Що таке Темпус (Tempus)


Що таке програма Темпус?


Програма Темпус (Транс’європейська програма мобільності для навчання в університетах) – освітня програма Європейського Союзу, яка підтримує модернізацію системи вищої освіти та створює простір для співпраці в країнах-партнерах ЄС через університетські проекти. Також програма спрямована на добровільне наближення систем вищої освіти в країнах-партнерах до здобутків розвитку вищої освіти в країнах ЄС, і додатково пропагує підхід міжлюдської співпраці (people to people approach).


Програма Темпус, заснована в 1990 році для максимально збалансованого співробітництва та вдосконалення систем вищої освіти в країнах-партнерах ЄС і країн-партнерів, та охоплює сьогодні загалом 27 країн: на Західних Балканах, у Східній Європі, Центральній Азії, Північній Африці та на Ближньому Сході.

Програма Темпус фінансує міжуніверситетську співпрацю в сфері розробки та вдосконалення навчальних програм, управління університетами, взаємодії науковців та громадянського суспільства, партнерство освіти і бізнесу, а також структурні реформи в сфері вищої освіти.

Програма Темпус є найбільш тривалою, її перший етап розпочався в 1990 році: Tempus I – 1990-1994; Tempus II – 1994-1998; Tempus II іbis – 1998-2000; Tempus III – 2000-2006. З 2007 року розпочато новий етап програми – Tempus IV (2007-2013).

До 2009 року програма Темпус координувалася Директоратами Європейської Комісії з питань освіти та культури, розширення і зовнішньої допомоги. Починаючи з другого конкурсу четвертого етапу програми Темпус, цю функцію здійснює Виконавче агентство з питань освіти, аудіовізуальних засобів і культури, яке має мандат від Європейської Комісії на управління та координацію проектів програми.

Чому саме програма Темпус?

Програма Темпус (Tempus – Trans-European Mobility Programme for University Studies) сприяє встановленню і зміцненню співпраці в сфері вищої освіти між країнами-членами ЄС та країнами-партнерами.

В основу програми покладено усвідомлення важливої ролі вищих навчальних закладів в процесі соціального, економічного та культурного розвитку. Саме вони є джерелами спеціальних знань, людських ресурсів і центрами підготовки нової генерації лідерів.

Tempus IV (2007-2013)

Сучасний етап – Темпус IV є складовою загальних стратегій ЄС "Enlargement" і "Development". Стратегічні орієнтири для програми визначаються Політикою зовнішніх зв'язків ЄС.

У програмі Темпус IV (2007-2013) визначено три напрями реформування, які збігаються з основними завданнями освітньої програми ЄС «Навчання впродовж життя» (Lifelong Learning) та узгоджуються з Лісабонською стратегією та положеннями Болонського процесу.

Три напрями реформування включають пріоритетні теми:

1. Реформування навчальних планів і програм (модернізація начальних планів відповідно до Європейської кредитної транферно-накопичувальної системи (ECTS) за освітніми напрямами – відповідно до наведених у конкурсній документації – Subject Area).

2. Удосконалення процесів управління та врядування в системі вищої освіти (управління ВНЗ і студентські послуги, інституційна та фінансова автономія, запровадження механізмів забезпечення якості, рівний та прозорий доступ до вищої освіти, розвиток міжнародних зв’язків).

3. Посилення зв’язків між освітою та суспільством (підготовка не-університетських викладачів, співпраця з підприємствами, тренінгові курси для державних службовців (міністерства, місцеві органи влади), навчання впродовж життя, трикутник знань: освіта – інновації – дослідження, рамки кваліфікацій).

Програма Темпус надає фінансування з метою заохочення взаємодії та збалансованого співробітництва між вищими навчальним закладами у країнах-партнерах та в Європейському Союзі. Надання грантів (від 500 тис до 1,5 млн євро на проект) за Програмою здійснюється на основі конкурсів і багаторівневої оцінки поданих у встановленому форматі проектних заявок.

Відбір проектів Програми Темпус IV здійснюється за участю незалежних експертів, національних органів влади, представництв ЄС і Національних Темпус-офісів у країнах-партнерах. Остаточне рішення приймає Комітет з відбору, який, передусім, підтримує багатонаціональні проекти та проекти структурних заходів, а також намагався забезпечити географічний баланс представництва різних країн-партнерів.

Україна приєдналася до програми Темпус 29 квітня 1993 р. У рамках програми Темпус I, II, III з 1993 по 2006 рр. в Україні було реалізовано близько 300 проектів, у тому числі спільні проекти, проекти структурних заходів та індивідуальні гранти мобільності.



Додатково:

ВНЗ України в діючих у 2012 році проектах TEMPUS ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=2498 )

ВНЗ України в діючих у 2011 році проектах TEMPUS ( https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1847 )

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1570 )




Огигінал новини «Що таке Темпус (Tempus)» - https://euroosvita.net/index.php/?category=17&id=1109
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php