Безкоштовна шкільна освіта в Росії подорожчала


Зростання витрат на шкільну освіту в поточному навчальному році відчули 77% батьків російських школярів.


Про це свідчить опитування, проведене Дослідницьким центром рекрутингового порталу Superjob.ru.

Експерти повідомляють, що:

— 32% опитаних батьків нарікають на значне зростання такого роду витрат;
— 45% учасників опитування повідомили, що витрати сім'ї на навчання дітей-школярів виросли незначно;

За словами росіян, їм доводиться більше витрачатися на оплату підручників, шкільного харчування, додаткових занять і репетиторів, наймати яких їм доводиться через низьку якість шкільної освіти:

  • «Подорожчали підручники»;


  • «… Рівень підготовки до єдиного державного іспиту в школі, що називається, нижче плінтуса, доводиться користуватися послугами репетиторів хоча б з профільних предметів, а це колосальні гроші!»


У той же час експерти констатують, що у 17% сімей витрати на шкільне навчання не змінилися або навіть зменшилися: «Тільки ручки і зошити купуємо, а підручники видають».

79% респондентів повідомили, що в цьому навчальному році їм не доводилося оплачувати уроки з основного розкладу. «У нас таких нововведень не було»; «У нас в школі просто скасували всі додаткові заняття на продовженому дні», — коментують вони.

Однак десята частина респондентів (10%) вже сьогодні оплачує раніше безкоштовні послуги. За словами стурбованих батьків, школи буквально змушують учнів відвідувати платні заняття з профільних предметів (російська та англійська мови, математика), а вчителі часом занижують оцінки учням, які такі заняття не відвідують: «Всі вчителі вимагають від дітей ходити на додаткові заняття (500 рублів на годину)»;«Вчителі в школі спеціально занижують оцінки учням, тим самим змушують займатися додатково у них же!»

11% батьків не змогли відповісти: «Поки за уроки грошей не беруть. Що буде далі — невідомо …».

Опитування проведено у всіх округах Росії з 26 по 28 квітня 2011 серед 1,6 тис. представників економічно активного населення Росії, що мають дітей-школярів, починаючи з другого класу.



Огигінал новини «Безкоштовна шкільна освіта в Росії подорожчала» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1063
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php