Що таке Сьома рамкова програма з підтримки дослідницької діяльності (РП7 - Seventh Research Framework Programme, FP7) « Інформація з інших джерел « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Інформація з інших джерел
Що таке Сьома рамкова програма з підтримки дослідницької діяльності (РП7 - Seventh Research Framework Programme, FP7)
9-06-2011

Сьома рамкова програма – це основний фінансовий інструмент Європейського Союзу для підтримки дослідницьких проектів у ЄС та у країнах за його межами.

Чому програма називається Сьомою рамковою програмою?
Рамкова програма ЄС створює певний стратегічний простір (своєрідні „рамки”) для фінансування та здійснення дослідницьких проектів у ЄС та за його межами. Як правило, рамкові програми розраховані на 4-7 років.

Нинішній Сьомій рамковій програмі передували шість попередніх (зокрема, 4-а рамкова програма – 1994-1998, 5-а рамкова програма – 1998-2002, 6-а рамкова програма – 2002-2016).

Сьома рамкова програма розрахована на сім років (2007-2013). Її загальний бюджет складає понад 50 мільярдів євро.

Чи можуть у Сьомій рамковій програмі брати участь учасники з-поза меж ЄС, зокрема з України?
Так.Європейський Союз вітає залучення дедалі більшої кількості міжнародних партнерів у дослідницьких проектах ЄС.

Основними цілями такої співпраці є:

а) стратегічна співпраця з провідними інституціями та науковцями країн з-поза меж ЄС для зміцнення наукової, технологічної та дослідницької конкурентоздатності ЄС
б) інтенсифікація „виробництва знань” в Європі завдяки більшій співпраці європейських університетів, дослідницьких інституцій та компаній із партнерами з третіх країн;
в) розв’язання конкретних проблем, із якими стикаються країни з-поза меж ЄС, і що вимагають науково-дослідницької співпраці.

Чи є інституції, що спеціалізуються на сприянні реалізації проектів РП7 в Україні?
Так. Такою інституцією є Національний інформаційний центр зі співробітництва з ЄС у сфері науки і технологій (НІП України).
НІП України здійснює інформування наукової спільноти про можливості рамкових програм ЄС (РП6 та РП7), та інші можливості науково-технічної співпраці для України. Ця робота виконується на партнерських засадах, передусім із Міністерством освіти і науки України та іншими зацікавленими інституціями, зокрема з такими, з якими НІП України підписав відповідні партнерські угоди.

Які основні напрями фінансування, що його надає ЄС в рамках Сьомої рамкової програми для міжнародних партнерів?
Таких напрямів є чотири:

Програма „Співпраця” (Cooperation)
Програма „Люди” (People)
Програма „Ідеї” (Ideas)
Програма „Дослідницький потенціал” (Capacities)
Також є спеціальні програми: Євратом та Спільний дослідницький центр

Яка основна ідея, що скеровує реалізацію Сьомої рамкової програми?
Основну ідею програми висловлено в її гаслі: „Знання – це найбільший ресурс Європи”. Базову ідею програми стисло сформулював Європейський Комісар у справах науки, освіти та культури Янез Поточнік: „Європа потребує розвитку дослідницької діяльності. Якщо наш бізнес має залишитися конкурентоспроможним на світових ринках... ми маємо знати більше та ліпше... Тож якщо ми прагнемо бути завжди одним кроком попереду решти світу, наша найбільша надія – у силі нашого розуму”.

Де можна отримати інформацію про конкурси та тендери, що оголошуються в межах Сьомої рамкової програми?
Для цього існує спеціальна веб-сторінка, де розміщено інформацію про всі конкурси та тендери програми. Також можна зареєструватися у базі даних інформаційної служби CORDIS для отримання реґулярної розсилки про нові конкурси та тендери.





