«З речами – на вихід»: студенти сидять на валізах через «Євро-2012»


Українські міста причепурюються до «Євро-2012», символіка чемпіонату – на кожному кроці. Стадіони вже збудовані. Але насправді підготовка до прийому гостей лише входить у «гарячу фазу». Найбільше це відчувають студенти.

Вже з Нового року українські студенти навчатимуться шість днів на тиждень за прискореною навчальною програмою у зв’язку з підготовкою країни до «Євро-2012».
Студентам доведеться звільнити свої кімнати на місяць раніше, ніж зазвичай. Цього року літня сесія закінчиться до 25 травня 2012 року. Потім хлопців і дівчат попросять «з речами - на вихід».
Їм доведеться поступитися місцем футбольним вболівальникам з усієї Європи. Оскільки готелів у приймаючих містах не вистачає, десяткам тисяч гостей чемпіонату запропонують оселитися у студентських гуртожитках.

За інформацією начальника управління туризму, готельного господарства та курортів Київської міської адміністрації Миколи Грицака, лише у столиці України для футбольних фанів звільнять понад 15 тисяч місць в гуртожитках. Згідно з підписаною з керівництвом вищих шкіл угодою, держава профінансує ремонт студентських помешкань.

Нарешті ремонт!

Завдяки «Євро-2012» декілька десятків гуртожитків будуть вперше за багато років ґрунтовно відремонтовані. Однак студенти цьому не вельми радіють. У будь-який момент мешканців гуртожитків можуть викинути з обжитих кімнат - невдовзі треба починати ремонт. Студентам здебільшого не повідомляють, які конкретно гуртожитки виселятимуть. Тривога зростає: що робити? Треба вже шукати собі інше житло чи може все-таки «якось минеться»?

Deutsche Welle вдалося на власні очі побачити ситуацію у деяких гуртожитках, в яких влітку мешкатимуть футбольні фани. Мешканка одного з гуртожитків Національного технічного університету «КПІ» Олеся розповідає, що жодного листа про майбутнє відселення ще не отримувала. «При поселенні в гуртожитки цього року просили поставити підпис на чистому аркуші паперу про те, що студенти ознайомлені з положеннями про проведення «Євро-2012», хоча самого положення не було. Я підписувати відмовилася», - розповідає Олеся.

Гуртожиток у жахливому стані. Розуміючи, що невдовзі має розпочатися ремонт, студенти старших курсів вже почали шукати квартири або кімнати. Кажуть, краще знайти якусь кімнату зараз, адже напередодні футбольної першості очікується стрибок цін. Вже нині зняти кімнату у квартирі у п’ять-сім разів дорожче, ніж у студентському гуртожитку. Багатьом студентам молодших курсів, які ще не мають хороших підробітків, йти нікуди.

Шестеро в одній кімнаті

Мешканців одного з гуртожитків Національного авіаційного університету в травні обіцяють розселити в інші гуртожитки. «В одному з гуртожитків навіть на горищі зробили ремонт. Поставили металопластикові вікна, мабуть, й туди поселять», - розповідає студентка Олена. Дівчині вже повідомили, що її підселять до кімнати, де мешкають п’ятеро інших дівчат. Директор студмістечка Петро Станко каже, що перші документи по «Євро» отримав лише тиждень тому. Про дату та процедуру виселення студентів ще нічого невідомо. «Будемо дивитися, як справлятимемося з ремонтом. Ми готуємо зараз два гуртожитки, в яких проживають приблизно по тисячі студентів. Їх поки не виселяємо, робимо ремонт на поверхах почергово. Можливо, цей гуртожиток відселятимемо у травні», - каже Станко.

Студент «КПІ» Юрій дивується, що в гуртожиток, в якому він нині мешкає, планують поселити іноземних туристів. «Навряд чи тут будуть жити туристи, скоріш українські волонтери. Подивіться, як ми живемо» - розповідає студент. Стіни у коридорах обшарпані, кахлі на кухні і у душовій відвалюються.

«Краще, ніж у Німеччині!»

«Українські студенти живуть краще німецьких, повірте мені. До нас не надходило жодної скарги від студента чи ректора», - прокоментував Deutsche Welle Микола Грицак з міської адміністрації. «Київ готовий прийняти вболівальників», - каже чиновник. Він запевняє, що студентів до кінця року ніхто не відселятиме. Але невже за кілька тижнів вдасться довести до ладу, приміром, гуртожиток Олесі чи Юрія? Відповідати на це запитання чиновники відмовляються.

Столичний Університет культури і мистецтв виселив студентів одного зі своїх гуртожитків ще після літньої сесії. Всього в цьому гуртожитку проживали близько тисячі студентів: по вісім (!) людей у кімнаті. На 72-ох людей на поверсі одна кухня, два душі і два туалети. Забезпечили місцями в інших гуртожитках не всіх. Студентка четвертого курсу Вікторія розповідає, що насправді ніхто не цікавився, де будуть жити студенти. «Довелося переїхати на квартиру. Зараз після ремонту відкриваються деякі секції у цьому гуртожитку. Там обіцяють селити найкращих студентів. Але знову ж таки – лише до проведення «Євро», - каже Вікторія. Скільки людей мешкатиме в одній кімнаті після ремонту гуртожитку, студентам ще не повідомили. «Не знаю, чи дійсно нам житиметься краще після того, як поїдуть туристи», - знизує плечима студентка.

Хочеш залишитись? Ставай волонтером!

Олександр з Києво-Могилянської академії мешкає у гуртожитку на околиці столиці. Вочевидь, напередодні футбольної першості його теж виселятимуть. «Тим студентам, яким на період чемпіонату конче необхідно залишитися в гуртожитку, запропонували волонтерську роботу. Треба підписати згоду на те, щоб працювати по вісім годин на день, а також носити важкі речі», - розповідає Олександр. Він поки не вирішив, чи піде у волонтери. Але й куди подітися, якщо виженуть з гуртожитку, теж не знає.

Подібна дилема нині постала і перед студентами з інших міст, які прийматимуть «Євро». Зокрема, у Львові студентам політехніки вже повідомили, що 25 травня їх у гуртожитку не має бути – так само як і їхніх речей. Христина, студентка п’ятого курсу, зі своєю сусідкою вже зараз перебираються на квартиру. Адже на час, коли треба буде звільняти гуртожиток, припадають захисти дипломних робіт. Тож буде зовсім не до переїзду. На валізах також сидять чимало студентів у Харкові і Донецьку, підтвердили Deutsche Welle студенти з цих міст.

Туроператори вже облюбували гуртожитки

До речі, розміщенням гостей чемпіонату у студентські гуртожитки займатимуться великі туристичні фірми – українська «Гамалія» та німецька TUI. Компанії вже підписали угоди з університетами про місця в гуртожитках. Питанням, куди подітися студентам на час «Євро-2012», туроператори не переймаються. «Питання з виселенням та переселенням студентів – це проблема студентського самоврядування та їх ректорату. Ми займаємося підготовкою волонтерів з вищих шкіл, вчимо, як вони будуть працювати», - зауважив президент «Гамалії» Ігор Голубаха.



Автор: Олександра Осипенко



Додатково:

Залізничники платитимуть студентам за супровід гостей Євро-2012 ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1295 )

Скільки коштує "студентська комуналка" у Німеччині? ( https://euroosvita.net/?category=1&id=819 )

Гуртожитки Гарварда ( https://euroosvita.net/?category=25&id=247 )




Огигінал новини ««З речами – на вихід»: студенти сидять на валізах через «Євро-2012»» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1337
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php