Новий звіт PISA 2018: інвестиції в викладачів підвищують успішність учнів « Новини « Євро Освіта
: навігація :
Болонський процес
Оцінка якості освіти
Що таке рейтинг
Зовнішнє оцінювання
Рейтинги ЗВО України
Світові рейтинги ЗВО
Інформація
ЗВО України
ТОП-10 ЗВО України
Інформація для рейтингу
: сайт :
Карта сайту
Пошук по сайту
: пошук :
 
: фотогалерея :
Конференція Міжнародної обсерваторії з визначення університетських рейтингів (IREG-5),Берлін 2010 30-09-2010 8 марта 2010 в  Варшаве состоялся круглый стол Межнародной обсерватории по академических рейтингах и достижениям IREG-4 - 14-16 июня 2009 года, Астана, Казахстан
Новини
Новий звіт PISA 2018: інвестиції в викладачів підвищують успішність учнів
22-10-2020

У п’ятому томі Міжнародної програми з оцінки успішності учнів PISA – 2018 представлені оновлена інформація про вплив шкільної політики і шкільної організації на успішність учнів і їх добробут.

За даними Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), незважаючи на деяке збільшення інвестицій в освіту, державні школи як і раніше страждають від браку вчителів і допоміжного персоналу в сфері освіти, а також зберігається значна нерівність між школами, що знаходяться в несприятливому та більш сприятливому становищі

П’ятий том Міжнародної програми з оцінки успішності учнів PISA за 2018 рік має назву «Ефективна політика – успішні школи».

Він вміщає результати дослідження, що проводиться раз на три роки, в ході якого оцінювалися навички 600 тис. 15-річних учнів в 79 країнах.

У цьому звіті увага приділяється впливу, який шкільна політика і організація здійснюють на успішність і добробут учнів, а також на створення умов для рівності в сфері освіти.

У звіті показано, що адекватні інвестиції в освіту, як правило, дійсно роблять позитивний вплив на навички читання учнів. Інвестиції в освіту сильно варіюються в країнах Європи. З одного боку, Австрія, Люксембург і Норвегія інвестували понад 130 тис. доларів США на кожного учня, починаючи з дошкільної освіти і закінчуючи середньою освітою. З іншого боку в таких країнах як Румунії та Боснія і Герцеговина в кожного учня інвестовано менше 30 тис. доларів США.

Викликає тривогу той факт, що до сьогодні існує значна нерівність між більш успішними і менш успішними в соціально-економічному плані школами.

У Європі школи, що знаходяться в несприятливому становищі, страждають від нестачі висококваліфікованих учителів і якісних матеріальних ресурсів. Це особливо характерно для Португалії, Італії, Швеції та Німеччини. До того ж, в середньому 20% учнів в не дуже успішних школах хоча б один раз залишалися на другий рік, тоді як у більш успішних школах – лише 5% учнів.

Організація економічного співробітництва та розвитку вважає, що регулярна оцінка успішності учнів на національному або регіональному рівні та впровадження інклюзивного менеджменту можуть посприяти рівності в галузі освіти.

Європейський комітет профспілок освіти вітає той факт, що в звіті PISA – 2018 підкреслюється важлива роль вчителів у системі освіти і відзначається, що саме вони є найбільш важливим ресурсом для підвищення успішності учнів і їх добробуту.

Проте, дані показують, що в деяких європейських шкільних системах не вистачає вчителів або допоміжного персоналу сфери освіти. Наприклад, в Австрії, Німеччині, Греції, Португалії та Іспанії щонайменше 50% учнів відчувають негативні наслідки через брак викладачів або допоміжного персоналу. Ця проблема стосується більшою мірою державних шкіл, аніж приватних, але, як виявляється, може бути перешкодою для розвитку навичок читання у багатьох європейських країнах, таких, як, наприклад, Албанія, Бельгія, Німеччина, Сполучене Королівство, Туреччина і Чеська Республіка.

ОЕСР також вважає, що достатня кількість висококваліфікованих вчителів в поєднанні з гідними умовами праці та заробітною платою вчителів є ключовими факторами забезпечення високоякісних і справедливих систем освіти.

У звіті також наголошується, що професійна орієнтація та консультування учнів мають вирішальне значення для підвищення їхнього добробуту і подолання гендерних перекосів, коли вони роблять вибір щодо свого майбутнього навчання та працевлаштування.

Проте, профорієнтація і консультування в багатьох європейських школах досі не надаються. Наприклад, в Австрії, Боснії і Герцеговині, Франції та Грузії від 16 до 24% учнів не отримують профорієнтаційне консультування, в той час як у Бельгії, Хорватії та Італії частка охоплених профорієнтацією зростає до 25% -30%.

Ґрунтуючись на висновках ОЕСР, Європейський комітет профспілок освіти підкреслює, що збільшення інвестицій в освіту гарантує справедливі умови праці та заробітну плату, а також адекватну підтримку вчителів з метою підвищення успішності та добробуту учнів.

ЄКПО відзначає, що соціально-економічний стан не повинен позбавляти учнів їх права на освіту, тому очікує, що європейські уряди примножать свої зусилля задля забезпечення високоякісної освіти для всіх без винятку учнів.

: анонси :
: акценти :
: зовнішнє оцінювання :
: Популярне :
: наші дані :
Контакт:
тел.:
(044) 290-41-24
(044) 290-41-24 (*122)
факс:
(044) 290-41-24
м. Київ, вул. Смілянська, 4
Карта проїзду
e-mail: inf@euroosvita.net

При повному або частковому відтворенні інформації посилання на euroosvita.net обов'язкове у вигляді відкритого для пошукових систем гіперпосилання.
euroosvita.net не несе відповідальності за інформацію отриману з інших сайтів