ЗНО в Україні (історична довідка)


Зовнішнє незалежне оцінювання (ЗНО, Зовнішнє тестування, ЗТ) — іспити для вступу до ВНЗ в Україні.

Комплекс організаційних процедур (передусім — тестування) спрямований на визначення рівня навчальних досягнень випускників середніх навчальних закладів при їхньому вступі до вищих навчальних закладів.

Мета зовнішнього незалежного оцінювання: забезпечення реалізації конституційних прав громадян на рівний доступ до якісної освіти, здійснення контролю за дотриманням Державного стандарту базової і повної середньої освіти й аналізу стану системи освіти, прогнозування її розвитку.

Результати зовнішнього незалежного оцінювання зараховуються як результати державної підсумкової атестації і як результати вступних іспитів до вищих навчальних закладів.



1993 рік
В Україні здійснено спробу запровадити тестування випускників загальноосвітніх шкіл. Через ряд чинників спроба виявилася невдалою.


2002 рік
Центр тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки України провели 200 тестувань, у яких взяли участь студенти перших курсів вищих навчальних закладів. Мета цього проекту — апробація тестових завдань і розроблення технології адміністрування.

2003 рік
Центр тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження» спільно з Міністерством освіти і науки провели тестування з математики та історії 3121 випускника 670 загальноосвітніх шкіл України. Чотири вищі навчальні заклади почали зараховувати результати тестування як вступні випробовування. За бажанням учнів у загальноосвітніх навчальних закладах результати тестування зараховують як державну підсумкову атестацію.

2004 рік
Центром тестових технологій Міжнародного фонду «Відродження»спільно з Міністерством освіти і науки проведено тестування 4485 випускників шкіл міст Києва, Донецька, Львова, Харкова, Одеси з математики, української мови, історії, економіки.

У 31 вищому навчальному закладі були прийняті рішення про зарахування результатів тестування як вступних випробовувань.

25 серпня була прийнята постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти». Цим документом передбачається: провести у 2006 році випробовування технологій ЗНО навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти; у 2007—2008 роках — здійснити запровадження ЗНО навчальних досягнень випускників, які виявили бажання вступити до ВНЗ.

2005 рік
Президент В. А. Ющенко Указом від 4 липня доручив Міністерству освіти і науки України впродовж 2005—2006 років здійснити перехід до проведення вступних випробовувань до вищих навчальних закладів шляхом ЗНО.

Постановою Кабінету Міністрів України № 1312 від 31 грудня було утворено Український центр оцінювання якості освіти та встановлено, що ЗНО навчальних досягень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти, які виявили бажанння вступати до ВНЗ, є державною підсумковою атестацією та вступним випробовуванням до цих закладів.

Проводиться тестування 10 030 учнів із 1567 шкіл України.

2006 рік
У Державному бюджеті України на 2006 р. уперше передбачено кошти на запровадження ЗНО та моніторингу якості освіти.

Розпочинає свою діяльність Український центр оцінювання якості освіти. ( http://www.testportal.com.ua/ ) Створюються 8 регіональних центрів оцнювання якості освіти.

Проводиться тестування 41 818 випускників загальноосвітніх шкіл, до якого залучаються 6 300 інструкторів, 700 екзаменаторів.

2007 рік
Після 2005 року всі ВНЗ, підпорядковані Міністерству освіти і науки України зараховують результати зовнішнього тестування.

2007 року зовнішнє незалежне оцінювання знань проводилось у формі тестування з української мови, математики, історії (історії України та всесвітньої історії).

Зовнішнє незалежне оцінювання з хімії, біології, фізики проводилося лише для випускників шкіл Харківської області.

Тестування з української мови відбулося 21 квітня, з хімії, фізики і біології — 26 квітня, з математики й історії — 28 квітня.

Першого червня 2007 р. всі учасники тестування отримали в індивідуальних конвертах сертифікати з результатами. Участь у зовнішньому незалежному оцінюванні взяли 116 327 випускників загальноосвітніх шкіл, гімназій, ліцеїв, що становить 26 % від їхньої загальної кількості. У місті Києві, Харківській та Львівській областях зовнішнім незалежним оцінюванням було охоплено від 64 до 94 % випускників.


Середня вартість тестування одного учасника зовнішнього незалежного оцінювання 2007 р. в розрахунку на один предмет становила 38,5 гривень.

