Приватні навчальні заклади: питання довіри


Багато хто дотримується думки, що при виборі вищого навчального закладу потрібно віддавати перевагу виключно державним ВНЗ. Це виправдано, але є винятки.


Вважати, що і якість навчання, і рівень професорсько-викладацького складу високі тільки в державних ВНЗ — значить не помічати змін, що відбулися у вітчизняній вищій школі за останні десять-п‘ятнадцять років.

У приватних вузах, які пропонують дійсно якісну освіту, програми та методи навчання більш передові, більш сучасні, ніж у державних. А що стосується кадрового складу, саме в приватні вузи йдуть найбільш сміливі та ініціативні викладачі з державних вузів. Справа в тому, що найчастіше вони не знаходять підтримки своїм починанням, їх тисне застаріла «стеля» програм і методик. Та й матеріальний фактор (ні для кого не секрет, що зарплати в державних ВНЗ низькі) грає свою роль. А багато викладачів поєднують діяльність у своїх «альма-матер» і викладання в комерційних вузах. Так що, думка про «халтурне» викладання у приватних вищих школах не витримує жодної критики.

Найпоширеніші небезпеки


Але не варто думати, що, вибираючи приватний вуз, ви зводите всі ризики до нуля тільки тому, що платите за навчання. Бували випадки припинення діяльності комерційного вузу як такого. Нерідко траплялося, що дипломи випускників, які чесно відучилися, зовсім не котирувалися роботодавцями.

Також цілком можливі варіанти стягнення грошей за «прогресивною» системою, коли за кожен курс доводиться платити все більше і більше, але чому і за що — абсолютно незрозуміло. Всі ці та інші проблеми — хиби становлення платної вищої освіти, але їх обов’язково потрібно враховувати при виборі навчального закладу.

На стадії подання документів (а ще краще, за рік-два до вступних іспитів) необхідно поговорити зі студентами вузу, який ви обрали. З їхніх вуст ви почуєте те, про що не говориться в рекламних буклетах приватного вузу. А саме — чи працює освітня установа за методом «все включено».

Тобто, чи входить забезпечення літературою, користування матеріально-технічними засобами, бібліотекою, Інтернетом та ін в загальну вартість навчання? Якщо так, довіра до такого вузу має зрости. Якщо ні, потрібно з‘ясувати, скільки додаткових коштів буде йти на всі ці послуги, і чи варта шкурка вичинки …

Дивлячись у майбутнє


Одним з найважливіших моментів, на які варто звернути увагу, є проходження практики та працевлаштування за спеціальністю. У солідних приватних вузах нерідко діє служба працевлаштування, що надає студентам старших курсів та випускникам вакансії на вибір, причому в престижних компаніях. Якщо приватний вуз ніяк не стурбований подальшою долею своїх випускників, а також рейтингом свого диплому на ринку праці — це тривожний симптом. Цілком можливо, що і якість освіти в такому вузі досить низька.

Якщо ми платимо за навчання, значить, маємо право чекати якісної та повноцінної освіти. Тому не зайвим буде з’ясувати, за якими програмами відбувається навчання, чи використовує вуз сучасні методики, чи є можливість проходження практики та стажування за кордоном і т.д. У цьому сенсі показовий рівень викладання іноземних мов (насамперед, англійської).

Якщо студенти старших курсів обраного вами вузу не можуть зв‘язати по-англійськи двох слів, а вже про другий іноземною мовою і говорити не доводиться, не варто вступати в даний заклад. Без доброго знання мови сьогодні немислимий успіх ні в якій з областей діяльності.

Зважайте на всі моменти


Зверніть увагу і на умови навчання — охорону, ремонт, чистоту, матеріально-технічну базу, харчування, додаткові заняття і т.д. Хороший комерційний вуз надасть вам всі ці умови на якісному рівні. Сумнівний — навряд чи.

Підготовчі курси, школи та відділення — також відмінний спосіб познайомитися з обраним ВНЗ, тим більше, що випускникам цих курсів, як правило, надаються знижки та пільги при вступі. На курсах підготовки викладають вузівські педагоги, тому ви зможете без зусиль оцінити і якість навчання, і — більш глобально — правильність вашого вибору взагалі.

Не забудьте такі моменти, як диплом державного зразка, відстрочка від армії та внесення Всіх належних фінансових зобов’язань в договір, який ви укладаєте з комерційним вузом. Взагалі, договір краще вивчати разом з юристом, або, принаймні, з батьками. У договорі не повинно бути розпливчастих формулювань, всі зобов‘язання та права сторін повинні бути прописані чітко і ясно. Зверніть особливу увагу на обставини, при яких договір може бути розірваний; на систему штрафів; на різні варіанти грошових компенсацій.

Солідні комерційні вузи зазвичай складають свої договори, враховуючи всі ці пункти. Їм не хочеться втрачати своє добре ім’я і зароблений авторитет через юридичні неточності і фінансові непорозуміння. Розпитайте студентів. Запишіться на підготовчі курси. Після численних перевірок і зважувань, ваш вибір буде правильним.

І за свої гроші ви отримаєте дійсно якісну вищу освіту, яка дозволить вам добитися великих професійних та особистих успіхів у майбутньому.



Огигінал новини «Приватні навчальні заклади: питання довіри» - https://euroosvita.net/index.php/?category=1&id=1004
«Євро Освіта»  - https://euroosvita.net/index.php