


1 лютого в НТУУ «КПІ» відбулося засідання Ради ректорів вищих навчальних закладів Київського вузівського центру. У засіданні окрім ректорів узяли також участь голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький, заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Петро Куліков, голова ради Профспілки працівників освіти і науки міста Києва Олександр Яцунь та директор Інституту вищої освіти НАПН Володимир Луговий.

Основним питанням, заради якого в залі Адміністративної ради КПІ зібралися очільники вишів Київського регіону, було обговорення змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту», який найближчим часом має розглянути Верховна Рада. Місце проведення засідання Ради ректорів, як підкреслив її голова, ректор Київського національного університету будівництва і архітектури Анатолій Тугай, обрано невипадково: ректор НТУУ «КПІ» Михайло Згуровський очолив робочу групу для узагальнення пропозицій щодо удосконалення цього Закону, створену під час зустрічі Прем’єр-міністра України Миколи Азарова з ректорами та студентами провідних ВНЗ України 24 січня, і саме тут нині акумулюються пропозиції працівників вищої школи з усієї України щодо таких змін.

Про те, наскільки на часі прийняття нового закону, а також про особливості та складнощі, що виникли під час підготовки законопроекту, розповів присутнім голова Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти Максим Луцький. «Нового закону галузь очікує вже п’ять років, – наголосив він, – і нині ми маємо дещо адаптувати підготовлений урядом проект відповідно до потреб і пропозицій освітян з тим, щоби нарешті прийняти його і дати українській вищій школі ту нормативну базу, якої вона потребує».

Про роботу над узагальненням пропозицій до проекту закону повідомив Михайло Згуровський. Хоча з початку діяльності робочої групи минув лише тиждень, таких пропозицій зібрано вже більше двох тисяч і вони продовжують надходити. «Ми намагаємося зробити процес підготовки змін і доповнень до проекту закону максимально відкритим, - підкреслив він у своєму виступі, - тож уже сьогодні ми виставляємо на офіційному сайті НТУУ «КПІ» ( http://kpi.ua/attention ) ті матеріали і пропозиції, які ми отримали, для їх громадського обговорення. І ще за тиждень ми маємо надати узагальнений варіант на розгляд Кабінету Міністрів». Очільник НТУУ «КПІ» зупинився також на основних напрямах, які з точки зору працівників українських вишів потребують уточнень, зокрема, в питаннях узгодження національної ступеневої системи вищої освіти в Україні з європейською, забезпечення реальної університетської автономії, створення дійової системи підтримки університетської науки та інноваційної діяльності, вирішення соціальних проблем студентства та деяких інших.

«Новий закон має стати «охоронною грамотою» для українських університетів, – зауважив заступник міністра освіти і науки, молоді та спорту України Петро Куліков. – У його прийнятті зацікавлені, в першу чергу, працівники вищих навчальних закладів, адже він створить реальний грунт для захисту і оборони їх прав. Проте я згоден, що він поки що недопрацьований, до деяких його положень, дійсно, існує низка претензій, але ми сьогодні і зібралися для того, щоб узгодити наші підходи».

Учасники обговорення нового закону висловили ще низку зауважень до законопроекту, але зійшлися на думці, що з трьох обговорюваних нині в суспільстві проектів цього законодавчого акту – під умовними назвами «Яценюка-Оробець» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1443 ), «Мирошніченка» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1520 ) і «урядового» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1447 ), саме останній документ є дійсно придатним до удосконалення, і після врахування в ньому зауважень і пропозицій освітян він стане тим законом, який сприятиме розвитку освіти та науки в Україні.


Додатково:

Прем'єр-міністр України Микола Азаров доручив створити оперативну групу з доопрацювання закону про вищу освіту, головою якої призначив в. о. ректора НТУ «КПІ» Михайла Згуровського ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1499 )

Михайло Згуровський: Реформа вищої освіти — необхідний чинник суспільних перетворень ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1494 )

Болонський процес ( https://euroosvita.net/?category=8&id=233 )




Огигінал новини «Ректори ВНЗ Київського регіону обговорили в КПІ пропозиції щодо змін і доповнень до проекту Закону України «Про вищу освіту»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1536
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php