Братиславський форум надасть новий імпульс розвитку національних рейтингів


10-11 жовтня у Братиславі відбувся міжнародний форум «Національні рейтинги на підйомі», головним завдання якого було розробка стратегії взаємного врахування та узгодженості даних національних та міжнародних рейтингів.

Братиславський форум надасть новий імпульс розвитку національних рейтингів ( /prog/data/upimages/ireg_2011_event-bratislava-3.jpg )

Братиславський форум надасть новий імпульс розвитку національних рейтингів ( /prog/data/upimages/ireg_2011_event-bratislava-1.jpg )

Братиславський форум надасть новий імпульс розвитку національних рейтингів ( /prog/data/upimages/ireg_2011_event-bratislava-0.jpg )


Представники 24 країн світу протягом двох днів обговорювали сучасні тенденції, характерні для національних рейтингів, їхній вплив на національні системи вищої освіти та вибір студентів.


До участі у роботі форуму запрошено Олесю Линовицьку ( https://euroosvita.net/?category=8&id=226 ) - керівника проекту національного академічного рейтингу «ТОП-200 Україна» ( https://euroosvita.net/?category=3 ), який був створений та регулярно проводиться з 2006 року кафедрою ЮНЕСКО «Вища технічна освіта, прикладний системний аналіз та інформатика» ( http://unesco.kpi.ua/ ) разом з Центром міжнародних проектів «Євроосвіта» Науково-дослідного інституту прикладних інформаційних технологій ( http://www.ndipit.com.ua/ ).

Епоха ранжування вищих навчальних закладів розпочалася зі створення та публікації перших національних рейтингів у США. Проте широкого розголосу вони набули після представлення міжнародних рейтингів, які викликали хвилю дискусій та дебатів серед керівників вишів, академічної спільноти, педагогів, політиків, аналітиків. Наразі рейтинги займають міцну позицію інформаційного провідника в університетській сфері, їхніми результатами користуються не тільки майбутні студенти, але і ректори при розробці стратегії розвитку свого навчального закладу, управлінських рішень у галузі вищої освіти.

Поруч із міжнародними рейтингами ( https://euroosvita.net/?category=27 ) активно зростає і популярність національних рейтингів. На відміну від міжнародних рейтингів, коли ключовою проблемою при їх створенні є брак інформації щодо діяльності університетів в різних країнах, національні рейтинги спираються на великий та різноманітний спектр даних щодо діяльності університетів, враховують особливості систем вищої освіти країн, надають більш надійні та точні результати. Слід наголосити, що національні рейтинги набувають все більшого значення при виборі університету майбутніми іноземними студентами, які зацікавлені в отриманні всебічної попередньої інформації щодо функціонування навчальних закладів.

На форумі у Братиславі відбулося ґрунтовне обговорення масштабної проблематики національних рейтингів. Серед найбільш важливих питань, які ставлять організатори національних рейтингів, чи не найпершим стоїть інституціалізація загальновизнаних рейтингів вищих навчальних закладів як на національному, так і на міжнародному рівнях. Інституалізація напряму пов’язана із необхідністю зміцнення та просування іміджу національних рейтингів, створення регіональних коаліцій оргкомітетів, активної роботи із впливовими урядовими та громадськими діячами на національному та міжнародному рівнях, проведення спеціальних заходів та активної роботи з цільовими групами та зацікавленими сторонами.

Організатори братиславського форуму зовсім невипадково визначили темою заходу обговорення нового якісного етапу у розвитку національних рейтингів. Дедалі більше для усіх організаторів національних систем ранжування стає зрозумілим, що час виходу із затінку міжнародних рейтингів настав. На часі постають завдання розробки та впровадження стратегії розвитку та визнання національних рейтингів, значної організаційної та адміністративної роботи. Без сумніву, братиславський форум дасть потужний поштовх для реалізації цих амбітних завдань.


Додатково:

Програма форуму в Братиславі (жовтень, 2011) ( https://euroosvita.net/?category=17&id=1326 )

Форум ЮНЕСКО "Рейтинг и оценка качества высшего образования – сильные и слабые стороны» ( https://euroosvita.net/?category=7&id=995 ) (май, 2011)

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1570 )



Огигінал новини «Братиславський форум надасть новий імпульс розвитку національних рейтингів» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1260
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php