Польща прагне розширити програму Erasmus


Польща планує під час свого головування у Європейському Союзі розширити дію програми обміну студентами і викладачами Erasmus на країни, що межують з ЄС на сході і півдні. Барбара Кудріцка, міністр науки та вищої освіти Польщі, заявила у вівторок: «Ми б дуже хотіли досягнути розширення схеми Erasmus на країни, які не є членами ЄС, при чому не лише на наших східних сусідів, але також, наприклад, на країни південного сусідства. На мій погляд, найкращими дипломатами країн є студенти та науковці».

Вона виступала на 22-му З’їзді європейських студентів у польському місті Лази у вівторок; 4- денний захід було організовано Європейським студентським союзом (ESU) – організацією, яка об’єднує 45 національних союзів студентів з 38 європейських країн.

Кудріцка вже раніше закликала надати можливість студентам з країн Східного партнерства (Вірменія, Азербайджан, Білорусь, Грузія, Молдова та Україна) навчатися в країнах ЄС.

Президент ESU Алан Пол підтримав пропозицію щодо розширення меж дії програми Erasmus. «Ми вважаємо, що мобільність освіти покращує життя студентів як з освітньої, так і соціальної точки зору. Більше того, ми твердо віримо в те, що мобільність сприяє європейській інтеграції».

Втім, він сказав, що має відбутися не лише розширення цієї схеми, але також збільшення розміру грантів, особливо для менш забезпечених студентів, оскільки найбільшою перешкодою мобільності була відсутність фінансових ресурсів.

Переважна більшість університетів Європи бере участь у програмі Erasmus. З моменту її створення у 1987 році у програмі взяли участь понад 2,2 млн. студентів, а з 1997 року – також 250 тис. викладачів вищої школи та інших працівників. Річний бюджет програми становить понад 450 млн. євро (648 млн. дол), до неї залучені понад 4 тис. вищих навчальних закладів у 33 країнах, очікується також приєднання інших.

Головна мета програми полягає у сприянні створенню «Зони європейської вищої освіти», а також інноваціям у всій Європі. Крім надання студентам можливості пройти частину свого навчання в іншій країні – «транснаціональна мобільність», Erasmus також сприяє співпраці вищих навчальних закладів за рахунок інтенсивних програм, мереж і багатосторонніх проектів.

У липні Кудріцка сказала, що одним із пріоритетів головування Польщі в ЄС, яке триватиме до грудня, є мобільність аспірантів. За її словами, головуюча країна в ЄС хоче не лише зменшити правові та формальні перешкоди для країн Східного партнерства і збільшити фінансування їх мобільності, але також включити ці країни до схеми Erasmus.

«Сьогодні ми вважаємо, що мобільність дуже важлива для Європейського Співтовариства, оскільки мобільність є еманацією свободи, а, отже, східний вимір мобільності набуває ще більшої важливості», - сказала вона.

«Потрібно дати можливість студентам з країн-партнерів ЄС навчатися в країнах ЄС на тих же умовах, на яких навчаються студенти з країн ЄС».

За даними Європейської Комісії, програма Erasmus стала рушійною силою модернізації вищих навчальних закладів та систем у Європі і, зокрема, послужила приводом для започаткування Болонського процесу.

Комісія говорить, що планується розширити програму таким чином, щоб до 2012 року досягти 3 млн. студентів Erasmus.

На даний час схема діє у таких країнах: Австрія, Бельгія, Болгарія, Кіпр, Чехія, Данія, Естонія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Ісландія, Угорщина, Ірландія, Італія, Латвія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Румунія, Словакія, Словенія, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Туреччина і Великобританія.




Огигінал новини «Польща прагне розширити програму Erasmus» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1230
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php