Видання, яке висвітлює думку українського Міносвіти, вважає, що «Відродження» відступає від традицій західної демократії.


У Міносвіти України студентів-активістів називають «грантоїдами»

Організації, що моніторять освітні процеси в Україні та студенти, які масово виходять на вулиці, на думку журналу Міністерства, мають багато спільного. По-перше, вони живляться за допомогою грантів міжнародних організацій. По-друге, вони виступають проти Міносвіти.

Як вважає офіційне видання міністерства «Освіта України», друге є причиною першого. У статті «Корпорація грантоїдів» журналіст Юрій Зущик наводить суми, які міжнародні організації вкладають в українські освітні проекти та активістів. Зокрема, журналіст згадує Фонд «Відродження» ( http://www.irf.ua/index.php?option=com_content&view=section&layout=blog&id=5&Itemid=25 ), засновником якого є меценат Джордж Сорос.

Видання, яке висвітлює думку українського Міносвіти, вважає, що таким чином «Відродження» відступає від традицій західної демократії. «Чому «Відродження» спонсорує структури, які дозволяють собі більше, ніж просвітництво?», – питає Юрій Зущик з «Освіти України». Журналіст звинувачує фонд у тому, що той «чималу частку» вкладає в «пряме фінансування «освітянської опозиції».

Один із підсумків автора – «освітянська «опозиція» існує лише завдяки грошам іноземних фондів». А серед організацій, які б зникли без грантів, журналіст називає наступні: «ОПОРА», «Відсіч», «Фонд регіональних ініціатив», «Пряма дія», а також спеціальні центри моніторингу проведення освітніх процесів.

Крім того, серед грантоїдів Юрій Зущик називає Києво-Могилянську академію. «НаУКМА стала своєрідною «базою» для низки радикальних організацій і діячів у галузі освіти. Також і студенти закладу завжди використовуються в акціях протесту», – пише «Освіта України».

Такі закиди від офіційного видання Міносвіти «Відродження» не лишило поза увагою. У коментарі фонд відзначив, що стаття містить низку неточностей та перекручень, а саме видання «Освіта України» «вже не вперше тиражує явно недостовірну інформацію про діяльність Міжнародного фонду «Відродження» й інших громадських організацій».

«Така позиція друкованого органу Міністерства не може не викликати здивування й занепокоєння», – йдеться у заяві «Відродження». Також фонд додав, що безліч освітніх проектів було здійснено у співпраці з Міністерством, а усю інформацію про гранти можна віднайти на сайті організації.

Прокоментував позицію видання Міносвіти й заступник голови ВМГО «Фундація регіональних ініціатив» Михайло Каменєв. Він нагадав, що минулої осені молодіжні організації вивели на вулиці українських міст 25 тисяч студентів, які протестували проти введення платних послуг у вишах. Виходили студенти неодноразово і проти законопроекту Табачника «Про вищу освіту». Активіст заперечує, що протестувальникам хоч хтось платив гроші.

«Навіть маючи посади й адмінресурс, із таким шлейфом негативу та недовіри неможливо переконати суспільство в тому, що студенти, які протестують, – “грантоїди”», – вважає Михайло Каменєв. А також додає, що найбільшим «грантоїдом» зарубіжних фондів є сама держава.


Додатково:

Міжнародний фонд «Відродження»: стислий звіт за 2011 рік (Сприяння реформам у галузі освіти) ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1585 )

МОНМС ігнорує ключові зауваження незалежних спостерігачів щодо організації процесу вступної кампанії 2012 ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2052 )

Табачник оголосив війну «Могилянці»? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1374 )

Сколько же средств освоят вестники, газеты и журналы министерств - чиновники не разглашают. ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1587 )




Огигінал новини «Видання, яке висвітлює думку українського Міносвіти, вважає, що «Відродження» відступає від традицій західної демократії.» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1373
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php