-------------------------------------------------------

Програма „Співпраця” підтримує всі типи дослідницької діяльності, що здійснюються різними дослідницькими інституціями у рамках транснаціональної співпраці (зокрема із країнами з-поза меж ЄС).
Діяльність програми розподілено на 10 тем:

Здоров’я
Продукти харчування, сільське господарство, рибальство та біотехнології
Нанотехнології
Енергетика
Охорона довкілля та боротьба проти змін клімату
Транспорт (проект програми)
Суспільно-економічні та гуманітарні науки
Космос
Безпека


Детальніше про програму
„Співпраця”:http://cordis.europa.eu/fp7/cooperation/home_en.html

-------------------------------------------------------

Програма Люди (або Програма імені Марі Кюрі) – один із головних механізмів забезпечення мобільності дослідників у Європі та приваблення найбільш обдарованих дослідників з усього світу до ЄС.

Ця ініціатива реалізує один із найбільших пріоритетів сучасної Європи: дедалі більшу транснаціональну мобільність науковців, вчених, студентів, викладачів та працівників.

Якщо програми Erasmus та Erasmus Mundus спрямовані на забезпечення мобільності студентів, викладачів та академічного персоналу, програма імені Марі Кюрі надає кошти для забезпечення мобільності науковців та дослідників.

Програма має 5 складових:

Початкове професійне навчання (initial training)
Ціложиттєве професійне навчання (life-long training)
Партнерство між дослідницько-навчальними закладами та промисловістю/бізнесом (Industry-Academia Partnerships and Pathways)
Міжнародний вимір
Інші конкретні ініціативи
Громадяни країн з-поза меж ЄС (зокрема, України) можуть брати участь у програмах

Початкове професійне навчання (initial training),
Партнерство між дослідницько-навчальними закладами та промисловістю/бізнесом (Industry-Academia Partnerships and Pathways), та
Міжнародний вимір
Marie Curie Industry-Academia Partnerships and Pathways (IAPP) are partnerships between public and private research organisations based on a common research project. They promote the exchange of skills and knowledge by supporting staff mobility between the public and private sectors.

Докладніше: http://cordis.europa.eu/fp7/people/home_en.html

-------------------------------------------------------

Програма „Дослідницький потенціал” має на меті зміцнити дослідницький та інноваційний потенціал у Європі. Конкретними спрямуваннями програми є фінансування проектів, спрямованих на:

Розвиток дослідницької інфраструктури
Розвиток дослідницької діяльності у малих та середніх підприємствах
Розвиток дослідницького потенціалу європейських реґіонів
Інтеграція дослідницької діяльності до структур європейського суспільства
Підтримка послідовного розвитку дослідницької політики
Міжнародна співпраця

Докладніше: http://cordis.europa.eu/fp7/capacities/home_en.html

-------------------------------------------------------

Програма Ідеї – новий напрям у Сьомій рамковій програмі. Його базова ідеологія – не лише сприяти дослідницькій співпраці між інституціями чи більшій міжнародній мобільності науковців, але й підтримувати найбільш інноваційні ідеї, що їх розробляють та втілюють європейські дослідники.

Для цього наприкінці 2007 року у ЄС було засновано спеціальну інституцію – Європейську дослідницьку раду (European Research Council, ERC). Її завдання – „стимулювати найліпших, по-справжньому креативних науковців, дослідників та інженерів для здійснення сміливих досліджень” (формулювання офіційного сайту Ради).

Одним із ключових понять, що лежать в основі Програми „Ідеї” та роботи Європейської дослідницької ради – це поняття „межових досліджень” (frontier research).

Програма закликає науковців, з одного боку, „виходити поза усталені межі знання та кордони наявних дисциплін”, а з іншого – досліджувати ще не вивчені сфери, що нині перебувають „на межі” людського знання.

Ґранти програми можуть отримувати інституції з держав-членів ЄС чи з асоційованих країн.

Докладніше: http://cordis.europa.eu/fp7/people/home_en.html



Додатково:

Новости 7РП ЕС: Расширяя доступ к исследовательским инфраструктурам в Европе

Університетські рейтинги за проектом «Топ 200 Україна»

European Uneversity Association запускает интерактивный инструмент для предоставления полных данных об университетской автономии в Европе

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів