Шлях до омріяного професорства по-німецьки


Шлях до професури є довгим і тернистим. Попри це, молодь у Німеччині хоче працювати в науці – і для цього готова долати перешкоди.

Перші кроки для Кристини Вайсенбах вже позаду, кілька тижнів тому 30-річна політолог подала на оцінювання свою першу дисертацію. Процедура захисту в університеті Дуйсбург-Ессен має бути завершена на початку наступного року, і тоді вона вже зможе підшуковувати собі вакансію. "Багато моїх однокурсників пішли у PR-галузь,- каже Кристина Вайсенбах. – У цій науці це цілком можливо". Однак вона хоче залишатися вірною науці, щоб колись стати професором. Готувати докторську дисертацію можна, наприклад, в Африці. Кристина вже дізнавалася про діяльність німецьких політичних фондів у Кенії.

Випробування для молодих науковців

На шляху до мрії жінці вже довелося подолати деякі перешкоди. Після завершення навчання у Мюнхені вона отримала роботу наукового асистента в університеті Дуйсбург-Ессен. Але оскілька ця посада була на півставки, а також за обмеженим у часі контрактом, переїжджати до Дуйсбурга з Мюнхена Кристина не поспішала, через що була змушена постійно долати понад 600-кілометрову відстань.

Шлях Кристини Вайсенбах до власної професури є типовим для молодих науковців, каже берлінська соціолог Зільке Ґюлькер. "З одного боку, молоді люди приходять у професію з великим захопленням. З іншого боку, заради здійснення своєї мрії вони мусять бути мобільними й гнучкими, рахуватися з довгими чергами та фінансовою нестабільністю",- каже Ґюлькер. Планування родини, купівля нерухомості – всі ці бажання й у 35 років відсуваються на перспективу, констатує експерт.

Нещодавно у Берліні відбувся симпозіум на тему "Наука як фах". Усі учасники були єдині в тому, що традиційний шлях до професури лежить через захист другої наукової роботи (Habilitation). До того часу людині вже, як правило, сорок з гаком років, але в науковому середовищі її вважають "молодняком". Для того ж, хто цього не досягне, шлях до омріяної професії може швидко перетворитися на глухий кут. Якраз для гуманітаріїв високої кваліфікації віком між сорока і п'ятдесятьма роками на ринку праці немає достатніх пропозицій.

"Юніорська професура" - ще не альтернатива традиційній

Спробою обійти цей шлях стало запровадження в Німеччині десять років тому "юніорської професури", яка дає можливість молодим вченим кваліфікуватися на пожиттєву професуру без захисту другої наукової роботи. Недоліки - жорстко регламентований час та брак фінансової підтримки.

У Німеччині 2010-го року другу наукову роботу захистили 1755 осіб, тобто на чверть менше, ніж у рекордному 2002-му році. Кількість професорів-юніорів, навпаки, багаторазово збільшилася – зі 102 осіб у 2002-му році до 994 у 2009-му. Втім, судячи навіть з цих показників, "юніорська професура" поки не стала серйозною альтернативою традиційному шляху здобуття професорського місця.

Автори: Гайке Мор, Свенья Юінґ, Захар Бутирський


Додатково:

Україна, Німеччина, цілий світ: куди податися з німецьким дипломом? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1329 )




Огигінал новини «Шлях до омріяного професорства по-німецьки» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1390
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php