Оцінка якості вищої освіти


Нинішнього року рейтинг «Топ-200 Україна» ( https://euroosvita.net/?category=1&id=1092 ) відзначає свій перший скромний ювілей — він виходить уп’яте. Його відмітною рисою є спроба порівняти між собою університети різних типів на основі застосування до них єдиної, універсальної системи критеріїв. У цьому сенсі рейтинг «Топ-200 Україна» трансформує до умов України ідеї таких між­народних рейтингів, як «Академічний рейтинг університетів світового класу» (AWRU), більше відомого як «Всесвітній рейтинг Шанхайського університету Цзяо Тун», «Всесвітній рейтинг університетів», що публікується газетою «Таймс» (США), і «Всесвітній рейтинг університетів QS» компанії Quacquqrelli Symonds Ltd. (Сполучене Королівство).

П’ятирічний досвід роботи упорядників рейтингу «Топ-200 Україна» дозволяє зробити перші висновки. Поступово удосконалюючись ( https://euroosvita.net/?category=33 ), він стає зручним інструментом для інтегрального оцінювання діяльності вузів на основі сукупності критеріїв, що порівнянна з міжнародними системами. Це робить його зрозумілим для міжнародної спільноти, особливо для зарубіжних студентів, які хочуть отримати освіту в Україні. Для поліпшення порівнянності з відомими міжнародними і національними системами група, відповідальна за розробку рейтингу «Топ-200 Україна», регулярно обговорює методику свого рейтингу з наглядовою радою IREG з академічного ранжування і переваги (http://www.ireg-observatory.org/). Слабкою стороною рейтингу «Топ-200 Україна» — як, утім, і інших рейтингових систем України — є низька достовірність надаваних даних, пов’язана з недосконалим інформаційним простором країни у сфері освіти (відсутність точної, об’єктивної інформації на сайтах університетів і сайтах організацій, причетних до вищої освіти і науки).

Дозвольте мені скористатися нагодою й повідомити, що буквально кілька днів тому виконавчий комітет наглядової ради міжнародної експертної групи з визначення рейтингів університетів IREG провів своє чергове засідання в рамках глобального форуму «Рейтинг і оцінка якості вищої освіти — сильні і слабкі сторони» (16—17 травня 2011 р., штаб-квартира ЮНЕСКО, Париж).

Форум проводився спільно з Організацією економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР) та Світовим банком (СБ). Він став доброю нагодою зробити внесок у вивчення цієї проблеми під час обговорення переваг і недоліків системи рейтингів і їх застосування. У форумі взяли участь експерти, політичні та громадські діячі, провідні представники ділового світу, зацікавлені спеціалісти, включно з представниками групи «Топ–200 Україна».

На цьому засіданні було прийнято документ «Правила аудиту рейтингів (IREG Ranking Audit Rules)». Проводячи аудит рейтингів, незалежні експерти керуватимуться Берлінськими принципами ( https://euroosvita.net/?category=1&id=437 ), прийнятими на конференції IREG-2 у Берліні в 2006 році. Очікується, що аудит сприятиме прозорості рейтингів, стане інструментом визначення їхньої надійності і загалом поліпшить якість академічних рейтингів. Прийняття правил аудиту рейтингів додатково підтверджує той факт, що академічні рейтинги стали поширеним і укоріненим явищем (окрім міжнародних рейтингів, IREG зареєстрував понад 50 національних академічних рейтингів), яке впливає на прийняття рішень на індивідуальному, інституційному та політичному рівнях.




Огигінал новини «Оцінка якості вищої освіти» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1094
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php