Міжнародна акредитація українських бізнес-шкіл


Рівень міжнародного визнання мають не так уже й багато бізнес-шкіл України, однак критерій міжнародного визнання може виявитися ефективним інструментом виділення з широкого кола бізнес-шкіл горстки обраних.



У міру зростання кількості бізнес-шкіл перед потенційними слухачами виникає питання про вибір школи, здатної надати якісну бізнес-освіту. Одним з найперших критеріїв при виборі місця майбутнього навчання стає престиж бізнес-школи, який є не тільки індикатором якості отримуваних знань, а й важливим чинником, на який звертають увагу роботодавці при прийомі на роботу володарів ступеня MBA.

У свою чергу критерієм престижу бізнес-школи є її міжнародний рівень, вагомою складовою якого є визнання всесвітньо відомими акредитуючими організаціями.

Хоча різні джерела називають багато акредитуючих організацій в якості лідерів світових стандартів бізнес-освіти, безумовна першість належить трьом всесвітньо відомим структурам: AACSB International (The Association to Advance Collegiate Schools of Business) - основна акредитуюча організація США, AMBA (Association of MBAs) - європейська акредитуюча організація, розташована у Великобританії та EFMD (European Foundation for Management Development) - Європейський фонд розвитку менеджменту, що знаходиться в Брюсселі.

Разом ці три організації називають «Потрійною короною» (triple crown) і до акредитації від «Потрійної корони» прагне більшість бізнес-шкіл світу. На сьогоднішній день таку потрійну акредитацію у всьому світі мають всього лише 55 бізнес-шкіл.

В Україні немає володарів акредитації американської Асоціації з розвитку університетських шкіл бізнесу (AACSB), проте є програми, акредитовані Міжнародною асоціацією програм МВА (AMBA), а також бізнес-школи, хоча і не акредитовані, але які є членами Європейського фонду розвитку менеджменту (EFMD).

Акредитацію Міжнародної асоціації програм МВА (AMBA), яка була заснована у Великобританії в 1967 році і акредитує саме програми, а не бізнес-школи, мають 152 програми з 69 країн світу. В Україні таких програм дві - це Executive MBA і International MBA від Міжнародного інституту бізнесу.

Акредитації Європейського фонду розвитку менеджменту (EFMD) не має жоден навчальний заклад України, але чотири українських бізнес-школи є членами цієї престижної європейської структури. Це Міжнародний інститут бізнесу (МІБ), Києво-Могилянська Бізнес-Школа (kmbs), Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ), а також Київський національний економічний університет (КНЕУ). Для членства в EFMD навчальному закладу необхідно відповідати певним вимогам, і, крім того, бізнес-школа має бути схвалена іншими учасниками організації.

Акредитацією бізнес-шкіл у Східній Європі займається Асоціація розвитку менеджменту країн Центральної та Східної Європи CEEMAN (Central and East European Management Development Association), створена в 1993 році з метою прискорення розвитку управлінських технологій. CEEMAN являє собою глобальну мережу установ розвитку менеджменту, зацікавлених у якості освіти та інновацій в цій галузі. CEEMAN включає 200 інституційних та індивідуальних членів з 50 країн Європи, Північної Америки, Латинської Америки та Азії.

У 1998 році членами CEEMAN була сформована концепція забезпечення якості та безперервного покращення діяльності своїх членів. Результатом стало створення Міжнародної акредитації якості - International Quality Accreditation (IQA), яка була спеціально розроблена для задоволення потреб бізнес-шкіл та інших управлінських інститутів розвитку, що діють в країнах з перехідною економікою Центральної та Східної Європи. Акредитація IQA присуджується на шість років, після чого установа має подати заяву на повторну акредитацію.

В Україні акредитацію IQA мають дві бізнес-школи: Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ) та Києво-Могилянська Бізнес-Школа (kmbs). Крім акредитації IQA, CEEMAN надає бізнес-школам можливість членства. У число шести інституційних членів CEEMAN від України увійшли такі навчальні заклади: Міжнародний інститут менеджменту (МІМ-Київ), Києво-Могилянська Бізнес-Школа (kmbs), Міжнародний інститут бізнесу (МІБ), Школа бізнесу КІБІТ, Львівська бізнес-школа (LvBS), а також Донецький національний університет (ДонНУ).

У численних міжнародних рейтингах бізнес-шкіл зустріти українські бізнес-школи досить важко. Проаналізувавши найвідоміші міжнародні рейтинги, ми зупинилися лише на одному, в якому виявили присутність українських бізнес-шкіл. Це рейтинг французького рейтингового агентства Eduniversal, яке спеціалізується на вищій освіті.

Засноване в 1994 році, агентство Eduniversal однією з основних своїх цілей бачить забезпечення студентів усього світу інформацією про кращі бізнес-школи, розташовані в 9 географічних регіонах Eduniversal, що охоплюють 5 континентів.

У рейтингу Eduniversal присутні 1000 кращих бізнес-шкіл, що відібрані з більш ніж 150 країн світу за такими критеріями як універсальність, міжнародне визнання і якість освітніх послуг.

Три пальми (excellent business school) з максимальних п'яти в рейтингу агентства Eduniversal за 2011 рік, які означають, що навчальний заклад має національний рівень впливу і сильні міжнародні зв'язки, отримали такі українські навчальні заклади (у порядку першості): Міжнародний інститут менеджменту, Міжнародний інститут бізнесу, Київський національний економічний університет, а також Києво-Могилянська Бізнес-Школа.

Дві пальми (good business school), які відповідають регіональному рівню навчального закладу, отримала Бізнес-школа Львівського інституту менеджменту.

Як видно, рівень міжнародного визнання мають не так уже й багато бізнес-шкіл України. Але також очевидно і те, що критерій міжнародного визнання виявився ефективним інструментом виділення з широкого кола бізнес-шкіл горстки обраних.

Таблиця присутності українських бізнес-шкіл у міжнародних структурах акредитації та рейтингах



Структури акредитаціїАкредитація / присутність у рейтингуЧленство
AMBAПрограми Міжнародного інституту бізнесу: Executive MBA, International MBA
EFMD Міжнародний інститут бізнесу, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Міжнародний інститут менеджменту, Київський національний економічний університет
CEEMAN Міжнародний інститут менеджменту, Києво-Могилянська Бізнес-Школа Міжнародний інститут менеджменту, Києво-Могилянська Бізнес-Школа, Міжнародний інститут бізнесу, Школа бізнесу КІБІТ, Львівська бізнес-школа, Донецький національний університет
Eduniversal (рейтинг) 3 пальми: Міжнародний інститут менеджменту, Міжнародний інститут бізнесу, Київський національний економічний університет, Києво-Могилянська Бізнес-Школа
2 пальми: Бізнес-школа Львівського інституту менеджменту



Огигінал новини «Міжнародна акредитація українських бізнес-шкіл» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1444
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php