2008 рік
З 2008 року проходження зовнішнього незалежного оцінювання є обов'язковою умовою вступу до вищого навчального закладу. 2008 року зовнішнє незалежне оцінювання проводиться з таких предметів: — українська мова і література; — історія України (з найдавніших часів до наших днів); — всесвітня історія (з найдавніших часів до наших днів); — зарубіжна література; — хімія; — фізика; — біологія; — математика; — основи економіки; — основи правознавства; — географія.

Після приходу нового Міністра освіти й науки Івана Вакарчука відповідним наказом № 1171 від 25 грудня 2008 року було визначено українську мову як єдину, якою можна буде скласти зовнішнє оцінювання, а тим хто навчався мовами меншостей (російською, польською, угорською, кримською, молдовською, румунською), будуть видані короткі словнички з перекладами термінів на українську. Це викликало обурення й занепокоєння серед національних меншостей, зокрема росіян та угорців України. У Криму відбулися масові протести за право складати тести російською мовою. Таку позицію підтримали деякі посадовці України, Голова Верховної Ради Криму Анатолій Гриценко направив письмове звернення до Міністерства освіти України, щоб у Криму тестування проходило російською мовою. Він виказався за те, аби зовнішнє тестування для абітурієнтів українською мовою вводилося поетапно, оскільки 95,6 % учнів у Криму навчаються російською мовою, 6,3 % — кримськотатарською і тільки 3,2 % — українською мовою. Така думка була взята до уваги Міністерства й на прес-конференції Міністра освіти і науки України Івана Вакарчука та директора Українського центру оцінювання якості освіти Ігоря Лікарчука 14 лютого 2008 було заявлено, що в 2008 році тести будуть перекладені російською, польською, румунською, угорською, молдавською і кримськотатарською мовами. Відтак радикальна українська партія ВО Свобода засудила поступки Міністерства й подала запит до Міністерства й Генпрокуратури про порушення таким чином Конституції України, заявила про намір подати до суду, однак відповіді від Міністерства так і не отримала.

Загалом в рамках основної сесії зовнішнього оцінювання, що тривала з 22 квітня до 4 червня, було написано 997 тисяч 897 тестів. Для учасників тестування працювало 4600 пунктів тестування, в яких розміщувалася 81 тисяча аудиторій. Середня явка на тестування склала 76 %.

2009 рік
1 листопада 2008 виші оголосили перелік сертифікатів ЗНО потрібних для вступу на певні напрями підготовки. Складання основної сесії ЗНО скоротили на два тижні, тож вона пройшла з 6 травня до 5 червня 2009, зареєструватися можна було з 1 грудня 2008 року. Окрім того, того року скоротили до восьми кількість предметів, з яких проходило тестування: зарубіжну літературу, основи економіки, основи правознавства, всесвітню історію виключили. Натомість, випускники змогли скласти тести з іноземних мов: англійської, німецької, іспанської або французької. Випускники змогли обрати для здавання не 3, а до п’яти предметів ЗНО. Тестування з української мови й літератури надалі лишилося обов'язковим для всіх випускників. Починаючи з цього року подання заяв до вишів можна відслідковувати он-лайн на сайті vstup.info. Також у 2009 році залишилась можливість складати тести мовами шести нацменшостей України. Підготовчі курси при вишах більше не дають можливості позаконкурсного вступу.

2010 рік
Цього року закінчується кількарічний перехідний період, протягом якого тестування можна було здати однією з семи мов. Видано накази щодо поліпшення викладання українською мовою в школах нацменшостей, тож ЗНО вперше проводитиметься лишень українською. Задля забезпечення права національних меншостей будуть надаватися словники з перекладом основних термінів, що будуть використовуватися в тестах.[8] Але Верховна Рада Криму вже 18 червня 2008 року звернулася до Верховної Ради та Кабінету Міністрів із проханням проводити зовнішнє незалежне тестування випускників шкіл Криму, що навчаються мовами національних меншостей, цими мовами також після 2009 року. Проте рішення Міністерства лишається без змін.[9] Основні сесії тестування пройдуть у червні (з 2 по 23). Кожен випусник школи має пройти тестування з української мови й літератури та на вибір математики чи історії.

