Табачник оголосив війну «Могилянці»?


Міністр освіти і науки Дмитро Табачник оголосив війну Києво-Могилянській академії. Про це заявив президент НаУКМА Сергій Квіт на прес-конференції

«Очевидно, міністрові не потрібен такий прецедент, щоб був ефективний університет, який до того ще й працює без корупції», – сказав Квіт, пояснюючи своє бачення конфлікту.

За його словами, «Могилянка» зараз має дві конфліктні ситуації з Міністерством освіти і науки. Причому обидва ці конфлікти пов’язані персонально з Дмитром Табачником, а не з міністерством чи його працівниками.

Перша проблема полягає у тому, що вишу не дозволяють зберегти у правилах прийому на наступний рік вимогу до абітурієнтів про знання англійської мови.

«Хоча вже 19 років ми вимагаємо від вступників знання англійської, і в статуті у нас записано дві робочі мови – українська, англійська. І це не просто декларації. Частина навчального процесу в нас відбувається англійською мовою. І тому ми не можемо не вимагати сертифікату. Бо якщо молода людина прийде до нас вчитися і не знає англійської, вона не зрозуміє наших викладачів, які ведуть спецкурси по-англійськи, іноземців, які в нас викладають, не зможе опанувати обов’язкових до вивчення джерел, значна частина яких англомовні. Якщо нам скасовувати англійську мову при вступі, нам треба скасовувати англійську мову викладання – а це означає втрату всіх наших зв’язків з іноземними університетами в частині обмінів викладачами та студентами. Це абсолютно неприйнятно – скасовувати англійську мову в наш час. І це заперечує базові принципи Болонського процесу, за якими навчання у європейських університетах ведеться рідною мовою і англійською», – наголосив президент «Могилянки».

Друга конфліктна ситуація, за його словами, полягає у вимозі перезатвердження статуту. З приходом міністра Табачника було прийнято рішення підпорядкувати Києво-Могилянську академію Міністерству освіти. «Ми не були проти цього, – каже Квіт, – однак тепер від нас вимагають перезатвердити статут. І метою, як виглядає, є прибрати зі статуту все те, що дало нам можливість за попередні 20 років досягти успіхів, які ми маємо зараз».
Окрім англійської мови, зі статуту вишу хочуть викреслити докторську школу – програму підготовки докторів філософії (PhD). Сьогодні Києво-Могилянська академія – єдиний університет в Україні, який створив докторські програми західного зразка. «Це не кандидат наук, якому дали інший диплом, – пояснює Квіт. – Це принципово інша система підготовки і докторський ступінь, який визнають європейські університети».

Готувати докторів філософії не можна, вільне відвідування лекцій заборонено, штатний розпис формувати не вільно.

«Очевидно, не подобається автономний університет, тому що фактично в Україні немає автономії вищих навчальних закладів, держава хоче контролювати кожен чих у діяльності вишів. Але ми за духом вільний університет. Очевидно, це не подобається», – висновує ректор «Могилянки».

При цьому він не виключає, що наслідком оголошеної «Могилянці» війни можуть стати позапланові перевірки і тиск на нього персонально аж до спроб звільнити через догани.

На прес-конференції Сергій Квіт звернувся до журналістів по підтримку. «Тому що від того, як буде розвиватися ситуація з Києво-Могилянською академією, багато в чому залежатиме, як у нас буде розвиватися ситуація з наукою і освітою в Україні», – вважає президент НаУКМА.

Крім того, ректор «Могилянки» вкотре скритикував проект закону «Про вищу освіту», поданий Міністерством освіти. За його словами, документ спрямований на самоізоляцію України. «Цей закон відкидає нас назад. Він відмежовує Україну від єдиного простору європейської вищої освіти», – стверджує Квіт. Як він додав, «Ми повинні однозначно відмовитися від цього проекту закону «Про вищу освіту». Він обговорюється і протаскується невідомо з якою метою».

Раніше ректор Києво-Могилянської академії звернувся до президента України, голови Верховної ради і прем’єр-міністра з відкритим листом, у якому назвав курс міністра освіти Дмитра Табачника спрямованим на «авторитарну централізацію управління і деградацію науки та освіти в Україні».


Додатково:

Аграрні студенти організували рух проти Табачника «Серп і молодь» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1342 )

Дмитро Табачник хоче підпорядкувати собі медуніверситети ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1339 )

Табачник хоче посилити „ручне управління“ ректорами, - експерт ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1249 )




Огигінал новини «Табачник оголосив війну «Могилянці»?» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1374
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php