Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна « ТОП-10 ЗВО України « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
ТОП-10 ЗВО України
Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна
6-05-2010



Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна (V. N. Karazin Kharkiv National University) – класичний, дослідницький університет, провідний науковий та навчальний заклад України з понад 200-річною історією свого існування.

Адреса:
майдан Свободи 4, 61022, Харків
E-mail: univer@karazin.ua
Гаряча лінія
0 800 334 873
Телефон для дзвінків із-за кордону
044 334 52 36

Харківський національний університет ім.В.Н.Каразіна

Ректор - доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України
Тетяна Євгеніївна Кагановська


Заснований у листопаді 1804 року з ініціативи видатного просвітителя Василя Назаровича Каразіна, згідно із грамотою російського імператора Олександра І.



Указом Президента України у жовтні 1999 року Харківському університетові надано статус національного і присвоєно ім’я його засновника – В.Н.Каразіна.



Із 2003 року згідно з Указом Президента України Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна має статус самоврядного (автономного) вищого навчального закладу, а у 2010 році отримав статус дослідницького університету.



Історія Харківського національного університету є невід’ємною частиною інтелектуальної, культурної та духовної історії України.



З Харківським університетом пов’язані імена таких усесвітньо відомих учених, науковців та просвітителів, як П.П.Гулак-Артемовський, О.М.Ляпунов, М.І.Костомаров, М.П.Барабашов, М.М.Бекетов, Д.І.Багалій, А.М.Краснов, М.В.Остроградський, В.А.Стеклов, О.О.Потебня, О.В.Погорєлов та багато-багато інших. Харківський університет – єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії – біолог І.Мечников, економіст С.Кузнець, фізик Л.Ландау.



За роки існування університет закінчили понад 130 тис. осіб.



Імена вихованців університету увічнені в географічних назвах, назвах космічних об’єктів, рослин і мінералів, законів і формул.



Близько 60 випускників університету стали дійсними членами і член-кореспондентами Національної Академії наук України.
Сьогодні університет має 20 факультетів, 125 кафедр, які готують фахівців за 61 спеціальностями.



У складі університету працюють 3 науково-дослідні інститути (астрономії, біології, хімії), Центральна наукова бібліотека, до фондів якої входять понад 3,5 млн. книг, Ботанічний сад, Музей історії університету, Музей природи, Музей археології та етнографії.



На факультетах, у Центрі міжнародної освіти, Центрі довузівської підготовки навчається понад 15 тис. студентів та слухачів, 500 аспірантів та докторантів.



У підготовці кадрів та наукових дослідженнях беруть участь 308 докторів наук, професорів, близько 800 кандидатів наук, доцентів.



Серед працівників університету – 15 академіків і членів-кореспондентів НАН України та галузевих академій.



У рейтингу кафедри ЮНЕСКО „Топ-200 Україна” за результатами 2009 року університет посів третє місце серед усіх українських вищих навчальних закладів.



За даними найбільшої у світі наукометричної системи Scopus, університет є третім серед наукових і навчальних закладів України за кількістю статей, опублікованих у провідних міжнародних наукових виданнях.



В університеті працюють 24 міжнародно визнані наукові школи, він є найпотужнішим у Лівобережній Україні центром підготовки кадрів вищої кваліфікації.



Тут працюють понад 20 спеціалізованих рад з захисту докторських та кандидатських дисертацій, щорічно захищається 10 – 15 докторських та не менш ніж 60 кандидатських дисертацій.



Щорічно вчені університету публікують понад 60 підручників і 300 навчальних посібників, близько 60 монографій, понад 80 випусків „Вісника університету” та інших збірників наукових робіт, близько 2500 наукових статей та тез доповідей, зокрема, понад 400 статей у провідних міжнародних наукових журналах.



Щорічно університет організує понад 150 міжнародних та всеукраїнських наукових та науково-методичних конференцій.



Університет здійснює різнобічне, тісне і плідне співробітництво з інститутами Національної академії наук України та галузевих академій наук України, продовжує розвивати відносини з галузевими інститутами та підприємствами.



В інститутах НАН України створено 17 філій кафедр університету. У складі університету діє спільний з НАН України фізико - енергетичний факультет.



Свідоцтвом широкого міжнародного визнання університету є те, що він був у числі ініціаторів підписання „Великої Хартії європейських університетів” (Болонья, 1988 р.), співзасновником Євразійської Асоціації університетів, бере активну участь у діяльності Всесвітньої та Європейської асоціацій університетів, навчає близько 1500 іноземних студентів, аспірантів і докторантів, готуючи кадри для 50 країн світу, проводить за договорами освітньо-наукове співробітництво з понад 100 університетами та іншими організаціями всіх континентів.














Факультети та інститути >>>

Вступ >>>

Karazin University - youtube >>>

Рейтинг ЗВО


Додатково:

Про підсумки роботи університету: Інформаційно-аналітичні матеріали за підсумками 2015 року


ХНУ імені В. Н. Каразіна: Інформаційно-аналітичні матеріали за підсумками 2004 - 2014 років

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів