Не потрапте на новий бізнес-проект Міносвіти


На столичному ринку «Петрівка» з’явилися «Індивідуальні комплекти підготовки до ЗНО-2012».



Ціна однієї — 58 гривень. На кожній — логотип держустанов — відповідального за тестування в школах Українського центру оцінювання якості освіти і Міносвіти. Насправді, їх друкували і раніше.

І все, що входить в розрекламовані УЦОЯО нові книжки — програма, загальна характеристика тесту-2012 і вказівка – як до нього готуватися, збірник тестових завдань, приклад тесту, який буде на ЗНО і тренувальний тест разом з відповідями — було до 2011-го в безкоштовному доступі на сайті Центру.

Чому ж цього року їх взялися продавати? Бо друкувати їх взялося приватне видавництво — Видавничий дім «Освіта». Належить воно Тамарі Ткаченко. До весни 2011 року вона була генеральним директором Державного спеціалізованого видавництва «Освіта». Воно перебуває у відомстві Міносвіти і щороку друкує для мільйонів школярів підручники. Ткаченко, окрім того, що входила до різних груп і комісій Міносвіти – від журі на звання Вчитель року до обрання кращих авторів підручників для шкіл, відома за провал друку посібників у 2010-му. Тоді МОН мало випустити нові книги для 10-класників. Пройшло вже більше року, 10-класники вже перейшли у 11-й, але деяких підручників не завезли досі. Тоді Тамара Ткаченко заступилася за міністра освіти Дмитра Табачника, на якого журналісти звісили відповідальність за зрив друку, і заявила – у її видавництва просто закінчився…папір.

З посади вона пішла навесні 2011-го. Якраз на місце директора ТОВ видавничий дім «Освіта».

Зв'язок очільниці УЦОЯО Ірини Зайцевої з Дмитром Табачником ще очевидніший. До 6 січня 2011 року Зайцева була його заступником і відповідала за профтехучилища.

Виходить така схема: одна людина міністра утворює приватне видавництво, інша – у держпідприємстві готує комплекти, а міністр забезпечує гриф Міносвіти.

Яка ціна питання? Один комплект продається за 58 гривень. Тестів абітурієнти повинні скласти щонайменше три. Виходить – 174 гривні з одного вступника. За оцінками Міністерства освіти, наступного року вступатиме 350 000 молодих людей. Отже, видавничий дім «Освіта» має шанс заробити 60 900 000 гривень. А за роботу працівників УЦОЯО, які ці книжечки і створили, видавництво заплатило 167 000 гривень. Куди вони підуть — невідомо.

Чи потрібно купувати


Коли ми поставили Ірині Зайцевій запитання «Чому не виклали безкоштовно цього року», чиновниця відповідати відмовилася. Зате вже наступного дня на сайті центру з`явилися і програми, і характеристики тестів-2012.

Відповідно, корисною книжечка залишається з точки зору тренувальних тестів. Але їх також можна знайти безкоштовно.


Додатково:


Рік освіти-2011: про що змовчав Табачник ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1426 )

Нова бізнес-ініціатива від Міносвіти ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1345 )

Стратегія розвитку освіти: ні мети, ні ідеології, - Ігор Лікарчук ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1282 )



Огигінал новини «Не потрапте на новий бізнес-проект Міносвіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1441
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php