Корупцію повернули в школи і виші


Вступити до ВНЗ, маючи на руках лише сертифікат ЗНО, випускники не зможуть через нововведення Міносвіти, які, за словами експертів, повертають корупцію в школи і університети.

В кінці минулого року у міністра Дмитра Табачника вирішили змінити систему вступу до вузів. Основні нововведення – введення додаткових балів за відвідування підготовчих курсів і за перемоги на всеукраїнських олімпіадах. Випускники минулих років зможуть пройти до ВНЗ без тестів, за результатами іспиту. Крім того, при вступі враховується середній бал шкільного атестата.

Ініціативу Табачника українці не підтримали

Відповідно до соцопитування, представленому сьогодні Фондом «Демократичні ініціативи ім. І. Кучеріва», для українців вирішальне значення при вступі до вищого навчального закладу мають результати ЗНО (40,7%). На підтримку середнього балу атестата виступило лише 16,5% опитаних. Оцінки, отримані при здачі університетських вступних іспитів, підтримують 25,7% респондентів. «Аргументи очевидні: зовнішнє незалежне оцінювання має залишатися вирішальним компонентом, критерієм вступу до вищих навчальних закладів. Тим більше підтвердженням цьому є послання президента (Віктора Януковича – ред.), де говориться: законодавчо забезпечити значення ЗНО як єдиного критерію вступу. І, я думаю, при підготовці цього послання було враховано громадську думку», – підкреслила Ірина Бекешкіна, директор Фонду Демократичні ініціативи.

Більше половини респондентів переконані, що зовнішнє оцінювання ставить усіх у рівні умови, дає можливість обдарованим дітям вступити до будь-якого ВНЗ, навіть у найпрестижніший. Крім того, велика частина опитаних (42%) вважає, що тестування зменшило рівень корупції при вступі до вишів. Експерти з питань освіти також побоюються, що корупція буде повернена в школи і до ВНЗ. «У цьому році існує загроза вступу до ВНЗ з використанням корупційних схем. Різні опитування показують, що можливість чесно поступити до вишу дуже знизилася», – зазначила Леся Оробець, голова підкомітету з питань базової освіти Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти.

За словами Оробець, ініціативи Кабміну вже дали перші корупційні плоди. «У цьому році кількість золотих медалістів у школах зашкалює», – зазначила вона. Ту ж тенденцію відзначили і в Центрі тестових технологій моніторингу якості освіти. За словами його директора, Ігоря Лікарчука, у 2010-2011 навчальному році кількість медалістів виросла до рекордного рівня. Особливо на тлі 2008-2009 навчального року, коли, завдяки введенню ЗНО, не при справах залишилася велика кількість «липових медалістів». Проаналізувавши офіційні дані управління освіти, у Центрі відзначили цікаву закономірність – кількість медалістів зросла вдвічі. «Ось вам результат впровадження середнього балу атестата», – зазначив Лікарчук. Він підкреслює: як тільки для вступу до ВНЗ знадобився якісний атестат, в школах знову почали фіксувати кричущі випадки хабарництва.

Рік золотих медалістів

У міністерстві до критики поставилися спокійно. «Щодо критики на адресу Міністерства науки та освіти. Ми її сприймаємо. Я передам все міністру», – зазначив Микола Фоменко, заступник директора департаменту вищої освіти Міносвіти. Чиновник пояснив, що введене нововведення із середнім балом атестату – рішення вимушене. «Неврахування шкільних оцінок призвело до того, що фактично в школах почали натягати учнів на два-три предмети. Вони перестали вивчати всі інші предмети. Тому відсторонення школи від вступу є негативом», – наголосив Фоменко.

Корупційні бали

До речі, самі чиновники вже потурбувалися про своїх дітей. Як стало відомо, дочка заступника міністра освіти Дмитра Табачника Євгена Суліми виграла Всеукраїнську олімпіаду з російської мови. Крім цього, Валерія Сулима перемогла ще й у Всеукраїнській олімпіаді з правознавства та у Всеукраїнському конкурсі учнівської творчості, присвяченого Шевченківським дням у номінації «Історія України та держави». Тепер дівчина гарантовано отримає додаткові 50 балів при вступі до вишу.

У простих смертних з’явилася ще одна схема, за якою можна отримати додаткові бали – піти на курси / факультети доуніверситетської підготовки. У Міносвіти пояснюють, що 20-бальну добавку вигадали з кращих спонукань, щоб стимулювати абітурієнтів вступати на традиційно непривабливі для більшості напрями – природно-математичні та інженерно-технічні спеціальності, тим більше в рік, коли кількість абітурієнтів скоротилася майже наполовину. «Цей рік – нетиповий. У цьому році буде вперше на 142 тисячі менше випускників повної середньої школи. Фактично йде зменшення на 42%. Передовсім, коли обробляли умови прийому, ми вболівали за інженерно-технічні та природно-математичні напрямки підготовки. Де є низькі конкурси і є небезпека того, що ВНЗ не зможуть цього року на ці напрямки набрати людей », – пояснив Фоменко.

Експерти в один голос заявляють, що ці бали – прихована корупція. «20 балів за доуніверситетську підготовку – це додаткові бали за гроші батьків», – вважає Оробець. Ігор Лікарчук назвав 20-бальний бонус прихованою корупційною схемою. «Далеко не всі українські родини мали можливість заплатити 3-3,5 тисячі за навчання на цих підготовчих курсах», – зазначив він.

Прозорість або гарантії?

Ігор Лікарчук ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1282 ) переконаний, що українські чиновники від освіти поквапилися з рішеннями. «Немає жодної країни в світі, де тільки ЗНО є єдиним критерієм при оцінюванні. Але немає жодної країни …, в якій 70% абітурієнтів кажуть, що стикалися з фактом корупції при вступі до університетів. Давайте спочатку подолаємо корупцію введенням лише ЗНО, так як це зробила Грузія. А потім будемо додавати середній бал атестата, тематичне есе … Це буде справедливо по відношенню до людей», – зазначив він.

У той же час в Міністерстві освіти не вважають, що нововведення негативно вплинуть на нинішню вступну кампанію. «Цей рік буде нетиповим. Це стосується багатьох аспектів діяльності ВНЗ. Тому робити якісь песимістичні прогнози я не хочу. Думаю, що та робота, яка проведена міністерством, забезпечить вступну кампанію», – зазначив він.

На думку Павла Полянського, голови правління «Центру освітнього моніторингу», в цьому році може вийти картина психологічно несподівана – більшість батьків будуть просто задоволені, що їхні діти вступлять, і не важливо, як це станеться. Полянський впевнений, що прозорість вступу хвилює батьків менше, ніж гарантія вступу дітей: «Свою Галю вони люблять більше, ніж прозорі процедури».



Додатково:

Нова бізнес-ініціатива від Міносвіти ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1345 )

Л.Оробець: «В української освіти дві проблеми — гроші і начальники» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1226 )




Огигінал новини «Корупцію повернули в школи і виші» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1353
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php