Графік проведення ЗНО-2010

• 2, 3, 4 червня: українська мова і література
• 7 червня: іноземна мова
• 9 червня: біологія
• 11 червня: географія
• 14, 15 червня :математика
• 17, 18 червня: історія України
• 21 червня: хімія
• 23 червня: фізика

2011 рік
У 2011 році зовнішнє оцінювання для бажаючих стати студентами вищих навчальних закладів буде проводитися з таких предметів: українська мова та література, історія України, математика, біологія, географія, фізика, хімія, російська мова, одна з іноземних мов (за вибором): англійська, німецька, французька, іспанська.

Зовнішнє оцінювання з української мови та літератури є обов′язковим для всіх абітурієнтів.

Результати зовнішнього оцінювання будуть зараховуватися як вступні випробування до вищих навчальних закладів за освітньо-професійними програмами підготовки молодшого спеціаліста та бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямування).

Тести для зовнішнього оцінювання з історії України, математики, біології, географії, фізики, хімії будуть перекладені кримськотатарською, молдовською, польською, російською, румунською, угорською мовами.


10 листопада 2010 року розпочалася реєстрація на пробне тестування ЗНО, яка триватиме до 10 грудня 2010 року включно.

Графік проведення ЗНО-2011

• 2 та 3 червня: українська мова і література;
• 6 червня: іноземні мови (англійська, німецька, французька, іспанська);
• 8 червня: математика;
• 10 червня: російська мова;
• 14 червня: біологія;
• 16 червня: історія України;
• 20 червня: фізика;
• 22 червня: географія;
• 24 червня: хімія.



Слабкі місця ЗНО

1. Незважаючи на те, що особа, яка складає тест, допускається до тестування при пред'явленні паспорту, цей захиcт виявився неефективним для унеможливлення здачі тесту іншою особою. Так, аспірант з Львівського університету за винагороду погодився скласти у 2008 р. тест з української мови і літератури за випускника однієї з шкіл Дніпропетровська. Фальсифікації виявлено не було.

2. За допомогою закритих тестів нереально перевірити рівень компетентностей вищого рівня.

3. Щорічна зміна правил вступу до ВНЗ ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1353 ).



Переваги ЗНО

— Створення умов рівного доступу до освіти для всіх, незалежно від матеріальних можливостей

— Об’єктивність

— Долання корупції

— Наближення до європейських стандартів


Довідка:

Зовнішнє незалежне оцінювання з української мови і літературиПроводиться з 2005 року (з української мови) та з 2008 року (з української мови і літератури). 2008 року на тестування з української мови і літератури зареєструвався 512 591 учасник, 2009 року — 461 981 учасник. Тестування з цього предмета є обов'язковим для всіх, хто вступає до ВНЗ. Тест 2009 року передбачає три частини: — завдання з вибором однієї правильної відповіді та завдання на встановлення відповідності з мови; — завдання з вибором однієї правильної відповіді та завдання на встановлення відповідності з літератури; — завдання відкритого типу — створення власного висловлення, яке б ствердило або заперечило подане судження.

Зовнішнє незалежне оцінювання з історії УкраїниПроводиться з 2004 року. 2004, 2005 та 2007 року тест з історії України був об'єднаний з тестом із всесвітньої історії, 2006, 2008 та 2009 року існує окремо. 2008 року на тестування з історії України зареєструвалися 98 980 учасників, 2009 року — 195 118 учасників, 2010 року - 329 502. Збільшення кількості обумовлено тим, що історію України почали приймати ті ВНЗ, які раніше приймали всесвітню історію, правознавство, економіку. Тест 2008 року передбачав завдання відкритого типу, 2009 року — лише закриті завдання.

Зовнішнє незалежне оцінювання зі всесвітньої історіїПроводиться з 2004 року. 2004, 2005 та 2007 року тест із всесвітньої історії був об'єднаний з тестом з історії України, 2006, 2008 проводився окремо. Починаючи з 2009 року, не проводиться. Тест 2008 року передбачав лише закриті завдання.





Додаткова інформація майбутнім абітурієнтам:

Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=584 )

10 кращих ВНЗ України ( https://euroosvita.net/?category=35 )

Пройти on-line тестування ЗНО ( https://euroosvita.net/?category=34&id=551 )




Огигінал новини «ЗНО в Україні (історична довідка)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1128
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php