Сьогодні стартує Нобелівський тиждень


На цьому тижні у Стокгольмі та Осло буде названо лауреатів Нобелівської премії за 2011 рік.


Відкриє тиждень Нобелівський комітет при Каролінському медичному інституті у Стокгольмі, який 3 жовтня о 13.30 мск назве імена володарів премії з медицини або фізіології.

У вівторок, 4 жовтня і в середу, 5 жовтня в один і той же час — приблизно, о 13.45 мск, лауреатів премії з фізики та хімії назве Нобелівський комітет Королівської шведської академії наук.

Дату оголошення володаря Нобелівської премії з літератури Шведська академія, що відповідає за вибір лауреата, поки не назвала. За традицією, що склалася, постійний секретар академії представляє призера у четвер під час Нобелівського тижня.

У п'ятницю, 7 жовтня Нобелівський тиждень продовжиться в Осло, де Норвезький нобелівський комітет оголосить імена володарів премії миру. Цього року у списку претендентів на нагороду — 241 кандидат, 53 з яких є громадськими і міжнародними організаціями.

Завершиться Нобелівський тиждень у Стокгольмі, коли в понеділок 10 жовтня о 15.00 мск Королівська шведська академія наук оголосить володаря премії з економіки, заснованої шведським Держбанком у пам'ять про Альфреда Нобеля в 1968 році.

Сума кожної з Нобелівських премій цього року, як і всі попередні, становить 10 мільйонів шведських крон (один мільйон євро).

Робота з виборів володарів Нобелівських премій ведеться, в основному, за одним і тим же принципом. При всіх установах, які щорічно називають лауреатів, створено Нобелівські комітети. Робота над списком кандидатів йде практично цілий рік.

Щорічно у вересні більш тисячам професорам у різних країнах, академічним установам, колишнім Нобелівським лауреатам розсилаються листи із запрошенням взяти участь у номінації кандидатів. Потім, з лютого по жовтень, іде робота над надісланими номінаціями, складанням списку кандидатів і голосуванням на виборах лауреатів.

Список кандидатів є секретним 50 років і може бути розголошений лише після закінчення цього терміну.

Церемонія вручення премій проходить у Стокгольмі й Осло 10 грудня, у день смерті їх засновника — Альфреда Нобеля (1833-1896) - шведського винахідника, промисловця, лінгвіста, філософа й гуманіста




Огигінал новини «Сьогодні стартує Нобелівський тиждень» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1261
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php